‘Luister naar je lichaam, het heeft het recht om gehoord te worden.’

26 oktober 2020 leestijd 4 minuten

Dr. C. (Cristina) Dowling is al tien jaar werkzaam als radioloog, onder meer bij de Prescan kliniek in Baarn. Hier beoordeelt zij onder andere de MRI-scans, het belangrijkste onderdeel van de bodyscan. Bij Prescan helpt ze - door middel van preventief onderzoek - dagelijks mensen om inzicht te krijgen in hun gezondheid. ‘Ik vind het fijn om mensen gerust te stellen.’

‘We willen allemaal gezond zijn, dat is een feit. Je goed voelen en je leven leiden zoals jij dat wilt, zonder beperkingen. We doen tegenwoordig van alles om gezond te worden en te blijven. We eten gezond en we zorgen voor voldoende beweging maar af en toe willen we ook een health check kunnen doen, om te weten of alles in orde is. De bevestiging krijgen dat er geen verborgen ziektes zijn waar we nog geen klachten van ondervinden.’

In mijn rol als arts help ik mensen om inzicht te krijgen in hun gezondheid en de oorzaak van eventuele klachten te achterhalen. Er is vaak een onschuldige verklaring te vinden voor de klachten die worden ervaren. In enkele gevallen wordt er iets gevonden, maar gelukkig zijn we er dan in de meeste gevallen op tijd bij.

Hoewel iedereen steeds meer met gezondheid bezig is, merken we als artsen dat onze samenleving terughoudender is geworden om de huisarts te raadplegen. Na de uitbraak van COVID-19 zien we huisartsbezoeken, ziekenhuisbezoeken en diagnoses teruglopen. Zo is het aantal kankerdiagnoses na maart drastisch gedaald. Het bezoek aan de huisarts wordt door velen uitgesteld omdat ze de zorg niet extra willen belasten. In sommige delen van het land zijn de huisartsbezoeken met 10% gedaald in vergelijking met de situatie voor COVID-19. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. Mensen met klachten hebben het recht om gehoord te worden, ook in deze tijd. Ook indien in eerste instantie nader onderzoek in het ziekenhuis niet noodzakelijk wordt gevonden, adviseren wij hen om bij het aanhouden van klachten toch (nogmaals) naar de huisarts te gaan.

Een groot deel van mijn werk als radioloog bij Prescan betreft MRI: Magnetic Resonance Imaging. Een MRI-scan maakt het mogelijk om beelden te maken van de binnenkant van je lichaam. Door middel van een grote magneet en radiogolven krijgt de MRI-scanner signalen van het lichaam die door een computer omgezet worden in beelden. Dit zijn doorsneden van het lichaam. Hierdoor kunnen verschillende delen van het lichaam gedetailleerd in beeld worden gebracht. In 40 tot 60 minuten worden meer dan duizend beelden gemaakt.

Het mooie aan mijn werk in deze setting is dat ik de tijd kan nemen voor mijn cliënten. De cliënt voelt zich hierdoor echt gehoord.
Cristina Dowling
Radioloog Prescan

Ik deel de uitslag altijd direct na het onderzoek met de cliënt. Naast dat ik de onderzoeksresultaten bespreek, geef ik indien nodig een advies voor verder onderzoek. Ook kunnen de cliënten tijdens het gesprek leefstijl adviezen krijgen die ze kunnen helpen om meer grip te krijgen op hun gezondheid.

Bij Prescan zie ik veelal mensen die zelf de controle willen houden op hun gezondheid, voor zover dat kan. Deze groep is actief bezig met gezondheid en wil zelf bepalen wanneer hij of zij een health check krijgt, zonder verwijzing. Samen met het medisch team probeer ik hen altijd zo goed mogelijk te informeren met betrekking tot de verwachtingen van het onderzoek en mogelijke onderzoeksresultaten. Wat je wel en ook wat je niet kan zien op een MRI-scan. Bij cliënten die vaker langskomen zie ik dit duidelijk terug, zij weten precies wat ze van de verschillende delen van het onderzoek kunnen verwachten.

Het mooie aan mijn werk in deze setting is dat ik de tijd kan nemen voor mijn cliënten. De cliënt voelt zich hierdoor echt gehoord. Ik kan tijdens het bespreken van de uitslag dieper op de klachten of de vragen van de cliënt ingaan om op deze manier gerichter een verklaring voor de klachten te zoeken of vragen te beantwoorden. Ook kan ik sommige bevindingen direct nader onderzoeken. Bijvoorbeeld door de beelden van een MRI-scan te verduidelijken met een echo. Deze interactie maakt het ook mogelijk om de cliënt beter te adviseren over de impact van leefstijl op zijn of haar gezondheid. Het geeft mij als arts veel voldoening om niet alleen de focus te hebben op ziekte en zorg, maar juist ook op gezondheid en gedrag.

Ik vind het fijn wanneer cliënten aan het einde van de dag naar huis gaan met een gerustgesteld gevoel. Geruststelling is zo belangrijk. Je hoort regelmatig dat - wanneer er geen serieuze bevindingen zijn - eventuele klachten al verminderen door de opluchting en geruststelling. Dat je dat voor iemand kunt doen, geeft veel voldoening.

Cliënten vragen mij regelmatig hoe vaak ze een health check moeten doen. Daar is geen standaard antwoord op. De meesten komen één keer in de twee jaar, maar dat is afhankelijk van meerdere factoren. Het is een persoonlijke keuze, luister naar je lichaam.’

In één dag inzicht in je gezondheid?

Een bodyscan - ook wel bekend als health check of total body scan - is een preventief medisch onderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Niet alle risicofactoren zijn op een MRI-scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.

Bodyscan overzicht

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.