Een scan zegt meer dan 1000 woorden…

15 augustus 2022 leestijd 2 minuten

Gezond leven: we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar waarom doen we dat dan niet? Soms heb je een wake-up call nodig om je lifestyle drastisch om te gooien. En daar kan een bodyscan goed bij helpen.

Een belangrijke taak die de artsen van Prescan hebben, is het geven van adviezen voor een gezondere leefstijl. ‘Lifestyle interventie’ wordt dat ook wel genoemd. De adviezen zijn erop gericht om voeding, beweging en gedrag te veranderen zodat je gezondheid verbetert. Je zou denken dat we graag allemaal gezond willen zijn. Toch blijkt het in de praktijk vaak heel moeilijk om de adviezen op te volgen én vol te houden. Simpelweg omdat het effect ervan niet direct zichtbaar is. Dus die ene sigaret, dat ene biertje, die ene kroket maakt toch weinig verschil…?

Het gevaar van orgaanvet

Het is heel makkelijk om te zeggen: stop met die ongezonde leefgewoontes. Pas wanneer je daadwerkelijk met eigen ogen ziet wat er binnen in je lichaam gebeurt, gaat bij veel mensen de knop om. En daar kunnen de MRI-scans die wij maken goed bij helpen. Zo hebben veel mensen bijvoorbeeld veel vet rond de organen in hun buik zitten. Dit wordt ook wel visceraal vet of orgaanvet genoemd. Veel orgaanvet verhoogt de kans op een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ook gaan de organen zelf minder goed werken.
Orgaanvet zien we vaak bij mensen met overgewicht, maar óók mensen met een normaal gewicht kunnen veel orgaanvet hebben. Je leefstijl aanpassen (veel bewegen, gezond eten, voldoende slaap) is dan belangrijk, want zo verminder je de hoeveelheid orgaanvet.

Hoe gaat het met je lever?

Hetzelfde geldt voor het drinken van alcohol. Ook al denk je zelf dat het wel meevalt, het kan toch zo zijn dat je lever al is vervet of vergroot. Ook dat is gevaarlijk voor je gezondheid - je lever kan uiteindelijk onherstelbaar beschadigen. Gelukkig is leververvetting ook om te draaien. Inderdaad: door een gezonde leefstijl. Minder drinken, meer bewegen en gezonder eten dus. Als je met eigen ogen hebt gezien in welke conditie je lever verkeert, is dat veel makkelijker vol te houden.

Resultaten die je kunt zien

Onze radiologen bespreken de uitkomsten van de scan altijd uitgebreid. En vaak is dat moment een echte wake-up call. Dankzij de MRI-scans kun je zien hoe het met je gezondheid gesteld is en wat de consequenties van je leefstijl zijn. En het mooie is: maak je na twee jaar opnieuw een scan, dan zie je met eigen ogen ook het resultaat van je inspanningen. Een prachtige beloning!

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.