Verminder overgangsklachten met deze 5 tips!

31 augustus 2017 leestijd 3 minuten

De overgang is een natuurlijk proces waar vrouwen rond hun 50e mee te maken krijgen. Deze periode wordt vaak als onprettig ervaren. Veel vrouwen zijn daarom op zoek naar manieren om de overgangsklachten te verminderen. Wij geven je vijf handige overgangsklachten verminderen tips om de menopauze beter door te komen.

De meeste vrouwen komen de menopauze niet zonder overgangsklachten door. De opvlieger is één van de bekendste symptomen. Daarnaast kunnen vrouwen klachten ervaren als stemmingswisselingen, slapeloosheid, overbeharing, een droge huid en pijnlijke borsten. Wij hebben voor je op een rij gezet wat te doen om de overgangsklachten zoveel mogelijk te beperken.

Gezonde voeding

Een gezonde voeding is onmisbaar, vooral wanneer je in de overgang zit. Goede producten zijn groente, fruit, noten, granen, vis en bruine rijst. Daarnaast kun je de inname van producten als cafeïne, suiker, alcohol en sterk gekruid eten beter beperken. Suiker bijvoorbeeld draagt bij aan een versnelde botontkalking, oftewel osteoporose. Osteoporose kan een gevolg zijn van de overgang.

Voldoende beweging

Lichaamsbeweging is belangrijk om de overgangsklachten te beperken. Sport regelmatig, pak de fiets of ga lekker wandelen. Probeer ook vaak buiten te bewegen, want zonlicht heeft een goede invloed op je botten en je lichaam. Een sport waar je aan zou kunnen denken, is yoga. Er is bewijs dat yoga opvliegers kan verminderen en sowieso draagt het bij aan een hoger welzijn. Ook aerobic kan helpen tegen overgangsklachten, omdat het slapeloosheid en depressies kan verminderen.

Medicijngebruik tegen overgangsklachten

Een medicijn dat kan helpen bij het verminderen van overgangsklachten, is raloxifeen. Dit medicijn bootst de werking van de vrouwelijke oestrogeenhormonen gedeeltelijk na en net als oestrogenen remt het de botafbraak en versterkt het de botten. Raloxifeen daarom voorgeschreven aan postmenopauzale vrouwen als preventie van of behandeling voor osteoporose, maar helpt niet tegen opvliegers. Ook kan natuurlijke progesteron als medicijn gebruikt worden. Progesteron neemt net als oestrogeen af tijdens de menopauze. Met een natuurlijke aanvulling van progesteron ontstaat er een betere balans van de hormonen.

Naast medicatie kunnen supplementen de overgangsklachten verminderen. Bepaalde vitamines en mineralen hebben voordelen tijdens de overgang, zoals vitamine E en C, calcium en magnesium.

Behandelingen om overgangsklachten te verminderen

Bij sommige vrouwen helpt een acupunctuurbehandeling om de overgang beter door te komen. Overgangsklachten worden binnen de acupunctuur in verband gebracht met een verminderde reproductie-energie. De nieren slaan deze energie op. Een acupunctuurbehandeling rondom de overgang heeft dan ook als doel de nierenergie beter te laten functioneren. Hierdoor zal er weer een betere balans van de hormoonhuishouding ontstaan.Aromatherapie kan ook een prettige behandeling zijn voor vrouwen in de overgang. Aromatherapie maakt gebruik van etherische olie, meestal via massage of verneveling. Het kan helpen om rustig te gaan zitten en de aroma's van de oliën diep in te ademen door de neus. Hierdoor nemen spanningen af.

Goede nachtrust

Slapeloosheid is een veelvoorkomende klacht tijdens de overgang. Je kunt veranderingen doorvoeren om te proberen sneller in slaap te vallen en beter te slapen. Zorg er ten eerste voor dat je een goed slaapritme hebt. Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed. Kijk ook zo min mogelijk tv en gebruik je telefoon, tablet of laptop niet vlak voordat je gaat slapen. Het blauwe licht hiervan verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Daarnaast is het belangrijk dat de slaapkamer goed geventileerd is en de temperatuur niet te hoog is. Een trucje dat je tenslotte kan helpen, is de volgende yoga-oefening: sluit met je rechterduim je rechterneusgat en adem door je linker neusgat. Je hartslag zal hierdoor vertragen, waardoor je beter kunt ontspannen en sneller in slaap valt.

Snel inzicht in je gezondheid.

Een bodyscan - ook wel bekend als health check of total body scan - is een preventief medisch onderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Niet alle risicofactoren zijn op een MRI-scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.

Bekijk beschikbaarheid

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.