Home Nieuws 'Gezonde leefstijl draagt bij aan het voorkomen van diabetes type 2'
Diabetes gezonde levensstijl

'Gezonde leefstijl draagt bij aan het voorkomen van diabetes type 2'

12 november 2021  •  leestijd 3 minuten

Volgens een onderzoek van Volksgezondheid en Zorg heeft 13,9% van de volwassen Nederlanders obesitas. Naast dat obesitas de kans op een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte vergroot, is obesitas ook de grootste risicofactor voor diabetes type 2. Volwassenen vanaf 35 jaar met overgewicht preventief screenen op diabetes type 2, om de ziekte in een voorstadium al op te sporen, zou een goede keuze zijn blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Door leefstijlaanpassingen zou diabetes type 2 op dat punt nog kunnen worden voorkomen.

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam te weinig van het hormoon insuline aangemerkt. Hierdoor raakt de bloedsuiker uit balans. Insuline is namelijk verantwoordelijk voor de bloedsuikerspiegel.

Diabetes wordt opgedeeld in verschillende types. De meest bekende zijn diabetes type 1 & 2. Obesitas is een risicofactor voor type 2. Veel buikvet, ongezonde voeding en te weinig beweging vergroot namelijk de kans op deze vorm van diabetes. De cellen in je lichaam worden dan minder gevoelig voor Insuline. Met als resultaat dat het bloedsuikergehalte te hoog wordt. Suiker komt dan niet meer voldoende vanuit het bloed in de cellen terecht. De alvleesklier gaat in dat geval meer insuline aanmaken, maar er komt een punt waarop dat niet meer lukt en dan schiet de bloedsuikerspiegel omhoog.

‘18% van de vrouwen en 11% van de mannen heeft het metaboolsyndroom, dit is het voorstadium van diabetes.’ Jacqui van Kemenade Huisarts en kaderarts diabetes

Diabetes in cijfers

Volgens het Diabetesfonds heeft 1,2 miljoen Nederlanders diabetes type 2. Hier komen wekelijks 1.000 diagnoses bij, dit komt jaarlijks neer op 52.000 diagnoses van diabetes. Naar verwachting krijgt 1 op de 3 volwassenen, die nu 45 jaar en ouder zijn, in de toekomst diabetes type 2.

Huisarts en kaderarts diabetes Jacqui van Kemenade geeft aan dat er veel mensen zijn die zich er niet van bewust zijn dat ze diabetes hebben. “Volgens het RIVM zijn er honderdduizenden mensen die diabetes hebben, maar nog niet gediagnosticeerd zijn."

‘Een gezonde leefstijl verlaagt het risico op diabetes. Zorg voor een gezonde voeding, voldoende beweging en vermijd stress.’ drs. T.M. (Tineke) van den Berg Cardioloog

Gezonde leefstijl verlaagt risico op diabetes

Een gezonde leefstijl kan diabetes type 2 voorkomen. Ook wanneer je al diabetes type 2 hebt, kan een gezonde leefstijl ervoor zorgen dat je hier minder gevolgen van ervaart of minder medicatie nodig hebt. Maar wat is een gezonde leefstijl? Het gaat vooral om het maken van bewuste keuzes. Drs. Tineke van den Berg, cardioloog bij Prescan, licht toe op welke manier je het beste aan de slag kunt met een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is één van de pijlers voor een gezonde leefstijl. “Door je maaltijden van tevoren te plannen en voor te bereiden loop je minder het risico om een impulsieve of een makkelijke maar ongezondere keuze te maken”, aldus drs. van den Berg.

Naast gezonde voeding, is het ook belangrijk om je stresslevel zo laag mogelijk te krijgen. Stress is een grote boosdoener als het gaat om het veroorzaken van gezondheidsklachten. Ook zorgt stress ervoor dat we minder snel op onze voeding letten en minder bewegen. Terwijl je juist van beweging minder stress krijgt, dan komt namelijk endorfine vrij, het anti-stress hormoon. “Beweeg elke dag minimaal 30 minuten, door bijvoorbeeld een stevige wandeling. Een half uur flink doorstappen is al voldoende om een positief effect teweeg te brengen.”

Bron: NU.nl en Volksgezondheidenzorg.info

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Het effect van (stoppen met) roken op je huid
Het effect van (stoppen met) roken op je huid
25 september 2023

We weten allemaal dat stoppen met roken goed voor je is. Roken zorgt er onder andere voor dat je collageen en…

Lees meer
Het effect van stoppen met roken op je mentale gezondheid
Het effect van stoppen met roken op je mentale gezondheid
22 september 2023

Veel mensen geloven dat nicotine stress en angst vermindert, maar onderzoek wijst uit dat dit juist andersom…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30