Een gezondere leefstijl helpt vrouwen in de overgang

23 januari 2023 leestijd 3 minuten

Prescan in gesprek met gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries.

Veel vrouwen in de overgang hebben last van problemen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Vaak denken ze dat dit normaal is, maar gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof denken daar anders over. Ze schreven een boek ‘Ook leuke meisjes worden vijftig’ waarin ze wetenschappelijke inzichten en kennis delen over de overgang.

Wij spraken met Maaike de Vries over hoe je met je leefstijl de klachten kunt verminderen.

Hormonale veranderingen

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de vrouwen in de overgang klachten heeft, zoals opvliegers, slecht slapen en gewichtstoename, zegt De Vries. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat vrouwen zich minder goed voelen in hun dagelijks leven, thuis, in sociale situaties of op het werk. Ongeveer een derde van het ziekteverzuim bij vrouwen tussen 45 en 60 jaar wordt toegeschreven aan de overgang. "Je kunt de hormonale veranderingen en ouder worden niet stoppen, maar je kunt wel invloed uitoefenen op hoe je je voelt", zegt De Vries.

Er valt ontzettend veel winst te behalen op het gebied van voeding, beweging, ontspanning en slaap

Eenvoudige aanpassingen

Daarom is het belangrijk dat vrouwen begrijpen waar de klachten vandaan komen en wat ze eraan kunnen doen. Volgens de gezondheidswetenschapper zijn er veel mogelijkheden om je leefstijl te verbeteren, zoals voeding, beweging, ontspanning en slaap. "Dit klinkt misschien eenvoudig, maar het is belangrijk om kleine veranderingen in je dagelijks leven door te voeren. Alleen wilskracht is niet genoeg, en crashdiëten zijn geen goed idee om meerdere redenen."

Minder suiker, meer stappen

In het boek delen De Vries en Kerkhof praktische tips om een gezondere leefstijl aan te nemen. "Het is beter om drie maaltijden per dag te eten in plaats van de hele dag te snacken. Probeer daarnaast suiker te verminderen en alcohol te matigen, aangezien dit opvliegers kan veroorzaken", legt De Vries uit.

"Beweging is ook belangrijk", voegt ze eraan toe. "Voor vrouwen in de overgang zijn dagelijks 10.000 stappen en krachttraining van groot belang. Meer spieren betekent een hogere vetverbranding en een strakkere huid."

Optimaal vrolijk

Beweging heeft ook een positief effect op je gemoedstoestand, maar overdrijf het niet. Onderzoek laat zien dat mensen zich optimaal gelukkig voelen als ze 45-60 minuten per dag bewegen. Langer sporten kan leiden tot meer stress, wat juist opvliegers veroorzaakt.

"Voor vrouwen in de overgang raad ik aan om een uur te sporten. Kies een sport die je leuk genoeg vindt om vol te houden."

Leefstijl zou de basis moeten zijn van medisch handelen

De rol van zorgprofessionals

Het is niet alleen belangrijk dat vrouwen hun klachten herkennen, maar ook dat zorgprofessionals deze erkennen. "Als een vijftigjarige vrouw bij de huisarts komt met klachten, wordt de overgang vaak snel genoemd als oorzaak. Maar deze diagnose moet pas gesteld worden na uitsluiting van andere mogelijke ziekten", aldus De Vries.

Bij diagnostiek moeten zorgverleners de overgang serieus overwegen. Hoewel steeds meer artsen dit doen, is er nog steeds zowel over- als onderdiagnostiek.

Denk niet te snel dat alles aan de overgang te wijten is, maar onderzoek ook andere mogelijke oorzaken. Als het wel de overgang is, behandelen dit dan passend.

Preventief onderzoek kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je eigen gezondheid

Pleidooi voor preventie

De Vries benadrukt dat er meer aandacht moet zijn voor leefstijl en preventie in de gezondheidszorg. "Leefstijl zou de basis moeten zijn van medisch handelen. Veel ziektes zijn direct of indirect gerelateerd aan voeding, beweging, slaap en ontspanning."

De Vries gelooft dat leefstijlaanpassingen veel ziektes kunnen voorkomen en behandelen. "Preventief onderzoek, bijvoorbeeld naar diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade, is een goed idee. Kennis van je eigen gezondheid en risico's kan helpen om gezonder te leven."

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.