5 tips bij een droge huid

30 januari 2022 leestijd 2 minuten

Voelt jouw huid ook zo droog en trekkerig aan? Nu het winter is, hebben veel mensen daar last van. Dermatoloog Mandy Schram legt uit hoe dat komt én wat je eraan kunt doen.

“Je huid is net een bankrekening: als je meer uitgeeft dan er binnenkomt, sta je rood,” zegt dermatoloog Mandy Schram. “Als je meer vocht en vet wegspoelt dan je aanmaakt, wordt je huid droog. Zo’n droge huid kan jeuken en dat is vervelend. Maar je kunt er ook eczeem van krijgen. Bij extreme uitdroging ontstaat het zogenaamde ‘craquelé-eczeem’, waarbij je kleine barstjes in de huid ziet.”

Droge huid in de winter

In de winter heb je sneller last van een droge huid. De centrale verwarming zorgt namelijk voor een lage luchtvochtigheid in huis, waardoor meer vocht uit je huid verdampt. Ook douchen we in de winter vaak langer. “Zo’n lange, hete douche is heerlijk als je helemaal verkleumd bent. Maar voor je huid is dat juist helemaal niet fijn: hoe warmer het water, hoe droger je huid zal worden.”

Zonder voldoende vocht en vet kan de huid zichzelf moeilijk beschermen tegen invloeden van buitenaf. “Bij een hele droge huid is de beschermlaag niet intact. De huid staat dan helemaal open en is daardoor gevoelig voor bacteriële en schimmelinfecties.”

5 tips om je droge huid te verzorgen

Heb jij last van een droge huid? Hier zijn vijf tips om je huid weer zacht en soepel te krijgen:

1. Stap maximaal 1x per dag onder de douche. Maar minder douchen mag ook!

2. Draai de kraan niet te heet. Lauwwarm water is voor je huid veel beter.

3. Ga in bad in plaats van onder de douche. In bad raakt je huid minder vet en vocht kwijt dan in dezelfde tijd onder de douche.

4. Gebruik geen zeep, maar kies voor een douche- of badolie.

5. Smeer je huid na het douchen of baden in om het tekort aan vocht en vet aan te vullen. Kies bij voorkeur producten met ureum, die houden actief het vocht vast in de huid.

In 45 minuten inzicht in je huid!

Een dermatologisch onderzoek wordt preventief uitgevoerd omdat je niet alle huidschade zelf ziet of herkent als zodanig met het blote oog. Met een dermatologisch onderzoek kunnen verschijnselen van huidveroudering en (ontstekings)ziekten van de huid opgespoord worden.

Heb je last van klachten zoals:
- Verkleuring van de huid
- Onzuiverheden
- Droge huid

Dan kan een dermatologisch onderzoek (huidonderzoek) inzicht geven in de conditie van uw huid.

Plan nu je onderzoek!

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.