Home Nieuws Last van hooikoorts: symptomen en oorzaken
Last van hooikoorts: symptomen en oorzaken

Last van hooikoorts: symptomen en oorzaken

8 april 2022  •  leestijd 3 minuten

Heb je in de lente of zomer regelmatig last van een verstopte neus of tranende en jeukende ogen? Dan heb je wellicht last van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts precies? En wat zijn de oorzaken en symptomen?

Symptomen

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische reactie op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen of planten. Dit kan leiden tot irritatie en ontsteking van de slijmvliezen in neus, keel en ogen. de medische term om deze allergische klachten te beschrijven is: allergische rinitis. De meest voorkomende symptomen van hooikoorts zijn:

  • Verstopte neus
  • Loopneus
  • Niezen
  • Tranende en/of jeukende ogen.

Inhalatieallergie

Als je allergische rinitis (hooikoorts) hebt, dan heb je last van een inhalatieallergie. De neusslijmvliezen raken ontstoken doordat je overgevoelig bent voor bepaalde allergenen in de lucht. Deze allergenen kunnen pollen zijn, maar ook huisstofmijt, schimmels of door huisdieren.

Ongeveer 10% van de mensen die last heeft van allergische rinitis heeft een allergie voor pollen. Dit wordt dan hooikoorts genoemd. Vaak ontstaat deze allergie al op jonge leeftijd.

Seizoensgebonden

De kenmerken van allergische rinitis komen erg overeen met verkoudheidsklachten. Denk aan niezen of een loopneus. Wanneer je deze symptomen altijd rond een zelfde periode in het jaar ervaart, dan kun je ervan uitgaan dat het gaat om een seizoensgebonden allergische rinitis. Dit kan het geval zijn met pollen. Dit wordt dan vaak hooikoorts genoemd.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat je vaker in het jaar of voor een lange periode achter elkaar last hebt van klachten. Dit kan komen door bijvoorbeeld huisstofmijt of huisdieren. Dit is geen seizoensgebonden allergische rinitis.

Hoe kun je allergische rinitis behandelen?

Als het seizoensgebonden allergische rhinitis is, dan gaat het waarschijnlijk vanzelf weer over, maar komen na een tijdje ook weer terug.

In het geval van hooikoorts heb je er in het najaar het minste last van. Dan is het koud en nat weer. In het voorjaar komen de klachten vaak terug en heb je er het meeste last van. Dan is het weer warm en droog.

Als blijkt dat je allergisch bent voor huisstofmijt, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig goed schoonmaakt. Zowel je beddengoed, maar ook vloeren. Vocht in huis kan ook een negatief effect hebben op huisstofmijt.

Weet je niet precies voor welke allergenen je allergisch bent? Bij Prescan kun je een bloedonderzoek laten doen naar inhalatieallergie. Het is een aanvullend bloedonderzoek dat kijkt of er antistoffen aanwezig zijn voor specifieke allergenen die voorkomen in de lucht.

Tips om hooikoorts te voorkomen

Als je weet dat je gevoelig bent voor pollen, kun je een aantal maatregelen nemen om hooikoorts klachten te voorkomen.

  • Regelmatig de ramen en deuren gesloten te houden.
  • Tijdens het autorijden gebruik maken van airconditioning.
  • Wasgoed binnen drogen in plaats van buiten.
  • Op tijd medicatie tegen hooikoorts innemen of
  • Een afspraak maken bij de huisarts wanneer je vermoedt last te hebben van hooikoorts.

Pollenvanger

Ook kun je via een pollen meter of radar checken hoeveel pollen er in de lucht hangen. Het LUMC, samen met het Elkerliek ziekenhuis in Helmond, zijn de enige twee organisaties in Nederland die dagelijkse pollentellingen uitvoeren. Dit doen ze door middel van een pollenvanger. Deze staat op het dak zodat het de wind opvangt waar de pollen zich in begeven.

De pollenvanger is een plastic rol die bedekt is met plakband en een laag vaseline. De pollenvanger trekt lucht aan en de pollen in de lucht blijven aan de pollenvanger kleven. Hierdoor kan er er bepaald worden hoeveel pollen er in de lucht aanwezig zijn.

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Bewegen voor een gezonde geest: je mentale gezondheid verbeteren
Bewegen voor een gezonde geest: je mentale gezondheid verbeteren
14 september 2023

We zijn ons allemaal steeds bewuster van het belang van een gezonde leefstijl en een gezond welzijn. We…

Lees meer
12 Tips om hart- en vaatziekten te voorkomen.
12 Tips om hart- en vaatziekten te voorkomen.
1 september 2023

De kans op hart- en vaatziekten is onder andere verhoogd bij een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol,…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30