Het effect van je leeftijd op je weerstand

20 september 2023 leestijd 2 minuten

Het is niet mogelijk om griep en verkoudheid volledig te voorkomen door middel van een gezonde leefstijl. Echter, door gezonde voedingskeuzes te maken, voldoende rust te nemen en regelmatig te bewegen, kun je wel je immuunsysteem ondersteunen. Een sterk immuunsysteem vergroot de weerstand van je lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen, waardoor het beter in staat is om deze te bestrijden. Naarmate we ouder worden wordt de effectiviteit van ons immuunsysteem minder en kun je vatbaarder zijn voor virussen en bacteriën.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem heeft de taak om ons lichaam te verdedigen tegen schadelijke virussen en bacteriën. Het immuunsysteem herkent en elimineert deze virussen en bacteriën. Bovendien slaat het immuunsysteem informatie op over de kenmerken van eerder verslagen virussen en bacteriën, zodat het bij een herhaalde aanval snel kan reageren en ze effectief kan vernietigen.

Effect van voeding op je immuunsysteem

Het Voedingscentrum adviseert om de Schijf van Vijf te volgen om je weerstand op een optimaal niveau te houden. Dit houdt in dat je dagelijks minstens 250 gram groenten en twee porties fruit moet eten, de voorkeur moet geven aan volkoren producten, afwisselt tussen vlees, vis en eventuele vegetarische opties, en voldoende water moet drinken.
Een gezond en gevarieerd dieet voorziet je van alle benodigde vitamines en mineralen. Extra vitamines en mineralen innemen in de vorm van bijvoorbeeld een supplement zorgt dus niet direct voor een verhoogde weerstand en bescherming tegen ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Je immuunsysteem naarmate je ouder wordt

Naarmate je ouder wordt ondergaat je immuunsysteem wat veranderingen. Over het algemeen wordt het minder efficiënt en doeltreffend, wat verschillende gevolgen kan hebben voor je gezondheid:

  • Het detecteren van virussen of bacteriën duurt langer naarmate je ouder wordt. Wanneer je lichaam uiteindelijk reageert, gebeurt dit ook zwakker. Deze afname in weerstand is een natuurlijk gevolg van veroudering.
  • Het risico op auto-immuunziekten neemt toe. Als je immuunsysteem moeite heeft om het onderscheid te maken tussen lichaamsvreemde en lichaamseigen cellen, kan het soms gezonde lichaamseigen cellen aanvallen.
  • Je immuunsysteem speelt ook een rol in het herstelproces van je lichaam. Naarmate je ouder wordt, vertraagt het immuunsysteem, wat ook leidt tot een trager herstel bij bijvoorbeeld botbreuken, wondjes en verkoudheden.

Waarom verandert je immuunsysteem naarmate je ouder wordt?

Er is nog veel onbekend over waar het immuunsysteem veranderd naarmate we ouder worden. Het heeft onder andere te maken met een afname in de productie van witte bloedcellen in het beenmerg, cellen die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van virussen en bacteriën.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat, naarmate je ouder wordt, jij je immuunsysteem goed blijft ondersteunen. Dit kun je doen door gezonde voedingskeuzes, voldoende rust en regelmatig te bewegen.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.