Home Nieuws Gezond blijven eten op vakantie: 4 tips
Gezond blijven eten op vakantie: 4 tips

Gezond blijven eten op vakantie: 4 tips

15 augustus 2023  •  leestijd 2 minuten

Als we op vakantie gaan, dan willen we genieten. Een tijd om te ontspannen, nieuwe plekken te ontdekken en even los te komen van de dagelijkse routine. Maar hoe kun je tijdens je vakantie genieten van heerlijk eten en tegelijkertijd ook op je gezondheid blijven letten?

1. Kies bewust lokaal

Op vakantie worden we vaak de gehele dag door verleid door heerlijk eten. Een van de beste manieren om gezond te blijven eten op vakantie is door lokale gerechten uit te proberen. Elk land heeft zijn eigen culinaire specialiteiten die vaak vol zitten met verse ingrediënten en traditionele kruiden. Vermijd gefrituurde of sterk bewerkte gerechten en geef de voorkeur aan gegrilde, gestoomde of gebakken opties. Wees avontuurlijk en probeer nieuwe smaken uit!

2. Balans en variatie

Het is verleidelijk om elke dag uit eten te gaan en te genieten van lokale specialiteiten, maar probeer toch wat afwisseling te behouden. Als je de mogelijkheid hebt om zelf maaltijden te bereiden tijdens je vakantie, maak hier dan gebruik van. Dit stelt je in staat om de controle te houden over wat er op je bord komt en geeft je de vrijheid om gezonde ingrediënten te kiezen. Als je bijvoorbeeld een accommodatie hebt met een keuken, kun je boodschappen doen bij lokale markten en verse producten inslaan. Denk aan kleurrijke salades, lokale groenten en fruit, en gezonde snacks om je energieniveau op peil te houden.

 

3. Drink voldoende water

Als je naar een warme bestemming reist, dan is het belangrijk om goed te blijven drinken. Voldoende water drinken is essentieel om je energiek te voelen en je spijsvertering te ondersteunen. Denk er bijvoorbeeld aan om waterflessen mee te nemen terwijl je de bezienswaardigheden verkent. Op die manier kun je gedurende de dag genoeg blijven drinken. Daarnaast kun je ook hydraterende voedingsmiddelen toevoegen aan je eten, zoals watermeloen, komkommer en sappige vruchten.

4. Genieten zonder schuldgevoel

Last but not least, onthoud dat vakantie ook draait om genieten. Het is volkomen acceptabel om te genieten van lokale lekkernijen en gerechten. Zolang je bewuste keuzes blijft maken en over het algemeen vasthoudt aan een gezond eetpatroon, hoef je je niet druk te maken wanneer je een keer kiest voor een ongezondere maaltijdkeuze.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Bewegen voor een gezonde geest: je mentale gezondheid verbeteren
Bewegen voor een gezonde geest: je mentale gezondheid verbeteren
14 september 2023

We zijn ons allemaal steeds bewuster van het belang van een gezonde leefstijl en een gezond welzijn. We…

Lees meer
12 Tips om hart- en vaatziekten te voorkomen.
12 Tips om hart- en vaatziekten te voorkomen.
1 september 2023

De kans op hart- en vaatziekten is onder andere verhoogd bij een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol,…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30