Het effect van stoppen met roken op je mentale gezondheid

22 september 2023 leestijd 2 minuten

Veel mensen geloven dat nicotine stress en angst vermindert, maar onderzoek wijst uit dat dit juist andersom kan zijn. In dit artikel ontdekken we de impact van stoppen met roken op je mentale welzijn en waarom het een stap is in de richting van een positiever leven.

Verlicht roken en vapen stress?

Het is een veelvoorkomende overtuiging dat tabaksproducten stress kunnen verminderen. Echter, tonen onderzoeken aan dat velen die beginnen met roken of vapen om stress, angst of depressie te verminderen, zich niet bewust zijn van het feit dat deze gewoonte hun symptomen juist kan verergeren.

Nicotine, de actieve stof in tabak, is een dubbelzinnig karakter. Mensen die beginnen met roken of vapen ervaren een gevoel van ontspanning door nicotine. Maar zodra ze stoppen met de inname van nicotine kunnen ze angst, prikkelbaarheid en depressie ervaren. Dit laatste wordt ook wel nicotineontwenning genoemd. De ontwenningssymptomen treden op wanneer mensen stoppen met roken of vapen en zodra ze weer beginnen met roken of vapen ervaren ze weer de verlichting en de ontspanning. Het goede nieuws is echter wel dat stoppen met roken op de lange termijn kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van de mentale gezondheid. Het is dus even doorbijten in het begin.

Stoppen met nicotine kan psychische klachten verlichten

Er is hoop voor degenen die worstelen met nicotineverslaving en de bijbehorende mentale klachten. Onderzoek wijst uit dat stoppen met roken geassocieerd wordt met vermindering van angst, depressie en stressklachten. Rokers die de sigaretten vaarwel zeggen, ervaren vaak een verlichting van mentale symptomen en een verbeterde stemming. Dit geldt zelfs voor mensen met psychische stoornissen, die vaak naar roken grijpen als een manier om zichzelf te kalmeren.

Maar stoppen met roken is niet gemakkelijk. Nicotine, aanwezig in tabak, is even verslavend als heroïne en cocaïne. Wanneer iemand stopt met roken kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. lichamelijk ontwenningsverschijnselen uiten zich vaak in slapeloosheid, geïrriteerdheid en de drang om te roken.

Voordelen van stoppen met roken

Uit een brede studie blijkt dat stoppen met roken niet alleen gunstig is voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de geestelijke gezondheid. Mensen die de sigaretten vaarwel zeggen, vertonen minder tekenen van depressie, angst en stress. Zelfs mensen met psychische stoornissen ervaren positieve veranderingen in hun geestelijk welzijn na het stoppen met roken.

Lees hier de 11 positieve effecten op het lichaam als je stopt met roken.

Hoewel ontwenningsverschijnselen in het begin kunnen optreden, is het duidelijk dat het psychologische welzijn uiteindelijk profiteert van een rookvrij leven.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.