Het heft in eigen handen

22 mei 2022 leestijd 4 minuten

In 2003 startte Prescan met het aanbieden van preventief gezondheidsonderzoek. Dit doormiddel van MRI-, dermatologisch, cardiologisch en bloedonderzoek. Inmiddels hebben we meer dan 150.000 mensen inzicht mogen geven in hun gezondheid. Radioloog Maarten Jansen legt uit wat preventieve screening kan opleveren.

In Nederland kennen we verschillende vormen van preventieve screening. Denk bijvoorbeeld aan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker en darmkanker of aan preventief bloedonderzoek. De afgelopen jaren heeft preventief onderzoek een enorme vlucht genomen. Steeds meer mensen willen het heft in eigen hand nemen en soeverein zijn over hun eigen lichaam. Ook de bodyscans die we bij Prescan aanbieden zijn een vorm van preventieve screening.

Een schat aan informatie

De bodyscan bestaat uit vijf verschillende MRI-scans waarmee we het hoofd, de hals, de borst, de bovenbuik, de onderbuik en de rug bekijken. Daarnaast kan er een uitgebreid cardiologisch onderzoek gedaan worden, waarbij we de gezondheid van het hart in kaart brengen. Ook een huidonderzoek door de dermatoloog behoort tot de mogelijkheden. Als radioloog houd ik me bezig met de MRI-scans en die bieden een schat aan informatie.

Hersenen: risico verkleinen

Zo kijken we op de hersenscan bijvoorbeeld naar witte stof afwijkingen. Bovendien is een eventueel doorgemaakt herseninfarct zichtbaar. Het gebeurt regelmatig dat mensen onbewust een herseninfarct hebben doorgemaakt, ze zijn dan verbaasd als dat hier aan het licht komt. Boven een bepaalde leeftijd heeft iedereen wel een paar witte stof afwijkingen; is dit meer dan gemiddeld, dan kan dat veroorzaakt worden door bijvoorbeeld lifestyle gerelateerde factoren. Dat kan het risico op vasculaire dementie in de toekomst verhogen. Ook een beginnende hersentumor is zichtbaar op een MRI, ook wanneer deze nog geen klachten veroorzaakt. Ontdekking hiervan in een vroegtijdig stadium kan voordelen opleveren in de behandeling.

Hoe gezond zijn je vaten?

In het hoofd-halsgebied kijken we met name of de vaten gezond zijn. De doorgankelijkheid van de halsslagaders en de dikte van de wand zegt iets over de biologische leeftijd van de bloedvaten en het risico op een eventueel toekomstig herseninfarct. Ook kunnen verwijdingen van de hersenvaten worden ontdekt, dit worden aneurysma’s genoemd. Door deze vroegtijdig te ontdekken en behandelen boven een bepaalde diameter kan een acute hersenbloeding worden voorkomen. Dit komen we met enige regelmaat tegen. Op de MRI-scan van de borst kunnen we aneurysma’s van de aorta (de grote lichaamsslagader) opsporen.

Goed advies voor de lever

Ook in de buik kunnen we de verschillende organen goed beoordelen. Een vervette lever bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door verschillende lifestyle gerelateerde aandoeningen. Tegenwoordig zien we steeds vaker vervetting van de lever door bijvoorbeeld overgewicht, overmatig alcoholgebruik of een verhoogd cholesterol. Een verbeterde lifestyle kan deze vervetting volledig doen verdwijnen.

Goedaardig en kwaadaardig

Een bijnieradenoom, een goedaardige tumor, is de meest voorkomende goedaardige afwijking die we vinden bij de bodyscan. De kwaadaardige afwijking die we het meest vinden is de niertumor. Deze vorm van kanker groeit over het algemeen relatief langzaam en geeft relatief laat klachten. Als je deze vindt in een vroeg stadium, is de kans groter dat je deze (nierbesparend) kunt behandelen met een goede prognose. Hetzelfde geldt voor een tumor in de blaas of prostaat.

Wat zien we niet?

Hoewel we op een MRI veel kunnen zien, zijn er ook organen die niet of nauwelijks te beoordelen zijn op deze scan. Over de maag bijvoorbeeld doen we geen uitspraak, we kunnen met een MRI namelijk niet zien of er een tumor zit. Ook de darmen kunnen we niet screenen op tumoren. We kijken wel op de scan of we ergens vocht rondom de darmen zien, dat kan een signaal voor darmkanker zijn.

Inzicht in je gezondheid

Een bodyscan geeft je dus inzicht in je gezondheid. Is er een probleem en ben je er op tijd bij, dan kun je vaak veel ellende voorkomen. 47% van de mensen die wij in onze kliniek zien, is al eerder bij ons geweest. Hierdoor kunnen we de onderzoekresultaten van de nieuwste scan vergelijken met die van twee of drie jaar geleden en hoeven mensen niet onnodig te worden doorverwezen.
Regelmatig komt het voor dat mensen hoofdpijnklachten hebben en zich zorgen maken. Hoewel het maken van een scan niet altijd de onderliggende oorzaak van deze hoofdpijnklachten achterhaalt, geeft deze vaak wel geruststelling doordat we ernstige dingen uit kunnen sluiten.

Preventief gezondheidsonderzoek

Bij Prescan bieden wij verschillende onderzoeken aan die gericht zijn op preventie. Zo kun je kiezen voor een onderzoek met 5 gerichte MRI-scans, een bodyscan, die je inzicht geeft in een groot gedeelte van je lichaam en gezondheid. Daarnaast kun je ook kiezen voor een dermatologisch, cardiologisch of (aanvullend) bloedonderzoek. Bekijk onze onderzoeken en ontdek wel onderzoek bij jou past!

Onze onderzoeken

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.