Soorten rood vlees
Over het algemeen verwachten mensen bij de term ‘rood vlees’ een stuk vlees dat ook echt rood gegeten wordt, zoals biefstuk, rosbief of carpaccio. En hoewel dit zeker tot rood vlees behoort, zijn er veel meer soorten rood vlees. Al het spiervlees van zoogdieren behoort namelijk tot rood vlees. Concreet betekent dit al het (spier)vlees van rund, varken, paard, kalf, schaap, hert etc. Dus ook alle vleeswaren hiervan. Alleen het vlees van kip en ander gevogelte behoort niet tot de groep rood vlees, zoals bijvoorbeeld drumsticks.
Gezondheidsrisico’s
Er zijn veel soorten rood vlees. Maar hoe (on)schadelijk is dit vlees nu daadwerkelijk en waarom?
Verzadigde vetten en heemijzer
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker. Zo kan heemijzer er voor zorgen dat de wand van de dikke darm beschadigt én stimuleert het daarnaast de aanmaak van stofjes die het DNA van de lichaamscellen kunnen beschadigen. Dit verhoogt het risico op kanker.
Bewerkt rood vlees
Het ene stuk rood vlees is het andere niet, zeker als het gaat om de gezondheidsrisico’s. Vooral bewerkte rood vleesproducten zijn ongezond en daarom is het beter deze te mijden. Voorbeelden van bewerkt rood vlees zijn:
- Bacon
- Knakworstjes
- Salami
- Ham
- Rookworst
- Hamburgers (met uitzondering van verse hamburgers)
Gezondheidsvoordelen
Rood vlees met mate eten brengt ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Het vormt namelijk een bron van belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Vooral magere soorten van rood vlees zijn een gezonde keuze omdat ze veel minder verzadigde vetten bevatten. Gezonde soorten rood vlees zijn:
- Biefstuk
- Ossenhaas
- Kogelbiefstuk
- Tournedos
- Tartaar
Eet met mate
Het Voedingscentrum raadt aan om per week niet meer dan 500 gram vlees te consumeren waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Dit advies geldt voor bereid vlees, in de praktijk betekent dat ongeveer 700 tot 750 gram rauw vlees. Denk er wel aan dat tot deze hoeveelheid ook de vleeswaren die je eventueel op brood eet, horen. Wil je de optimale voedingsstoffen halen uit je vlees, vis en gevogelte, dan zou dit een weekindeling van je avondmenu’s kunnen zijn:
Maandag: Vis
Dinsdag: Rood vlees
Woensdag: Kip of ander gevogelte
Donderdag: Vegetarisch
Vrijdag: Kip of ander gevogelte
Zaterdag: Vis
Zondag: Rood vlees
Onderzoek naar gevolgen rood rood vlees
Meer weten over, onder andere, je cholesterolgehalte? Dan kan een laboratoriumonderzoek van Prescan uitkomst bieden. In dit onderzoek wordt er naast je cholesterol bijvoorbeeld ook gekeken naar je bloedsuikerwaarden. Dit geeft je een goed beeld over of je eventueel je voeding zou moeten aanpassen. Wil je meer weten over de gevolgen van je vleesconsumptie voor je darmen? Wellicht is een darmonderzoek dan iets voor jou.