Home Nieuws Mannenhart vs. vrouwenhart: ken jij de 5 verschillen?
Mannenhart vs. vrouwenhart: ken jij de 5 verschillen?

Mannenhart vs. vrouwenhart: ken jij de 5 verschillen?

12 februari 2023  •  leestijd 3 minuten

Veel van wat we weten over hart- en vaatziekten komt uit onderzoeken waaraan vooral mannen deelnamen. Maar de helft van de bevolking is vrouw! De laatste jaren komt hier steeds meer aandacht voor en worden er onderzoeken gedaan naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Wat blijkt: het vrouwenhart is écht anders! Maar wat zijn precies de verschillen?

1. Hartaandoeningen komen vaker voor bij vrouwen (maar wel later)

Dacht jij ook dat hartaandoeningen bij vrouwen minder vaak voorkomen dan bij mannen? Dat is helaas niet waar: er sterven meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Wel krijgen vrouwen gemiddeld 7 tot 10 jaar later last van hun hart, waarschijnlijk door de beschermende invloed van vrouwelijke hormonen. Wanneer deze na de overgang wegvallen, beginnen vrouwen aan een inhaalslag.

2. Vrouwen hebben vaker last van de kleine bloedvaatjes

Als we inzoomen op hartziekten die veroorzaakt worden door zuurstoftekort van de hartspier, zijn er duidelijke verschillen. Mannen hebben vaker vernauwingen in de slagaders van het hart, de kransslagaders. Bij vrouwen is de kalkafzetting in deze vaten veel minder en als er vernauwingen zijn, zijn deze vaak minder ernstig. Maar vrouwen hebben wél vaker problemen in de kleine bloedvaatjes van het hart, de arteriolen. Dit wordt ook wel ‘microvasculaire ziekte’ genoemd.

3. Vrouwen hebben heel andere klachten dan mannen

Microvasculaire ziekte veroorzaakt een ander klachtenpatroon dan de klassieke druk op de borst met uitstraling naar de linkerarm. Bij vrouwen zijn deze klachten soms helemaal niet aanwezig. In plaats daarvan klagen ze vaak over kortademigheid bij inspanning, hartkloppingen, vermoeidheid, duizeligheid of een onrustig gevoel. De klachten kunnen ook vooral in rust voorkomen; de kleine vaatjes kunnen dan plotseling en zonder aanleiding vernauwen. Dat geeft dan de klachten die hierboven beschreven staan.

4. Ziekte van de kleine bloedvaatjes is lastiger aan te tonen

Wanneer de kransslagaders in beeld gebracht worden door middel van een CT-scan of hartkatheterisatie, zien die er bij vrouwen vaak normaal uit. Dan wordt vaak gezegd dat de klachten niet door het hart veroorzaakt worden, maar dat kan dus tóch wel het geval zijn. Om microvasculaire ziekte aan te tonen, moet gekeken worden naar de functie van de kleine bloedvaatjes. Tegenwoordig zijn er speciale vrouwenpoli's in de meeste ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra. Dus: ben je vrouw en heb je onverklaarde (hart)klachten, dan is het de moeite waard om een afspraak te maken op een vrouwenpoli.

5. Opereren is niet de oplossing, gezonder leven wel!

De kleine bloedvaatjes kunnen niet gedotterd worden. En een operatie doen om omleidingen te maken (de bekende bypass) heeft ook geen zin. Toch is het wel mogelijk om hartklachten bij vrouwen aanzienlijk te verminderen. Belangrijk daarbij is om je leefstijl te verbeteren: zorg voor minder stress, voldoende nachtrust, gezond eten en voldoende beweging. Daarnaast zijn er medicijnen die de klachten kunnen verlichten.

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Huidonderzoek (dermatologisch onderzoek) bij Prescan
Zorg goed voor je huid.
1 mei 2023

Eindelijk schijnt na maanden van regen, kou en bewolking de zon. En dat is natuurlijk hartstikke lekker, maar…

Lees meer
Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.
Je huid beschermen tegen de zon: 4 tips van onze dermatoloog dr. M.E. Schram.
1 april 2023

Nu de zon zich volop laat zien, wil je er natuurlijk optimaal van genieten. Groot gelijk! Daarom geeft onze…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30