MRI-scan hoofd / schedel & hersenen

MRI-scan hoofd / schedel & MRI-scan hersenen

Wat is een MRI hoofd / schedel & hersenen scan?

Een MRI scan van het hoofd / schedel en hersenen kan meer inzicht geven bij (langdurige) klachten, zoals heftige hoofdpijn en migraine. Ook worden tijdens deze scan de schedel en hersenen in kaart gebracht voor bijvoorbeeld meer duidelijkheid over de conditie van de bloedvaten.

Is het iets voor mij?

Wanneer je last hebt van terugkerende hoofdpijnen, of wanneer er sprake is van erfelijke afwijkingen in de familie, kan een MRI scan van het hoofd / schedel en hersenen uitkomst bieden. Bij deze scan kan gebruik worden gemaakt van contrastvloeistof.

De voordelen

Bij Prescan kun je voor een MRI scan hoofd / schedel en hersenen vaak al binnen 1 dag terecht. Tevens heb je geen verwijzing van een (huis)arts nodig en wordt het resultaat van de scan direct na afloop van het onderzoek met je besproken. Prescan biedt kwaliteit waar je op kunt vertrouwen. Om deze reden is Prescan ISO en ZKN gecertificeerd. Lees hier meer over het kwaliteitsbeleid.

Waarom een MRI Scan hoofd / schedel en hersenen?

Regelmatig terugkerende hoofdpijn (clusterhoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn) is een van de meest voorkomende klachten. De oorzaak kan te maken hebben met stress of psychische druk. Vaak worden hoofdpijnklachten veroorzaakt door langdurige stress (spanningshoofdpijn), een verkeerde houding (spierspanningshoofdpijn door overbelaste nekspieren), of als symptoom van bijvoorbeeld griep of een voorhoofdsholteontsteking. In zeldzamer gevallen kan de hoofdpijn een symptoom zijn van een proces in de hersenen, zoals een hersentumor of een vaataneurysma. Een MRI scan van de schedel en hersenen kan je duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van de klachten, omdat onderzoek met MRI beelden meer informatie geeft dan bijvoorbeeld een röntgenfoto. Bij chronische of regelmatig terugkerende hoofdpijnklachten, waarvoor geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden, kan een MRI van het hoofd vaak helpen om een beter inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken. We kijken op de scanbeelden naar de schedel, de hersenen, een vernauwing/ verwijding van de bloedvaten, hersenbeschadigingen en hersentumoren.

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om tot in detail de meest vitale organen en bloedvaten te controleren. De MRI scanner maakt bij het onderzoek een groot aantal beelden van je hoofd en hersenen door gebruik te maken van een groot magneetveld. Op die manier kunnen doorsneden worden gemaakt. Om de resultaten vervolgens te kunnen beoordelen, presenteert de computer de beelden als plakjes. Onze specialisten kunnen de beelden onder een willekeurige hoek bekijken, waardoor ze in staat zijn om details vanaf 5 mm waar te nemen.

Je ligt tijdens het scannen op een aangename bank, die in een soort tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan zowel de voorzijde als de achterzijde open. Wanneer je het eng vindt om in de tunnel te liggen, is het mogelijk dat een begeleider mee de MRI ruimte ingaat. Een verpleegkundige staat je bij om informatie te geven en je zo nodig gerust te stellen. Verder beschik je tijdens de MRI scan over een bel, die je in noodgevallen kunt gebruiken om de scan te onderbreken.

 

MRI-scan hoofd / schedel & hersenen vanaf € 490,-*

* Alle gerichte MRI-scans zijn exclusief € 35,- intake-kosten

Meer informatie of een vraag over een MRI-scan van hoofd, schedel en hersenen? 

Maak een afspraak

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Meer over MRI scan hoofd / schedel & hersenen

 • Uitslag MRI-scan hoofd / schedel & hersenen

  Een snelle en nauwkeurige diagnose is belangrijk voor een voorspoedig herstel. Wie een MRI scan wil laten uitvoeren via de reguliere zorgkanalen, krijgt vaak te maken met lange wachtlijsten. Bij Prescan hoef je nooit lang te wachten om meer duidelijkheid te krijgen over je gezondheid. Het ondergaan van een MRI scan hoofd / schedel & hersenen kan meestal, ongeacht je leeftijd, binnen een dag worden gerealiseerd. Je hebt hiervoor geen verwijzing van je huisarts nodig. De MRI scans worden in onze Nederlandse en Duitse klinieken uitgevoerd.

 • Hoe lang duurt het voordat je de uitslag krijgt?

  We begrijpen dat je graag meteen wilt weten waar je aan toe bent. Daarom nemen we al direct na afloop van het onderzoek de uitslag van de MRI scan met je door. Mocht er aanleiding toe zijn, dan spelen we de uitslag door naar je eigen arts. De gemaakte beelden krijg je mee op een cd-rom.

 • MRI hoofd / schedel & hersenen met contrast; Waarom contrastvloeistof?

  MRI is een onderzoekstechniek waarbij met behulp van een groot magnetisch veld honderden beelden van je lichaam worden gemaakt. Een arts heeft daardoor beter zicht op een eventuele afwijking of aandoening. Het magneetveld en de radiofrequente golven zijn niet schadelijk voor je gezondheid.

  Bij een MRI Scan hoofd / schedel en hersenen kun je voorafgaand aan het onderzoek contrastvloeistof ingebracht krijgen via een infuus in een bloedvat. Dat doen we om meer contrast in de beelden te krijgen. Je ondervindt hiervan geen hinder. Sommige hersentumoren laten met contrast aankleuring zien. Dat zegt iets over de aard van de hersentumor. De contrastvloeistof bevat geen jodium en geeft zeer zelden aanleiding tot bijwerkingen.

 • Kosten MRI-scan onderzoek hoofd / schedel & hersenen

  In een persoonlijk adviesgesprek informeert een van de verpleegkundige medewerkers je graag over de mogelijkheden voor het ondergaan van een MRI scan van het hoofd / schedel en de hersenen. Hieronder vind je de prijs voor de twee opties die Prescan aanbiedt:

  MRI-scan hoofd / schedel & hersenen                €   490,-
  MRI-scan hoofd / schedel &hersenen incl. MRI carotis (halsslagaderen)    €   570,-

   

Klinieken

Bij onderstaande klinieken kan een MRI-scan schedel/hersenen worden uitgevoerd.