Borstonderzoek (echo, mammografie of MRI-scan)

Een preventieve echo, mammografie of MRI-scan van de borsten

Waarom een borstonderzoek?

Borstafwijkingen bij vrouwen komen regelmatig voor. We zien dat dit vaak onschuldige afwijkingen zijn, maar in enkele gevallen gaat het om kwaadaardige gezwellen. Tumoren in de borst kunnen pas gevoeld worden als ze 1 tot 2 centimeter groot zijn en niet te diep in het borstweefsel zitten. Vrouwen die zichzelf regelmatig onderzoeken en na verloop van tijd weten hoe hun borsten aanvoelen, kunnen soms tumoren ontdekken die kleiner zijn. Dit is ook de reden waarom zelfonderzoek belangrijk is. Daarnaast is het mogelijk te kiezen voor een preventief borstonderzoek bij Prescan, bijvoorbeeld ook voor controle van borstimplantaten. 

Voor wie?

We bieden verschillende mogelijkheden voor preventief borstonderzoek. Vooral voor de groep vrouwen onder de 50 jaar, die nog niet voor het bevolkingsonderzoek in aanmerking komen, is deze preventieve screening geschikt.

Dit (echografisch) borstonderzoek bij Prescan is niet bedoeld voor vrouwen:
- met een belaste (mammae) voorgeschiedenis
- met een familiaire belasting w.b. mammae
- met klachten aan de borsten (zoals tepelvloed, verkleuringen, intrekkingen, knobbeltje)

Wanneer

In België en Nederland krijgt één op de acht vrouwen borstkanker (bron: CBS). Prescan biedt verschillende mogelijkheden voor preventief borstonderzoek. De onderzoeken worden in overleg met de arts bepaald. Neem voor meer informatie over borstonderzoek contact met ons op.

Onderzoektechniek

Het borstonderzoek bij Prescan bestaat uit een tweedimensionale echo van de borsten. Dit onderzoek betreft een eerste screening en vervangt niet de mammografie.
Daarnaast is het mogelijk een mammografie uit te laten voeren. Dit is een soort röntgenfoto, die gemaakt wordt in een apparaat waar de borsten in kunnen worden gelegd. Tevens kan met een MRI-scan onderzocht worden wat de staat van en eventuele mankementen aan borstimplantaten zijn, indien gewenst.

Aanvullende informatie

 • De intake

  Als u besluit zich te laten onderzoeken, krijgt u allereerst een telefonisch intakegesprek met één van de verpleegkundige onderzoekscoördinatoren van Prescan. Hij of zij neemt, namens de artsen die het onderzoek uitvoeren, een medische vragenlijst (anamnese) met u door. Aan de hand daarvan worden eventuele lichamelijk klachten in kaart gebracht en wordt gekeken of een borstonderzoek door middel van 2D echo voor u zinvol is.

 • Voor het onderzoek

  Op de dag van het onderzoek heeft u vooraf een inleidend gesprek met de verpleegkundige in de kliniek waarin het onderzoek wordt uitgelegd. Tijdens dit gesprek worden uw gegevens gecontroleerd en er is gelegenheid voor het stellen van vragen.

 • Tijdens het onderzoek

  Het hele onderzoek, inclusief intakegesprek en eindbeoordeling, duurt ongeveer 60 minuten en wordt uitgevoerd door een vrouwelijke radioloog van Prescan. Met ontbloot bovenlichaam ligt u op een onderzoeksbank, waarbij de borsten één voor één worden onderzocht. De borst wordt ingesmeerd met gel, waarna de 2D transducer op de borst wordt geplaatst, zodat vanuit verschillende hoeken de borst wordt gescreend. Uiteindelijk geeft dit een beeld van de volledige borst en oksel. Dit kan soms een klein beetje gevoelig zijn.

 • Na het onderzoek

  Aan het eind van het onderzoek krijgt u de resultaten van het onderzoek te horen. De arts van Prescan neemt hierbij ruim de tijd voor u. Indien er afwijkingen gevonden zijn in de borstecho, kunt u verwezen worden naar de mammapoli voor verder onderzoek (mammografie en/of punctie). U ontvangt zo snel mogelijk na het onderzoek van Prescan een rapport met daarin de onderzoeksuitslagen.

   

 • Bijwerkingen en risico's

  Er zijn geen specifieke bijwerkingen of risico's aan dit borstonderzoek verbonden.

NB. Uw onderzoek is in samenspraak met u en de onderzoekscoördinator zo zorgvuldig mogelijk opgesteld. Ter plaatse kan de arts, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de uitvoering en de beoordeling van het onderzoek, om medische redenen bepalen, dat er afgeweken wordt van het afgesproken onderzoek.

Het kan voorkomen dat de uitslag geen definitief uitsluitsel geeft over afwijkingen die bij het onderzoek gezien worden. In dit geval kan het zijn dat vervolgonderzoek nodig is. Zoals een verwijzing naar de mammapoli via uw huisarts. Ondanks dat het onderzoek van hoge kwaliteit is, kunnen wij echter geen garanties met betrekking tot uw gezondheid geven.

 

Laat je adviseren over een borst- onderzoek

Een afspraak maken

Bel mij terug
Stuur een e-mail

Of neem direct contact op met onze
onderzoekscoördinatie:

074 - 255 9 255

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag