Eieren goed voor ons lichaam?

10 oktober 2022 leestijd 2 minuten

Wist je dat een ei wel dertien verschillende essentiële voedingstoffen bevat? Het bevat onder andere vetten, eiwitten, ijzer, vitamine A, vitamine B2 en vitamine B12. Daarnaast kun je een ei op ontelbaar verschillende manieren eten. Eet je hem liever gekookt, gebakken, als roerei of toch liever in een quiche? Maar is het eten van een ei wel zo gezond voor ons lichaam?

Eiwitrijk

Het antwoord op de vraag of een ei gezond is, kan heel kort zijn. Namelijk: Ja. Wel is het belangrijk om het met mate te eten. Net zoals alle andere voedingsmiddelen. variatie is belangrijk.

Een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van een ei ligt eigenlijk wel een beetje voor de hand. Een ei is namelijk een ontzettend makkelijke manier om eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten hebben we nodig voor het op peil houden en opbouwen van spiermassa en het is ook nog eens een caloriearm en het verzadigd. Hierdoor is een ei een perfect voedzaam tussendoortje.

 

Ei als vleesvervanger

Naast veel eiwitten bevat een ei ook veel vitaminen. Het bevat onder andere vitamine B12. Dit is een vitamine die zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt ervoor het zenuwstelsel goed functioneert. Mensen die vegetarisch zijn of weinig vlees of vis eten kunnen een tekort aan vitamine B12 opbouwen. Bij een tekort aan vitamine B12 kan er bloedarmoede, vermoeidheid of geheugenverlies ontstaan. Een ei kan dus al een goede vlees of visvervanger dienen.

Ijzer

Ook ijzer is een stof die veel voorkomt in eieren. Ijzer is een mineraal dat bijdraagt aan een goede weerstand en een goede werking van ons immuunsysteem. Het helpt met het vervoeren van zuurstof in ons bloed waardoor spieren en organen optimaal kunnen functioneren.

Overige voedingswaarden

Naast eitwitten, vitamine B12 en ijzer bevat een ei ook mineralen zoals kalium, calcium, natrium en fosfor en vitamines zoals vitamine A, B1, B2, B6, biotine, D en vitamine E.

Eieren

Elke dag een ei eten?

Naast alle positieve stoffen in eieren maken toch veel mensen zich zorgen om het cholesterol in eieren. Want is het wel zo gezond om elke dag een ei te eten ondanks de vele vitaminen en mineralen? Het cholesterol in eieren bevind zich vooral in de eidooier, het gele gedeelte van het ei. Belangrijk om te weten is dat niet alleen cholesterol in voeding meespeelt bij een verhoogd bloedcholesterolgehalte, maar dan verzadigd vet nog een grotere uitwerking heeft op het risico voor hart- en vaatziekten. Een ei bestaat uit ongeveer tweederde onverzadigde, goede, vetten en de rest uit verzadigde vetten.
Maar hoeveel eieren kan ik dan eten voordat het ongezond wordt? Het advies van het voedingscentrum ligt op ongeveer 2 tot 3 eieren per week. Een vegetariër kan er iets meer eten, zo’n 3 tot 4 per week.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.