Home Nieuws Lekker slapen in de zomer.
Lekker slapen in de zomer.

Lekker slapen in de zomer.

29 juli 2019  •  leestijd 2 minuten

Om je lekker te voelen is naast gezonde voeding en voldoende beweging ook slaap een belangrijke factor. Maar hoe kom je aan je slaap tijdens een reeks warme dagen? Wij geven je vier tips om goed te slapen in de zomer.

Aangezien we het in Nederland nou eenmaal (nog) niet zo gewend zijn, is het best lastig om aan je nachtrust te komen als het een aantal dagen achter elkaar warm is. De temperaturen lopen niet alleen buitenshuis op, maar na een paar dagen is het vaak binnen ook flink puffen geblazen. Met deze tips helpen we je op weg naar een goede nachtrust. Want rust is immers erg belangrijk voor je gezondheid!

Tip 1 – Shower power!

Na een warme dag is er voor je gevoel niets lekkerder dan een ijskoude douche. Sterker nog: menigeen droomt hier al van tijdens een werkdag in een slecht geventileerd kantoor. Toch is koud douchen niet zo’n goed plan: je lichaam gaat dan hard aan het werk om je temperatuur weer op peil te brengen, waardoor de koude douche niet het gewenste effect oplevert. Een lauwwarme douche voor het slapen gaan is wél aan te raden. Ook dit is lekker verfrissend en zet je lijf niet in de verwarmingsstand.

Tip 2 – Ramen open

Het is heel aantrekkelijk om een raam of deur open te zetten als het warm weer is. Dit is zéker een goed idee, maar alleen ’s ochtends vroeg of juist laat in de avond. Houd bijvoorbeeld met een weer-app de buitentemperatuur in de gaten; zodra deze lager is dan de temperatuur in huis sla je je slag en laat je de verkoelende lucht zijn werk doen!

Tip 3 – Etenstijd

Houd er bij warm weer rekening mee dat je niet te laat eet. Heb je door het warme weer weinig trek, dan voelt het prettig om wat later te gaan eten, maar als je niet van plan bent om ook veel later te gaan slapen: niet doen! Kies dan liever voor een lichte maaltijd, zoals een salade. Makkelijk verteerbaar en toch vullend met veel groentes erin, peulvruchten en iets waar je eiwit uit haalt, zoals vis, kip, kaas en noten. Wat ook aan te raden is: een spicy gerecht, want hier ga je net iets van zweten en dat koelt je lichaam af.

Tip 4 - Tussen de lakens

Vind jij het niet fijn om zonder deken of dekbed te slapen? Geen probleem!. Kies op warme dagen voor een dun laken of een dekbedovertrek zonder inhoud. Zo lig je wel bedekt, maar niet té geïsoleerd. Ook handig tegen muggen die tijdens dit soort dagen hun kans schoon zien trouwens!

We hopen dat deze tips je helpen om ook tijdens zwoele zomernachten lekker te slapen. En laten we vooral niet vergeten om ook gewoon lekker van de zomer en het warme weer te genieten: lekker buiten zijn, genieten met vrienden en familie, chillen met een boekje en het rustig aan doen. Ook heel gezond!

Terug naar overzicht
Lees ook:
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
22 januari 2021

Het is niet gek als je sinds de coronavirus pandemie een stuk bewuster bent van je gezondheid. Iedereen is…

Lees meer
Hoe leefstijl vrouwen in de overgang kan helpen
Hoe leefstijl vrouwen in de overgang kan helpen
14 januari 2021

Prescan in gesprek met gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries. Opvliegers, stemmingswisselingen en…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.