Home Nieuws Mannenhart vs. vrouwenhart: ken jij de 5 verschillen?
Mannenhart vs. vrouwenhart: ken jij de 5 verschillen?

Mannenhart vs. vrouwenhart: ken jij de 5 verschillen?

6 februari 2022  •  leestijd 3 minuten

Veel van wat we weten over hart- en vaatziekten komt uit onderzoeken waaraan vooral mannen deelnamen. Maar de helft van de bevolking is vrouw! De laatste jaren komt hier steeds meer aandacht voor en worden er onderzoeken gedaan naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Wat blijkt: het vrouwenhart is écht anders! Maar wat zijn precies de verschillen?

1. Hartaandoeningen komen vaker voor bij vrouwen (maar wel later)

Dacht jij ook dat hartaandoeningen bij vrouwen minder vaak voorkomen dan bij mannen? Dat is helaas niet waar: er sterven meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Wel krijgen vrouwen gemiddeld 7 tot 10 jaar later last van hun hart, waarschijnlijk door de beschermende invloed van vrouwelijke hormonen. Wanneer deze na de overgang wegvallen, beginnen vrouwen aan een inhaalslag.

2. Vrouwen hebben vaker last van de kleine bloedvaatjes

Als we inzoomen op hartziekten die veroorzaakt worden door zuurstoftekort van de hartspier, zijn er duidelijke verschillen. Mannen hebben vaker vernauwingen in de slagaders van het hart, de kransslagaders. Bij vrouwen is de kalkafzetting in deze vaten veel minder en als er vernauwingen zijn, zijn deze vaak minder ernstig. Maar vrouwen hebben wél vaker problemen in de kleine bloedvaatjes van het hart, de arteriolen. Dit wordt ook wel ‘microvasculaire ziekte’ genoemd.

3. Vrouwen hebben heel andere klachten dan mannen

Microvasculaire ziekte veroorzaakt een ander klachtenpatroon dan de klassieke druk op de borst met uitstraling naar de linkerarm. Bij vrouwen zijn deze klachten soms helemaal niet aanwezig. In plaats daarvan klagen ze vaak over kortademigheid bij inspanning, hartkloppingen, vermoeidheid, duizeligheid of een onrustig gevoel. De klachten kunnen ook vooral in rust voorkomen; de kleine vaatjes kunnen dan plotseling en zonder aanleiding vernauwen. Dat geeft dan de klachten die hierboven beschreven staan.

4. Ziekte van de kleine bloedvaatjes is lastiger aan te tonen

Wanneer de kransslagaders in beeld gebracht worden door middel van een CT-scan of hartkatheterisatie, zien die er bij vrouwen vaak normaal uit. Dan wordt vaak gezegd dat de klachten niet door het hart veroorzaakt worden, maar dat kan dus tóch wel het geval zijn. Om microvasculaire ziekte aan te tonen, moet gekeken worden naar de functie van de kleine bloedvaatjes. Tegenwoordig zijn er speciale vrouwenpoli's in de meeste ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Dus: ben je vrouw en heb je onverklaarde (hart)klachten, dan is het de moeite waard om een afspraak te maken op een vrouwenpoli.

5. Opereren is niet de oplossing, gezonder leven wel!

De kleine bloedvaatjes kunnen niet gedotterd worden. En een operatie doen om omleidingen te maken (de bekende bypass) heeft ook geen zin. Toch is het wel mogelijk om hartklachten bij vrouwen aanzienlijk te verminderen. Belangrijk daarbij is om je leefstijl te verbeteren: zorg voor minder stress, voldoende nachtrust, gezond eten en voldoende beweging. Daarnaast zijn er medicijnen die de klachten kunnen verlichten.

PS: Meer weten over de gezondheid van je hart? Een uitgebreid cardiologisch onderzoek geeft je in 60 minuten inzicht in het functioneren van je hart.

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
30% minder bijwerkingen als medicatie op DNA wordt afgestemd
30% minder bijwerkingen als medicatie op DNA wordt afgestemd
20 uur geleden

Dit nieuws komt voor uit een onderzoek uitgevoerd door het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum). Prescan…

Lees meer
We helpen mensen om gezond te blijven
We helpen mensen om gezond te blijven
16 november 2022

Prescan is druk bezig met de toekomst. Algemeen directeur Wim Linting (rechts) en medisch directeur Alexander…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30