Home Nieuws Rood vlees: gezond of ongezond?

Rood vlees: gezond of ongezond?

1 augustus 2016  •  leestijd 2 minuten

Rood vlees is een van die voedingsmiddelen waarover op internet wisselende verhalen rondgaan. Zo zou het eten van rood vlees het risico op darmkanker kunnen verhogen en zou het cholesterol verhogende risico’s met zich meebrengen door de verzadigde vetten. Aan de andere kant zeggen voedingsdeskundigen dat rood vlees voedingsstoffen bevat die essentieel zijn voor je lichaam. Het zou boordevol eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12 zitten.

Met de zomer die gearriveerd is, en de daarbij behorende barbecue, neemt de consumptie van rood vlees over het algemeen toe. Rood vlees als biefstukjes en hamburgers, maar ook speklapjes en worstjes (die minder bekend zijn als rood vlees) doen het goed op de barbecue. Daarom is het de hoogste tijd om de feiten en fabels rondom rood vlees eens op een rijtje te zetten.

Soorten rood vlees

Over het algemeen verwachten mensen bij de term ‘rood vlees’ een stuk vlees dat ook echt rood gegeten wordt, zoals biefstuk, rosbief of carpaccio. En hoewel dit zeker tot rood vlees behoort, zijn er veel meer soorten rood vlees. Al het spiervlees van zoogdieren behoort namelijk tot rood vlees. Concreet betekent dit al het (spier)vlees van rund, varken, paard, kalf, schaap, hert etc. Dus ook alle vleeswaren hiervan. Alleen het vlees van kip en ander gevogelte behoort niet tot de groep rood vlees, zoals bijvoorbeeld drumsticks.

Gezondheidsrisico’s

Er zijn veel soorten rood vlees. Maar hoe (on)schadelijk is dit vlees nu daadwerkelijk en waarom?

Verzadigde vetten en heemijzer

Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker. Zo kan heemijzer er voor zorgen dat de wand van de dikke darm beschadigt én stimuleert het daarnaast de aanmaak van stofjes die het DNA van de lichaamscellen kunnen beschadigen. Dit verhoogt het risico op kanker.

Bewerkt rood vlees

Het ene stuk rood vlees is het andere niet, zeker als het gaat om de gezondheidsrisico’s. Vooral bewerkte rood vleesproducten zijn ongezond en daarom is het beter deze te mijden. Voorbeelden van bewerkt rood vlees zijn:

- Bacon
- Knakworstjes
- Salami
- Ham
- Rookworst
- Hamburgers (met uitzondering van verse hamburgers)

Gezondheidsvoordelen

Rood vlees met mate eten brengt ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Het vormt namelijk een bron van belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Vooral magere soorten van rood vlees zijn een gezonde keuze omdat ze veel minder verzadigde vetten bevatten. Gezonde soorten rood vlees zijn:

- Biefstuk
- Ossenhaas
- Kogelbiefstuk
- Tournedos
- Tartaar

Eet met mate

Het Voedingscentrum raadt aan om per week niet meer dan 500 gram vlees te consumeren waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Dit advies geldt voor bereid vlees, in de praktijk betekent dat ongeveer 700 tot 750 gram rauw vlees. Denk er wel aan dat tot deze hoeveelheid ook de vleeswaren die je eventueel op brood eet, horen. Wil je de optimale voedingsstoffen halen uit je vlees, vis en gevogelte, dan zou dit een weekindeling van je avondmenu’s kunnen zijn:

Maandag: Vis
Dinsdag: Rood vlees
Woensdag: Kip of ander gevogelte
Donderdag: Vegetarisch
Vrijdag: Kip of ander gevogelte
Zaterdag: Vis
Zondag: Rood vlees
Onderzoek naar gevolgen rood rood vlees

Meer weten over, onder andere, je cholesterolgehalte? Dan kan een laboratoriumonderzoek van Prescan uitkomst bieden. In dit onderzoek wordt er naast je cholesterol bijvoorbeeld ook gekeken naar je bloedsuikerwaarden. Dit geeft je een goed beeld over of je eventueel je voeding zou moeten aanpassen. Wil je meer weten over de gevolgen van je vleesconsumptie voor je darmen? Wellicht is een darmonderzoek dan iets voor jou.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Bewegen voor een gezonde geest: je mentale gezondheid verbeteren
Bewegen voor een gezonde geest: je mentale gezondheid verbeteren
14 september 2023

We zijn ons allemaal steeds bewuster van het belang van een gezonde leefstijl en een gezond welzijn. We…

Lees meer
12 Tips om hart- en vaatziekten te voorkomen.
12 Tips om hart- en vaatziekten te voorkomen.
1 september 2023

De kans op hart- en vaatziekten is onder andere verhoogd bij een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol,…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30