Home Nieuws Gevolgen alcohol: zo schadelijk is alcohol voor je gezondheid.

Gevolgen alcohol: zo schadelijk is alcohol voor je gezondheid.

16 september 2016  •  leestijd 3 minuten

Een glaasje alcohol drinken we (bijna) allemaal wel eens. Alcohol wordt geassocieerd met gezelligheid, vrije tijd en ontspanning. Tevens bestaan er ook onderzoeken waaruit blijkt dat voor gezonde mannen en vrouwen boven de 40 één of twee glazen alcohol per dag een beschermend effect op de hart- en bloedvaten kan hebben. Ook ervaren mensen zichzelf vaak als losser, gezelliger en makkelijker in de omgang wanneer ze alcohol drinken. Maar wat zijn nu precies de gevolgen van alcohol voor je gezondheid, zowel lichamelijk als mentaal?

Lichamelijke gevolgen van alcohol

De voordelen van alcohol wegen echter niet op tegen de nadelige kanten. Het is bij de meeste mensen wel bekend dat de lichamelijke gevolgen van alcohol, zeker bij overmatig gebruik, zeer ernstig kunnen zijn. In sommige gevallen leiden deze gevolgen zelfs tot ernstig en blijvend letsel. Alcohol heeft met name gevolgen voor de volgende organen:

Hersenen

Alcohol zorgt ervoor dat de in je hersenen georganiseerde remmingen minder worden. Je merkt dit effect al na een paar glazen. Dit is een effect op de korte termijn. Op de lange termijn kan ernstige schade zoals geheugenverlies ontstaan, ook wel bekend als het Korsakov syndroom. Tevens sterven hersencellen af wanneer je alcohol drinkt. Je hersenen ontwikkelen zich tot je 24e levensjaar, en afbraak van cellen kan niet worden hersteld.

Lever

Misschien wel de bekendste effecten van alcohol hebben hun weerslag op de lever. De lever is het zuiverings- en filtersysteem van het lichaam en moet hard werken om de genuttigde alcohol weer af te breken. Is de inname vele malen groter dan de afbraak, dan kan de lever permanent beschadigd raken. Zelfs zo erg dat er geen sprake meer is van functioneren en een transplantatie noodzakelijk is.

Maag

Een veelvoorkomend gevolg van (teveel) drinken is een onrustige maag. Dit leidt dan vaak tot overgeven, vaak al vlak na overmatig inname van alcohol. Echter weten veel mensen niet dat je maag ook dusdanig gewend kan raken aan alcohol, dat de beschermende laag maagvlies niet meer zijn werk kan doen. Hierdoor kunnen beschadigingen aan deze laag ontstaan die tot een maagzweer kunnen leiden.

Hart- en bloedvaten

Zoals eerder benoemd, bestaan er onderzoeken waarin is onderzocht wat de positieve, beschermende effecten van alcohol zijn op hart- en vloedvaten. De kans is op hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk is echter vele malen groter dan een beschermend karakter.

Mentale gevolgen

Alcohol heeft niet alleen lichamelijke, maar ook zeker mentale gevolgen. Waar een ‘recreatieve’ drinker zichzelf lekkerder en losser in z’n vel vindt zitten, kunnen uiteindelijke mentale gevolgen ernstig en permanent zijn. Dit uit zich vaak in de vorm van een verslaving. Je hebt jezelf dan aangeleerd te beter te voelen in combinatie met alcohol en kunt niet meer zonder. Afkicken hiervan is erg moeilijk, zeker omdat alcohol, in vergelijking met bijvoorbeeld harddrugs, vrijwel overal wordt gedoogd en verkrijgbaar is. Gelukkig bestaan er veel instanties die mensen met een alcoholverslaving kunnen helpen.

Sociale gevolgen

Is er sprake van een alcoholverslaving, dan heeft dit zeker z’n weerslag op de sociale omgeving van de drinker. Afzonderen van vrienden en familie, liegen, het niet nakomen van afspraken, het zijn allemaal kenmerken die horen bij een alcoholverslaafde. Het moeilijkste van een verslaving is toegeven dat je hulp nodig hebt. Uiteindelijk kan iemand met een verslaving in een (sociaal) isolement raken waardoor het nog moeilijker wordt om van de verslaving af te komen.

Onderzoek naar gevolgen van alcohol

Twijfel je over de gevolgen van jouw alcoholgebruik? Wellicht kan een van de onderzoeken van Prescan uitkomst bieden. Een verpleegkundig onderzoekscoördinator helpt je graag met je vragen.

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Movember: de maand van mannengezondheid.
Movember: de maand van mannengezondheid.
13 oktober 2021

Ieder jaar is het weer zover: mannen laten massaal hun snor staan in het kader van ‘Movember’, bedacht door…

Lees meer
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
12 oktober 2021

De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt hoe belangrijk en waardevol een goede weerstand is. Door de…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.