Kwart van de Nederlanders heeft een te hoog cholesterol.

9 december 2016 leestijd 1 minuut

Bijna 25% van de Nederlanders in de leeftijd van 30 t/m 70 jaar kampt met een te hoog cholesterol. Een te hoog cholesterolgehalte is een risicofactor. Hier merk je in het dagelijks leven niet zoveel van, maar het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten zoals slagaderverkalking (atherosclerose).

Hoe ontstaat verhoogd cholesterol?

Oorzaken van een te hoog cholesterol zijn onder andere het eten van te veel verzadigd vet en overgewicht. Je lever maakt zelf ook al voor een deel cholesterol aan. Maar een slechte leefstijl zorgt ervoor dat er teveel wordt aangemaakt. Voor het verlagen van je cholesterol is medicatie niet noodzakelijk, een gezonde levensstijl kan al genoeg zijn. Maar het is wel belangrijk te weten wat je cholesterolwaarde is. Een ‘normale’ cholesterolwaarde zit onder de 5.

Tevens kan er sprake zijn van erfelijk hoog cholesterol. Wanneer meer mensen in je familie een te hoge cholesterolwaarde hebben, kan dit duiden op erfelijkheid. Deze aandoening wordt Familiaire Hypercholesterolemie (FH) genoemd. Ongeveer 1 op de 250 Nederlanders heeft te maken met FH.

Hoe meet ik mijn cholesterol?

De hoogte van je cholesterol kun je laten meten door (vaker) je bloed te laten onderzoeken. Een uitgebreid laboratoriumonderzoek onderzoekt het functioneren van je organen en het bloedbeeld, waaronder het cholesterol. Belangrijk om te weten is, is dat de waarde van cholesterol kan schommelen, net zoals bijvoorbeeld de waarde van je hemoglobine. Een hoge waarde hoeft dus niet per se te duiden op een structureel verhoogd cholesterol, maar kan ook een uitschieter zijn. Het is daarom aan te raden meerdere metingen te doen om een goed beeld van je cholesterolwaarde te krijgen.

Uitgebreid laboratoriumonderzoek

Een uitgebreid laboratoriumonderzoek van Prescan kan, naast informatie over het functioneren van je organen, inzicht geven in je bloedbeeld, waaronder je cholesterol. Na afname van het bloed worden de buisjes naar het lab gestuurd en daar verder onderzocht. De rapportage met bevindingen wordt vervolgens binnen 10 dagen naar je toegestuurd.




Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.