Acute rugpijn | Prescan
Home Kennisbank Rugpijn of rugklachten Acute rugpijn

Acute rugpijn

Je wilt opstaan maar het schiet in je rug, waardoor je opeens niet meer voor- of achteruit kunt. Dan is er sprake van acute rugpijn of spit.

Rugonderzoek

Wanneer je langer dan een week last hebt van rugpijn is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts gaat u in eerste instantie een hoop vragen stellen om de oorzaak van de pijn te vinden en de ernst van de rugpijn te achterhalen. Daarna zal de huisarts een lichamelijk onderzoek bij je doen. Hierbij kan de huisarts aanwijzingen vinden om verder onderzoek te doen. Dit kan een bloedonderzoek zijn, maar ook een röntgenfoto, of een MRI- of CT-scan. Gelukkig gaan de meeste klachten, ook hevige rugklachten, vanzelf weer over. Vaak is de pijn te bestrijden met pijnstillers en spierverslappers. Blijft de rugpijn langer aanhouden dan een paar weken, of is deze vanaf het begin bijna niet te verdragen, dan is er alle reden om specifiek rug onderzoek te laten doen.

Specifiek rugonderzoek

Artsen gaan vaak pas over tot behandeling als de acute rugpijn langer dan 12 weken aanhoudt. Dan is er sprake van chronische rugpijn. Het kan daarna nog wel even duren voor een goed behandelplan is opgesteld. Al met al ben je voor een lange periode uit de running. Dit kan erg vervelend zijn, omdat jouw rugpijn je kan belemmeren in het dagelijks leven. Onderzoek van de rug kan het beste zo snel mogelijk worden gedaan om snel een oorzaak van de pijn te vinden.

Oorzaak en behandeling

Acute rugpijn is vaak bijzonder pijnlijk en belemmerend in je dagelijks leven. Deze vorm van rugpijn gaat gelukkig vaak binnen een paar dagen over, zonder dat er behandeling nodig is. Acute rugpijn kan een specifieke oorzaak hebben. Een hernia kan bijvoorbeeld de boosdoener zijn. Daarbij komen zenuwen in de verdrukking door een uitpuilende tussenwervelschijf. Ook een forse verschuiving van de wervels ten opzichte van elkaar kan acute lage rugpijn veroorzaken. We spreken van acute rugpijn wanneer rugklachten korter dan zes weken aanwezig zijn.

Rugklachten
Indien je last hebt van onderstaande klachten of de rugpijn al enkele weken bestaat, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan voor rugonderzoek.
  • Plotselinge pijn in de rug
  • Scherpe en erin schietende pijn
  • Een stijve rug
  • Uitstraling naar billen en/of bovenbenen
  • Langdurig zitten en overeind komen lukt amper
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
MRI-scan
Hoofd (schedel & hersenen)

Tijdens een MRI-scan van je schedel & hersenen krijg je inzicht in mogelijke afwijkingen in de hersenen zoals een herseninfarct, holte ontsteking of mogelijke risicofactoren.

MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenbuik

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de organen buik: lever, alvleesklier, milt, nieren, galblaas (indien leeg, niet altijd goed te boordelen), bijnieren en vergrote lymfeklieren. Ook kan een buikwandbreuk (grof) of verwijding van de aorta (aneurysma) worden gezien.

MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en standsafwijkingen (scoliose).

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30