Huidonderzoek

Een dermatologische controle

Wat is een huidonderzoek?

In Nederland wordt ieder jaar bij circa 36.000 mensen huidkanker vastgesteld. Het aantal gevallen van huidkanker neemt elke vijf jaar toe met 20% tot 30%. Een belangrijke oorzaak is overmatige blootstelling aan ultraviolette straling in de vorm van zonlicht of zonnebank. Dat leidt tot een directe beschadiging van cellen in de huid, inclusief DNA, eiwitten en lipiden. De gevolgen zijn groot: onderdrukking van het huidafweersysteem, veroudering van de huid en mogelijk vorming van huidkanker. Huidtumoren kunnen (tegelijkertijd) op meerdere plekken in of op de huid ontstaan.

Hoe eerder onrustige kwaadaardige huidaandoeningen worden herkend, hoe beter dat is voor de behandeling en ook hoe gunstiger de prognose. Daarom is preventief huidonderzoek voor iedereen van belang, ongeacht de leeftijd. Huidonderzoek is nadrukkelijk aan te raden in geval van: ernstige huidaandoeningen in de familie, tekenen van huidveroudering, moedervlekken en/of sproeten, veel zoncontact en een blanke huid.

Bij een preventieve huidcontrole wordt je huid van top tot teen met het blote oog onderzocht. De huidarts bekijkt zorgvuldig of er verschijnselen van huidveroudering, voorstadia van huidkanker, een melanoom en andere vormen van huidkanker aanwezig zijn. Je krijgt direct te horen welke eventuele huidafwijkingen er zijn gevonden.

Het huidonderzoek bij Prescan omvat:

 • een voorgesprek
 • volledige klinische huidanalyse gecontroleerd op symptomen huidkanker
 • fotodocumentatie van opvallende/verdachte huidveranderingen
 • een huidanalyse en controle op andere huidaandoeningen
 • een zon protectieadvies
 • een onderzoeksverslag
 

Huidonderzoek €195*

* Alle gerichte onderzoeken zijn exclusief € 35,- intake-kosten

Een huidonderzoek van Prescan kost €195,-.  Als aanvulling op een Total Body Scan kost het onderzoek €169,-. Een afspraak maken, of meer informatie?

Afspraak maken

Bel vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
074 - 255 9 255

Meer over het huidonderzoek

 • Hoe gaat een huidonderzoek?

  De huidarts (dermatoloog) onderzoekt bij het huidonderzoek de huid van top tot teen op de aanwezigheid van huidveroudering, voorstadia van huidkanker, een melanoom en andere vormen van huidkanker. Je krijgt direct te horen wat zijn bevindingen zijn.

  Daarna worden opvallende plekjes gescand, gefotografeerd en geanalyseerd met behulp van een geavanceerde Fotofinder® Handyscope. Deze geavanceerde techniek maakt met behulp van een camera voorzien van speciale lenzen digitale foto’s van je huid. Afhankelijk van de bevindingen van het eerdere lichamelijke onderzoek kan de dermatoloog op één of meerdere moedervlekken of aandoeningen inzoomen. Deze onderzoeken zijn allemaal uitwendig en niet pijnlijk.

  Met een speciaal vergrootglas worden verdachte moedervlekken gefotografeerd. Zo worden bepaalde structuren van de moedervlek zichtbaar die je met het blote oog niet kunt zien. De foto’s worden opgeslagen en geanalyseerd. De dermatoloog besluit aan de hand van de analyse wat de vervolgstappen zijn. Alle moedervlekken worden nauwkeurig vastgelegd in een digitaal dossier, zodat ze later snel vergeleken kunnen worden met nieuwe onderzoeksresultaten. Bij ieder bezoek bekijkt de dermatoloog of bestaande moedervlekken zijn veranderd en of er nieuwe zijn bij gekomen.

 • Welke symptomen signaleren we?

  Een uitgebreid lichamelijk onderzoek is een belangrijk onderdeel van een huidcreening. De huidarts (dermatoloog) let daarbij op symptomen die wijzen op voorstadia van huidkanker. Dat kan een verdachte moedervlek, een wondje, een knobbeltje of een melanoom. Melanomen ontstaan vaak op een plek waar eerder een moedervlek zat. Bij vrouwen komt een melanoom relatief vaak voor op de benen, bij mannen vooral op de rug.

  Als er tijdens het huidonderzoek een afwijking gevonden wordt, sta je er niet alleen voor. De arts overlegt met jou en eventueel je huisarts of specialist wat de mogelijke vervolgbehandeling is. Als blijkt dat je niet terecht kunt bij de reguliere gezondheidszorg in Nederland, dan kunnen wij je mogelijk verder helpen. Je kunt voor de meeste behandelingen binnen een week terecht in de ziekenhuizen waarmee Prescan samenwerkt.

Klinieken

Onze huidonderzoeken kunnen niet in alle klinieken uitgevoerd worden. In onderstaande klinieken kan wel een huidsonderzoek uitgevoerd worden.

Altijd een kliniek in de buurt

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  074 - 255 9 255
  Stel een vraag