Volgens deskundigen komt er een ‘tsunami aan huidkanker’ op ons af. Inmiddels krijgt al 20% van de Nederlanders ermee te maken. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. Hoe komt het dat huidkanker steeds vaker voorkomt? “Dat komt onder andere door ons reisgedrag,” weet dermatoloog Bas Wind. “We gaan steeds vaker op vakantie naar zonnige landen, ook in de winter. En helaas smeren we onze huid slecht in. Ook wordt de babyboomgeneratie steeds ouder. Huidkanker is vaak het gevolg van blootstelling aan de zon. Hou ouder je bent, hoe meer zon je gezien hebt. En daarmee neemt de kans toe dat je er op een gegeven moment mee te maken krijgt.”
Huidkanker komt óók bij jonge mensen voor
Is huidkanker dan vooral een ziekte van oudere mensen? “Zeker niet,” zegt Bas. “Vooral een melanoom, de meest aggressieve vorm van huidkanker, zie je regelmatig bij mensen onder de 30. Bij melanoom speelt zonblootstelling zeker een rol, maar er zijn ook andere risicofactoren zoals erfelijke aanleg. Per jaar overlijden 1500 mensen aan een melanoom.”
Awareness is belangrijk
Gelukkig is er ook goed nieuws: 90% van alle gevallen van huidkanker is goed te behandelen, mits het in een vroeg stadium ontdekt wordt. Daarom benadrukt Bas in zijn spreekuur altijd hoe belangrijk awareness is: “Je moet je er bewust van zijn dat een plekje op je huid huidkanker kan zijn. En je moet je er bewust van zijn dat plekjes huidkanker kunnen worden. Daarom geef ik altijd het advies om je huid elke maand te checken. Dat moet een vaste gewoonte worden, net zoals vrouwen elke maand hun borsten onderzoeken.”
Je huid checken: hier moet je op letten
Waar moet je naar kijken als je je huid onderzoekt? “Verdacht zijn moedervlekken die groter worden, donkerder worden, bloeden of jeuken. Maar ook een wondje dat niet wil genezen of een pukkeltje dat maar blijft bestaan. Ruwe plekjes op je huid kunnen duiden op zonschade, ook wel actinische keratose genoemd. Je ziet ze vaak op delen die vaak in de zon komen, zoals je gezicht, handen, onderarmen en schedel. Deze plekjes zijn een voorloper van huidkanker en moeten dus ook behandeld worden. Twijfel je? Ga dan altijd naar je huisarts of huidarts.”
Huidkanker voorkomen? Smeren dan!
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. En in het geval van huidkanker kun je het risico aanzienlijk beperken: met zonnebrandcrème! “Kom je tussen maart en oktober buiten en schijnt de zon? Dan moet je je insmeren met SPF 50. Dat geldt voor alle delen van je huid waar de zon komt. Niet alleen je gezicht dus, maar ook je handen, je nek en je onderarmen. Doe dat elke twee uur opnieuw en smeer vooral niet te zuinig, want daarmee neemt de bescherming af. Het klinkt misschien overdreven, maar bedenk: hoe beter de dekkingsgraad, hoe groter de kans dat je DNA-schade (en dus huidkanker) voorkomt!”
Een dermatologisch onderzoek wordt preventief uitgevoerd omdat je niet alle huidschade zelf ziet of herkent als zodanig met het blote oog. Met een dermatologisch onderzoek kunnen verschijnselen van huidveroudering en (ontstekings)ziekten van de huid opgespoord worden.
Heb je last van klachten zoals:
- Verkleuring van de huid
- Onzuiverheden
- Droge huid
Dan kan een dermatologisch onderzoek (huidonderzoek) inzicht geven in de conditie van uw huid.