Home Kennisbank Hoofd Hersenbloeding

Hersenbloeding

Een hersenbloeding is een bloeding in het hoofd, die op verschillende plaatsen kan optreden.

In de schedel bevinden zich de hersenen, met daaromheen de hersenvliezen. En overal zitten vaten van waaruit een bloeding kan ontstaan. Bij ouderen is er vaak een relatie met hart- en vaatziekten, met als belangrijkste daarvan een hoge bloeddruk of roken. Bij jongeren zijn het meestal aangeboren vaatafwijkingen, zoals een misvorming of uitstulping (aneurysma) van de vaten, die de bloeding veroorzaken. De symptomen hangen sterk af van de plaats van de bloeding, en de functie van het getroffen hersendeel. Meestal treedt er een acute uitval van hersenfuncties op, soms voorafgegaan door een acute heftige hoofdpijn.

Symptomen
De volgende symptomen kunnen duiden op een hersenbloeding.
  • Wegrakingen
  • Acuut wazig zien
  • Ochtend braken
  • Geen gevoel in het lichaam
  • Een plotselinge hevige hoofdpijn
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.