MRI scan bovenbuik

MRI-scan van de bovenbuik

Wat is het?

Buikpijn is een vrij breed begrip en kent meerdere oorzaken. Veel mensen kampen met buikklachten. Het maken van een MRI scan een betrouwbare onderzoeksmethode om te kunnen achterhalen waar deze klachten vandaan komen.

Iets voor mij?

Je kunt een MRI scan van de bovenbuik laten maken wanneer er sprake is van langdurige klachten zonder tekenen van verbetering. Een bovenbuik MRI scan kan gemaakt worden zonder verwijzing van een arts.

De voordelen

Bij Prescan kun je voor een buik MRI scan vaak al binnen 1 dag terecht. Je hoeft dus niet lang te wachten op een onderzoek. Daarnaast wordt de uitslag van de scan ook direct samen met de arts met je besproken. 

Waarom een MRI scan van de buik?

Heb je aanhoudend pijn in de buik of bovenbuik? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten wat de achterliggende oorzaak is. Een MRI van de bovenbuik is een screeningsonderzoek in het kader van chronische bovenbuikklachten. Het is vooral bedoeld voor het opsporen of uitsluiten van afwijkingen aan de bovenbuikorganen, zoals bijvoorbeeld galstenen, lever- of niercysten, leververvetting, of uitstulpingen van de darm (divertikels). Tegelijk wordt de grote lichaamsslagader (aorta) onderzocht op afwijkingen, zoals een verwijding (aneurysma) of verkalking (atherosclerose). In een enkel geval wordt een al dan niet symptomatische tumor gevonden.

Bij slikklachten, maagklachten of zuurbranden heeft een kijkonderzoek (gastro-duodenoscopie), waarmee men de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm kan inspecteren, de voorkeur. Bij chronische diarree, obstipatie of bloed bij de ontlasting heeft een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) de voorkeur

Met een MRI van de bovenbuik kan over het algemeen een betere diagnose worden gesteld dan met bijvoorbeeld een echo. Met behulp van een groot magnetisch veld worden honderden beelden van je lichaam gemaakt. Een arts kan zo sneller meer duidelijkheid krijgen over een eventuele afwijking of aandoening aan een van de organen (nieren, alvleesklier/pancreas, milt, lever, galblaas).

Je kunt bij Prescan terecht voor een MRI Scan Bovenbuik zonder een verwijzing van de huisarts. Je hebt niet te maken met een lange wachttijd. Vaak ben je al binnen een dag aan de beurt. Je krijgt direct na het onderzoek al de uitslag en een deskundige advies van de arts, zodat je meteen weet waar je aan toe bent. Het voordeel is dat je al in een vroeg stadium aan een eventueel behandeltraject kunt beginnen. Dat vergroot de kans op genezing of volledig herstel. Mocht er op de scan niets worden gevonden, dan ben je meteen gerustgesteld.

In een persoonlijk adviesgesprek informeert een van de verpleegkundige medewerkers je graag over de mogelijkheden voor het ondergaan van een scan.

Organen in een MRI Scan Bovenbuik

Een MRI van de bovenbuik is een screeningsonderzoek in het kader van chronische bovenbuikklachten. Het is vooral bedoeld voor het opsporen of uitsluiten van afwijkingen aan de bovenbuikorganen, zoals bijvoorbeeld galstenen, lever- of niercysten, leververvetting, of uitstulpingen van de darm (divertikels). Tegelijk wordt de grote lichaamsslagader (aorta) onderzocht op afwijkingen, zoals een verwijding (aneurysma) of verkalking (atherosclerose). In een enkel geval wordt een al dan niet symptomatische tumor gevonden.

Voor het maken van MRI beelden van de bovenbuik ga je door een MRI scanner. Je ligt tijdens het scannen op een aangename bank, die in een soort tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan zowel de voorzijde als de achterzijde open. Wanneer je het eng vindt om in de tunnel te liggen, is het mogelijk dat een begeleider mee de MRI ruimte ingaat. Een verpleegkundige staat je bij om informatie te geven en je zo nodig gerust te stellen. Verder beschik je tijdens de MRI scan over een bel, die je in noodgevallen kunt gebruiken om de scan te onderbreken.   

Bovenbuikklachten

Veel mensen in Nederland hebben last van pijn in de bovenbuik. Buikpijn of bovenbuikpijn is een breed begrip, waarbij als pijngebied in de meeste gevallen de buik of maagstreek wordt aangegeven. Pijn in de buik of bovenbuik is een klacht die nogal eens wordt onderschat. De verwachting is dat het vanzelf weer overgaat, maar niet altijd is dat het geval. Langdurige klachten rondom de buik kunnen wijzen op verschillende aandoeningen, bijvoorbeeld een cyste, tumor of ontsteking. Een MRI-scan bovenbuik kan snel duidelijkheid geven over de mogelijke oorzaak van de klachten. 

 

MRI scan bovenbuik € 490,-*

* Alle gerichte MRI-scans zijn exclusief € 35,- intake-kosten

Meer informatie of een vraag over de MRI-scan bovenbuik?

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Klinieken

In onderstaande klinieken kan een MRI-scan bovenbuik worden uitgevoerd.

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag