MRI-scan rug

MRI-scan van de rug

Waarom een MRI scan rug?

Ongeveer 80% van de mensen heeft last van langdurige klachten aan de rug of onderrug. Een verkeerde belasting van de rug of een verkeerd gemaakte beweging van de rug zijn mogelijke oorzaken. Om een duidelijk beeld te krijgen van de klachten, is goed onderzoek van groot belang. Hoe eerder, hoe beter.

Iets voor mij?

Ervaar je ook (langdurige) rugklachten? Dan is een MRI scan van de rug wellicht iets voor jou. Deze onderzoekstechniek kan je een duidelijk beeld geven van de oorzaak van je klachten zodat ook een oplossing kan worden gevonden.

Voordelen

Bij Prescan hoef je niet lang te wachten op een scan van de rug. Vaak kun je al binnen 1 dag terecht, tevens zonder verwijzing van een arts. Wanneer er iets gevonden wordt op de MRI beelden begeleidt Prescan je bij het vinden van een oplossing.

Wat is een MRI rugscan?

Iedereen heeft weleens last van rugklachten. Vaak is de oorzaak makkelijk te achterhalen, zoals zwaar tillen, een verkeerde beweging of een val. Bij langdurige rug- of nekklachten kan er ook iets anders aan de hand zijn: slijtage van de wervels of een uitstulping van de tussenwervelschijf. Vaak wordt een hernia pas herkent wanneer deze de rugzenuwen afknelt met de typisch uitstralende pijnen naar de benen of de armen als symptoom. Uiteraard is het beter om bij twijfel over rug- of nekklachten klachten de oorzaak zo vroeg als mogelijk te achterhalen.

Met MRI scan rug weet je snel wat er aan de hand is. Het voordeel is dat je daardoor in een vroeg stadium aan een eventueel behandeltraject kunt beginnen. Dit vergroot de kans op genezing of herstel. MRI is een onderzoekstechniek waarbij met behulp van een groot magnetisch veld honderden beelden van je rug worden gemaakt. Het is als het ware een zeer gedetailleerde foto van je rug en ruggenwervel. Een arts krijgt daarmee beter zicht op een eventuele afwijking of aandoening (hernia, vernauwingen, tumor) dan bij een röntgenfoto.

Wat is de duur van een MRI rug of onderrug?

Wie een MRI scan wil laten uitvoeren via de reguliere zorgkanalen, krijgt vaak te maken met lange wachtlijsten. Bij Prescan hoef je nooit lang te wachten om meer duidelijkheid te krijgen over je gezondheid. Je kunt – zonder verwijzing - al binnen 1 dag bij ons terecht voor een MRI scan van je rug of onderrug. De uitslag hoor je direct na het onderzoek. Je weet dus meteen waar je aan toe bent. Mocht er aanleiding toe zijn, dan spelen we de uitslag door naar je eigen arts. De gemaakte beelden krijg je mee op een cd-rom.

De MRI scanner maakt tijdens het onderzoek een groot aantal beelden van je rug (nekwervels, middenrug, onderrug, complete ruggenwervel) door gebruik te maken van een groot magneetveld. Op die manier kunnen doorsneden worden gemaakt. Om de resultaten vervolgens te kunnen beoordelen presenteert de computer de beelden als plakjes. Onze specialisten kunnen ze onder een willekeurige hoek bekijken, waardoor ze in staat zijn om details vanaf 5 mm waar te nemen.

Het magneetveld en de radiofrequente golven van een MRI scan zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Je ligt tijdens het scannen op een aangename bank, die in een soort tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan zowel de voorzijde als de achterzijde open. Wanneer je last van claustrofobie hebt en het eng vindt om in de tunnel te liggen, is het mogelijk dat een begeleider mee de MRI ruimte ingaat. Een verpleegkundige staat je bij om informatie te geven en je zo nodig gerust te stellen. Verder beschik je tijdens de MRI scan over een bel, die je in noodgevallen kunt gebruiken om de scan te onderbreken.   

De duur van het onderzoek met MRI is afhankelijk van je situatie en kan variëren van 15 tot 45 minuten.

Kan de uitslag een hernia zijn?

Een hernia is een veelvoorkomende oorzaak van aanhoudende rugklachten. Jaarlijks hebben ongeveer 75.000 Nederlanders er last van. Bij een hernia drukt een uitstulping van een tussenwervelschijf op een zenuw. Dat kan gebeuren door ouderdom, een ongeval of overbelasting. Ernstige pijnklachten zijn vaak het gevolg, maar niet alle patiënten met een hernia voelen aanhoudende pijn. Het hangt er maar net van af waar de uitstulping zit.

Juist bij een rugscan kan de uitslag zijn dat er sprake is van een hernia. Een MRI scan van de wervelkolom kan een hernia en de beknelling van de zenuwwortel beter zichtbaar maken dan een röntgenfoto.

Wat kost een MRI scan van de rug?

Een MRI-scan van de rug kost € 490,-.
In een persoonlijk adviesgesprek informeert een van de verpleegkundige medewerkers je graag over de mogelijkheden voor het ondergaan van een scan.

 

MRI scan rug vanaf € 490,-*

* Alle gerichte MRI-scans zijn exclusief € 35,- intake-kosten

Een MRI-scan rug bestaat uit 3 delen, het onderste, middelste en het bovenste deel. Een MRI-scan van de gehele rug kost € 850,- Meer informatie of een vraag over de MRI-scan rug? 

Afspraak maken

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Klinieken

In onderstaande klinieken kan een MRI-scan rug worden uitgevoerd.

Op deze pagina

    Hulp nodig?

    Stuur een WhatsApp
    074 - 255 9 255

    Stel een vraag