Kan ik veilig in de zon zijn?

Kan ik veilig in de zon zijn?


Hoe lichter de huid, hoe gevoeliger. Wanneer je onbeschermd de zon in gaat, kan dit schadelijk zij voor je huid. Met ‘beschermd’ bedoelen we het insmeren en bedekken van de huid. Zonlicht heeft echter ook positieve werkingen en is voor bepaalde functies zelfs noodzakelijk. Een van de bekendste werkingen is de aanmaak van vitamine D in de huid onder invloed van UVB, dat een onderdeel van het zonlicht is. Vitamine D is nodig voor de vorming van stevige botten. Mogelijk zou het gebruik van zonnebrandmiddelen geen nadelig effect hebben op de hoeveelheid vitamine D in het bloed.

Volgens recente onderzoeken beschermt zonlicht via aanmaak van vitamine D ook tegen het ontstaan van sommige vormen van kanker en tegen bepaalde infecties. Het lijkt erop dat matige zonblootstelling deze gunstige effecten met zich meebrengt. Daarnaast geeft zonlicht vaak een blij gevoel, vooral als deze, zoals in Nederland, minder vaak uitbundig schijnt.
Gevaarlijk wordt het wanneer er sprake is van overmatige zonblootstelling. Dit kan leiden tot verbranding en heeft vooral op langere termijn alleen maar schadelijke effecten, zoals verhoogde kans op huidkanker.

Heb je een vraag?

We streven ernaar binnen één werkdag contact met je op te nemen

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Altijd een kliniek in de buurt