Wat wordt er onderzocht tijdens een cardiologisch onderzoek?
Dit onderzoek geeft inzicht in het functioneren van het hart. Het uitgebreide cardiologisch onderzoek bestaat uit een echo van het hart (echocardiogram), een hartfilmpje (ECG), een inspanningsonderzoek (fietstest) en een uitgebreid laboratoriumonderzoek. Bij elkaar geeft dit een goed inzicht in het functioneren van het hart, waarbij ook mogelijke afwijkingen vroegtijdig kunnen worden opgespoord. De resultaten worden door de cardioloog beoordeeld en vertaald naar een persoonlijk cardiovasculair risicoprofiel, op basis waarvan gerichte gezondheidsadviezen voor de toekomst worden gegeven.
Anamnese expand_more
Online of aan de telefoon wordt de medische vragenlijst met jou doorgenomen of door jou ingevuld, hier vul je gegevens in over jouw medische historie en huidige leefstijl en gezondheidssituatie.
Biometrie expand_more
Bij de cardiologie-assistent wordt de biometrie gemeten. Dit is o.a. het meten van lengte, gewicht, bloeddruk, en het berekenen van de Body Mass Index (BMI).
Uitgebreid laboratoriumonderzoek expand_more
Bij het cardiologisch onderzoek zit standaard een uitgebreid laboratoriumonderzoek van bloed en urine. Dit om risicofactoren in beeld te brengen voor hart- en vaatziekten, zoals o.a. het cholesterol, de suikerhuishouding en de nierfunctie.
Echo van het hart expand_more
Met de echo worden de hartkleppen, de hartkamers, dikte van de hartspier, de bloeddoorstroming van het hart en de pompfunctie van het hart onderzocht door de cardioloog.
Hartfilmpje (ECG) expand_more
Door een hartfilmpje in rust (ECG) te maken kan de cardioloog inzicht krijgen in functioneren van het hart. Hier wordt de activiteit van het hart gemeten in de vorm van elektrische activiteit. Hierdoor kan de arts bijvoorbeeld zien dat er sprake is van een hartritmestoornis of dat je eerder een hartinfarct hebt gehad.
Fietstest (ergometrie) expand_more
Bij de fietstest wordt een hartfilm gemaakt terwijl er inspanning wordt geleverd (fietstest). Hierbij wordt jouw hartritme en bloeddruk gemeten en bekijkt de cardioloog of er zuurstoftekort optreedt bij inspanning.
Consult cardioloog expand_more
Nadat de verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd zal de cardioloog alle resultaten bespreken tijdens het cardiologisch consult dat direct na de onderzoeken plaatsvindt. Ook ontvang je na het onderzoek een compleet rapport met daarin de resultaten en adviezen van het cardiologisch onderzoek.