CT-scan longen

Met een CT-scan van de longen kunnen je longen zeer gedetailleerd gescreend worden op longkanker en chronische longaandoeningen. Het onderzoek wordt uitgevoerd doormiddel van een CT-scan, het is een vorm van een röntgenonderzoek. Tijdens dit onderzoek worden de longen laagje voor laagje zichtbaar gemaakt, vervolgens worden deze gedetailleerde opnamen in een computer omgevormd tot driedimensionale beelden. Een gemiddeld CT-scan onderzoek van de longen neemt ongeveer 5 tot 10 minuten in beslag. De CT-scan wordt uitgevoerd door middel van een zogenoemde ultra low dose CT-scanner, een scanner met een lagere stralingsdosis. Bij de CT-scan wordt geen gebruik gemaakt van contrastvloeistof. 

CT scan van de longen of MRI scan van de longen?

Voor alsnog geeft een CT scan van de longen betere beelden dan een MRI scan van de longen. Dit heeft onder andere te maken met de constante beweeglijkheid van de longen. Een CT scan van de longen kan alleen uitgevoerd wanneer je langer dan 30 jaar rookt (minimaal 1 pakje sigaretten per dag) en ouder dan 55 jaar bent, wanneer je hier niet aan voldoet zal het CT-scan van de longen onderzoek vervangen worden door een MRI scan longen

Mag u een CT scan longen ondergaan?

Een CT scan van de longen wordt alleen uitgevoerd indien je 55 jaar of ouder bent, daarnaast moet je minimaal 30 jaar 1 pakje per dag hebben gerookt. 

Wanneer de arts bepaalt dat je an de risicofactoren voldoet kun je  over het algemeen binnen enkele dagen terecht voor een CT scan van de longen. 

Meer informatie over CT scan longen

Wil je een gratis vrijblijvend advies over de CT scan van de longen? Je kunt contact opnemen via het telefoonnummer: 074 - 255 9 255.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Vragen?

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag