Home Nieuws Movember: de maand van mannengezondheid.
Movember: de maand van mannengezondheid.

Movember: de maand van mannengezondheid.

13 oktober 2021  •  leestijd 3 minuten

Ieder jaar is het weer zover: mannen laten massaal hun snor staan in het kader van ‘Movember’, bedacht door de Movember Foundation, maar waar vragen we precies aandacht voor?

De hele maand november staat mannengezondheid centraal, waarbij er aandacht is voor de grootste gezondheidsproblemen voor mannen. Dat zijn niet alleen prostaatklachten, maar ook mentale gezondheid.

Tegenwoordig zijn veel mensen bewuster bezig met hun gezondheid en het verbeteren van hun levensstijl. Uit eerder onderzoek* blijkt dat bijna 80 procent van de Nederlandse mannen hun gezondheid hoog inschat. Dat is natuurlijk goed, maar toch blijkt uit ditzelfde onderzoek dat ruim 70 procent van de mannen bij kwalen pas naar de huisarts gaat als de klachten verergeren.

Volgens drs. T.M. (Tineke) van den Berg, cardioloog bij Prescan is het belangrijk om ten allen tijden je gezondheid goed in te gaten te houden: “Bij Prescan signaleren we risicofactoren vóórdat ze een probleem kunnen vormen.”

Schaam je niet

Het komt regelmatig voor dat mensen, zo ook mannen, zich schamen voor zowel lichamelijke als mentale klachten. Bijna de helft van de mannen schaamt zich als het om prostaatproblemen gaat, maar volgens de Movember Foundation vinden mannen het ook moeilijk om over mentale problemen te praten.

Zwijgen over problemen of schaamte kan negatieve gevolgen hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid en uiteindelijk je klachten verergeren. Daarom is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Dit kan natuurlijk door te praten met vrienden of familie, maar ook door contact op te nemen met je huisarts.

Laat je onderzoeken bij klachten

Heb je last van klachten, dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met je huisarts: zowel bij lichamelijke als mentale problemen. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de mannen bij kwalen pas naar de huisarts gaat als klachten verergeren.

Het is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk om te lang met klachten rond te blijven lopen. Bij prostaatproblemen is het belangrijk dat je de symptomen zo vroeg mogelijk ontdekt. Hoe eerder je deze behandelt, hoe groter de kans op genezing. Dit geldt niet alleen voor prostaatproblemen, maar ook voor andere ziekten die regelmatig bij mannen voorkomen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit cijfers van Volksgezondheid en zorg, onderdeel van het RIVM, dat ook COPD en hart- en vaatziekten belangrijke gezondheidsproblemen bij mannen zijn.

Radioloog Cristina Dowling benadrukt nogmaals hoe belangrijk dit is: “Hoewel iedereen steeds meer met gezondheid bezig is, merken we als artsen dat onze samenleving terughoudender is geworden om de huisarts te raadplegen. Het bezoek aan de huisarts wordt momenteel door velen uitgesteld omdat ze de zorg niet extra willen belasten. Mensen met klachten hebben het recht om gehoord te worden, ook in deze tijd. Ook indien in eerste instantie nader onderzoek in het ziekenhuis niet noodzakelijk wordt gevonden, adviseren wij hen om bij het aanhouden van klachten toch naar de huisarts te gaan.”

Preventief onderzoek geeft inzicht in je gezondheid

Prescan helpt je om gezond oud te worden. We vinden dat medische kennis en state of the art apparatuur eenvoudig toegankelijk moet zijn wanneer jij dat wilt. Je gezondheid is te belangrijk om pas in te grijpen als het mogelijk te laat is. We sporen mogelijke aandoeningen en risicofactoren op door gericht preventief medisch onderzoek met de focus op MRI-onderzoek, aangevuld met cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek.

Plan (preventief) medisch onderzoek zonder verwijzing en ontvang direct de uitslag. Je hebt hierdoor inzicht in eventuele risicofactoren of als er iets is, dan ben je er meestal op tijd bij. Wanneer er een relevante bevinding wordt gedaan, zorgen wij voor de juiste zorg op de juiste plek.

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
3 Tips voor een soepele overgang naar de zomertijd
3 Tips voor een soepele overgang naar de zomertijd
18 uur geleden

De overgang van de wintertijd naar de zomertijd vindt elk jaar plaats in maart. Deze verandering kan veel…

Lees meer
Cholesterol verlagen? 10 Tips voor een te hoog Cholesterol.
Cholesterol verlagen? 10 Tips voor een te hoog Cholesterol.
6 maart 2023

Een te hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het is mogelijk om op natuurlijke wijze je…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30