Met de MRI-scan kunnen we risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen opsporen. Deze onderzoeksmethode geeft veel informatie en is niet schadelijk voor je gezondheid.
Tijdens de MRI-scan neem je plaats op een comfortabele bank. Deze wordt in een tunnel geschoven die aan hoofd- en voeteneinde open is. De scanner maakt tijdens het maken van de beelden een hard tikkend geluid. Daarom krijg je een koptelefoon waarmee je naar muziek kunt luisteren.
Bij een MRI-scan is het belangrijk dat je tijdens het scannen niet beweegt. Ben je claustrofobisch? Dat hoeft geen probleem te zijn. Je persoonlijk begeleider is tot aan de scan bij je om je op je gemak te stellen. Onze MRI-scanner is extra breed, dat geeft een meer ruimtelijk gevoel. Word je tijdens de MRI-scan toch angstig? Dan kun je de laborant met een belletje waarschuwen.
De MRI-scanner werkt met een sterk magnetisch veld. Het is daarom belangrijk dat je in de scanner geen metaal draagt (zoals sieraden, sleutels, haarspeldjes) of metaal in je kleding hebt (zoals ritsen of knopen). We vragen van tevoren of je metaal in je lichaam hebt of dat je met metalen hebt gewerkt. Dan kan het namelijk zijn dat je metaalsplinters met je meedraagt zonder dat je dit weet. Tot slot mag je geen make-up dragen tijdens het onderzoek, omdat make-up soms metalen deeltjes bevat.
Belangrijk: bij de gerichte MRI-scan van de onderbuik moet je een volle blaas hebben. Je kunt het beste ongeveer 1 uur voor het onderzoek 0,5 liter tot 1 liter water drinken en daarna niet meer naar het toilet gaan.