Home Nieuws Cholesterol verlagen? 10 Tips voor een te hoog Cholesterol.
Cholesterol verlagen? 10 Tips voor een te hoog Cholesterol.

Cholesterol verlagen? 10 Tips voor een te hoog Cholesterol.

6 maart 2023  •  leestijd 5 minuten

Een te hoog cholesterol kan leiden tot hart- en vaatziekten. Het is mogelijk om op natuurlijke wijze je cholesterol te verlagen zonder medicijnen te gebruiken. Een gezonde voeding is daarbij essentieel. Het is bewezen dat je je cholesterolniveau met tien procent kunt verlagen door je eetpatroon aan te passen. Veel mensen gebruiken in Nederland cholesterolverlagers die door artsen zijn voorgeschreven, maar het is ook mogelijk om je cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen. Hieronder vind je enkele tips.

Tip 1: Kies bewust voor gezonde vetten

Om je cholesterol op natuurlijke manier te verlagen, is het goed te weten welke vetten er zijn en welke invloed ze hebben op het cholesterolgehalte. Er zijn drie soorten vetten: verzadigde vetten, onverzadigde vetten en transvetten.

Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon. Je vindt onverzadigde vetten in producten als vloeibare bak- en braadproducten, noten en vette vis. Transvetten zijn het ongezondst van alle vetten en kunnen het beste volledig vermeden worden. Ze zitten in voeding waarin geharde vetten zijn verwerkt, zoals koekjes, snacks en gefrituurd eten.

 

Tip 3: Eet meer voedingsvezels

Voedingsvezels, ook wel trage koolhydraten genoemd, zijn belangrijke bestanddelen van onze voeding. Als je voedingsvezels eet, dan worden de suikers uit de voeding meer geleidelijk in je bloed opgenomen. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel minder snel en minder hoog. Dit heeft als voordeel dat je geen energiepieken en -dalen krijgt en je langer verzadigd blijft na het eten. Dit is niet alleen gunstig voor mensen met diabetes, maar ook voor mensen die willen afvallen of hun cholesterolgehalte willen verlagen.

Voedingsvezels hebben ook een positieve invloed op de spijsvertering en dragen bij aan een gezonde darmflora. Zorg er daarom voor dat je dagelijks voldoende voedingsvezels binnenkrijgt door bijvoorbeeld volkoren producten, groente, fruit en peulvruchten te eten.

 

Tip 5: Stop met roken

Roken verlaagt het HDL-cholesterolgehalte (goede cholesterol) omdat sigarettenrook de bloedvaten beschadigt en ontstekingen veroorzaakt. Hierdoor kan vet en cholesterol zich ophopen in de vaatwanden, waardoor de bloedvaten vernauwen en de bloeddoorstroming wordt belemmerd.

Stoppen met roken kan helpen het HDL-cholesterolgehalte te verhogen en ontstekingen te verminderen, waardoor het risico op gezondheidsproblemen kan afnemen.

Tip 6: Eet meer vitaminen

In combinatie met een gezonde voeding hebben vooral vitamine C en E een positief effect op je cholesterolgehalte. Groente, fruit, noten en plantaardige oliën zijn goede bronnen van deze vitamines. Wil je weten of je genoeg vitamines binnenkrijgt? Voeg dan een bloedtest naar vitaminen toe aan je onderzoek.

 

Tip 8: Meer bewegen

Veel bewegen zorgt ervoor dat het HDL-cholesterol in het lichaam wordt verhoogd. Beweeg elke dag minstens een half uur om te profiteren van de gezondheidsvoordelen.

Heb je wat overgewicht, met name last van vet op de buik? Probeer dan wat af te vallen. Vet rondom de buik verhoogt het cholesterolgehalte. Verschillende onderzoeken tonen aan dat een gewichtsverlies van vijf tot tien procent zorgt voor een lager cholesterol en tevens een afname van het risico op hart- en vaatziekten.

Tip 9: Stress verlagen

Stress kan een negatieve invloed hebben op je cholesterolgehalte. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Deze hormonen kunnen het cholesterolgehalte in je bloed verhogen, met name het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol).

Om het cholesterolgehalte op een gezond niveau te houden, is het belangrijk om stress te verminderen en te ontspannen. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat het beste bij jou past. Yoga, meditatie en mindfulness-oefeningen kunnen bijvoorbeeld helpen om de stress te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verminderen van stress en het verlagen van het cholesterolgehalte geen snelle oplossingen zijn. Het is een proces dat tijd en consistentie vereist

 

Meer weten?

Wil je weten hoe het met je eigen cholesterolgehalte zit? Een uitgebreid laboratoriumonderzoek van Prescan onderzoekt het functioneren van je organen en het bloedbeeld, waaronder het cholesterol. Het geeft zo een goede indicatie van je gezondheid.

 
Terug naar overzicht
Lees ook:
Van wisseldouche tot ijsbaden: hoe gezond is koud water?
Van wisseldouche tot ijsbaden: hoe gezond is koud water?
22 november 2023

Een wisseldouche in de ochtend, zwemmen in natuurwater in de winter of een ijsbad na het sporten: steeds…

Lees meer
Diabetes gezonde levensstijl
Gezonde leefstijl draagt bij aan het voorkomen van diabetes type 2
9 november 2023

Volgens de Gezondheidsmonitor/Leefstijlmonitor 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30