'Gezond ouder worden is echt een cadeau'

15 februari 2024 leestijd 4 minuten

Onderneemster Femke van den Berg (52) is tekstschrijver en woont samen met haar man in het centrum van Eindhoven. Ze houden van reizen, sporten en gezond eten, maar proberen vooral veel van het leven te genieten. “Ja, we zijn echte Bourgondiërs. Maar we hebben een zeer actief leven. We willen graag fit ouder worden, dus sporten we drie keer in de week met een personal trainer, en daarnaast zwemmen en wandelen we veel”, vertelt Femke. “Je zou ons wel fitte vijftigers kunnen noemen”, voegt ze er lachend aan toe.

Bij die fitte levensstijl, hoort ook af en toe een check-up. “Samen met mijn man ga ik iedere drie jaar naar Prescan voor preventief onderzoek. We zijn er nu al een paar keer geweest, het geeft gewoon een prettig gevoel om te weten hoe je gezondheid er voorstaat.”

Femke van den berg klantverhaal

Verdacht plekje

Bij haar man is nog nooit iets gevonden, maar bij Femke werd er toch al twee keer iets opvallends gezien. “Zo’n zes jaar geleden zag de radioloog van Prescan een cyste op mijn eierstok. Ik had toen al best wat last van buikpijn, dus ik was blij dat de oorzaak gevonden was en het door Prescan serieus genomen werd. Inmiddels is de cyste verwijderd en heb ik geen klachten meer.”

In de zomer van 2023 gingen Femke en haar man opnieuw naar Prescan. “We hadden gekozen voor het complete onderzoek, waarbij onder andere een bloedtest en conditietest worden afgenomen. Ook ging ik onder een MRI-scan.” Bij haar man werden tijdens geen bijzonderheden gevonden, maar bij Femke zag de radioloog een verdacht plekje op haar rechterlong.

Donderslag bij heldere hemel

“De uitkomst was dit keer heel erg schrikken”, vertelt Femke. “Maar ik vond de manier waarop het gebracht werd, wel heel erg prettig. De radioloog wond er geen doekjes om en zei dat er een plekje op mijn rechterlong gezien was, en dat ik daarnaar moest laten kijken.” Dit kwam als een donderslag bij heldere hemel. “Ik schrok me een ongeluk, die had ik nooit zien aankomen. Ik had weliswaar wat benauwdheidsklachten, maar dacht dat dat wellicht nog de nasleep van een coronabesmetting of verkoudheid was. Maar ik zou met deze klachten nooit naar een huisarts zijn gegaan.”

Met de resultaten van de MRI-scan is Femke naar haar huisarts gegaan, die haar vervolgens doorverwees naar het ziekenhuis. “Daar werd een nieuwe scan uitgevoerd, waarbij de bevindingen van Prescan bevestigd werden. Het bleek te gaan om een zeldzame vorm van kanker. In mijn long zat een kwaadaardige, maar grootcellige tumor, die langzaam groeide. Er waren gelukkig geen uitzaaiingen.”

“Blijkbaar kun je iets in je lijf meedragen dat ellende kan veroorzaken, terwijl je het zelf niet doorhebt."
Femke van den Berg
Cliënt Prescan
Femke van den berg 2 klantverhaal

Herstel

Samen met de artsen in het ziekenhuis werd een behandelplan gestart, en al snel bleek dat Femke geopereerd moest worden om de tumor te verwijderen. “Dat was geen fijne operatie, maar het is allemaal goed gegaan”, zegt Femke. Inmiddels is ze herstellende van de operatie.

Om bij de tumor te kunnen komen, werden tijdens de operatie haar ribben en middenrif gekneusd. “Daar heb ik nog lang last van gehad, het is een vervelend gevoel. Ook ben ik conditioneel nog niet de oude”, vertelt ze. “Als ik de trap oploop, moet ik daar echt nog van bijkomen. Maar dat komt allemaal wel weer goed. Ik ga ervan uit dat ik over een tijdje weer helemaal de oude ben.”

Opluchting

De komende tijd heeft Femke nog een aantal controles in het ziekenhuis. “De artsen weten niet hoe de tumor is ontstaan, maar er zijn geen redenen om aan te nemen dat ik in de toekomst nog een groter risico loop dan anderen. Het ziet er nu gewoon goed uit.”

Als Femke terugkijkt op de afgelopen maanden, voelt ze vooral opluchting. “Blijkbaar kun je iets in je lijf meedragen dat ellende kan veroorzaken, terwijl je het zelf niet doorhebt. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat ik er door Prescan achter ben gekomen, en actie heb kunnen ondernemen. Ik weet dat er wel eens weerstand is tegen preventieve zorg, maar bij mij is het misschien wel mijn redding geweest.”

“Vroeger vond ik het nooit leuk om ouder te worden, maar dat zul je me nooit meer horen zeggen."
Femke van den Berg
Cliënt Prescan

Kijk op gezondheid veranderd

Het onderzoek bij Prescan en de uitkomst ervan heeft Femke aan het denken gezet. “Ik ging naar Prescan om te horen dat er niks aan de hand is, dat ik gewoon gezond ben. Als de uitkomst dan anders is, is dat flink schrikken. Ik ben nog nooit eerder geconfronteerd met ziekte, maar het heeft mijn kijk op gezondheid wel veranderd.”

Zo is Femke binnenkort jarig, en dat gaat ze uitgebreid vieren. “Vroeger vond ik het nooit leuk om ouder te worden, maar dat zul je me nooit meer horen zeggen. Als het lukt om gezond ouder te worden, is dat echt een cadeau. Dat beseffen veel mensen niet, maar het is wel zo.”

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.