Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam te weinig van het hormoon insuline aangemerkt. Hierdoor raakt de bloedsuiker uit balans. Insuline is namelijk verantwoordelijk voor de bloedsuikerspiegel.
Diabetes wordt opgedeeld in verschillende types. De meest bekende zijn diabetes type 1 & 2. Obesitas is een risicofactor voor type 2. Veel buikvet, ongezonde voeding en te weinig beweging vergroot namelijk de kans op deze vorm van diabetes. De cellen in je lichaam worden dan minder gevoelig voor Insuline. Met als resultaat dat het bloedsuikergehalte te hoog wordt. Suiker komt dan niet meer voldoende vanuit het bloed in de cellen terecht. De alvleesklier gaat in dat geval meer insuline aanmaken, maar er komt een punt waarop dat niet meer lukt en dan schiet de bloedsuikerspiegel omhoog.
Diabetes in cijfers
Volgens het Diabetesfonds heeft 1,2 miljoen Nederlanders diabetes type 2. Hier komen wekelijks 1.000 diagnoses bij, dit komt jaarlijks neer op 52.000 diagnoses van diabetes. Naar verwachting krijgt 1 op de 3 volwassenen, die nu 45 jaar en ouder zijn, in de toekomst diabetes type 2.
Huisarts en kaderarts diabetes Jacqui van Kemenade geeft aan dat er veel mensen zijn die zich er niet van bewust zijn dat ze diabetes hebben. “Volgens het RIVM zijn er honderdduizenden mensen die diabetes hebben, maar nog niet gediagnosticeerd zijn."
Gezonde leefstijl verlaagt risico op diabetes
Een gezonde leefstijl kan diabetes type 2 voorkomen. Ook wanneer je al diabetes type 2 hebt, kan een gezonde leefstijl ervoor zorgen dat je hier minder gevolgen van ervaart of minder medicatie nodig hebt. Maar wat is een gezonde leefstijl? Het gaat vooral om het maken van bewuste keuzes. Drs. Tineke van den Berg, cardioloog bij Prescan, licht toe op welke manier je het beste aan de slag kunt met een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is één van de pijlers voor een gezonde leefstijl. “Door je maaltijden van tevoren te plannen en voor te bereiden loop je minder het risico om een impulsieve of een makkelijke maar ongezondere keuze te maken”, aldus drs. van den Berg.
Naast gezonde voeding, is het ook belangrijk om je stresslevel zo laag mogelijk te krijgen. Stress is een grote boosdoener als het gaat om het veroorzaken van gezondheidsklachten. Ook zorgt stress ervoor dat we minder snel op onze voeding letten en minder bewegen. Terwijl je juist van beweging minder stress krijgt, dan komt namelijk endorfine vrij, het anti-stress hormoon. “Beweeg elke dag minimaal 30 minuten, door bijvoorbeeld een stevige wandeling. Een half uur flink doorstappen is al voldoende om een positief effect teweeg te brengen.”
Bron: NU.nl en Volksgezondheidenzorg.info
Een bodyscan - ook wel bekend als health check of total body scan - is een preventief medisch onderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Niet alle risicofactoren zijn op een MRI-scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.