Home Nieuws Medische (zelf)tests leiden niet tot extra huisartsbezoek.

Medische (zelf)tests leiden niet tot extra huisartsbezoek.

14 december 2017  •  leestijd 1 minuut

Uit onderzoek van NIVEL onder 244 huisartsen en 1.245 patiënten blijkt dat mensen die zelf een health check uitvoeren, zoals een bloeddruktest of een body scan, niet vaker de huisarts bezoeken. Dit in tegenstelling tot geluiden van tegenstanders van health checks.

Huisartsen zeggen zelden een patiënt te zien naar aanleiding van een health check. Vijf procent van de ondervraagden heeft in 2016 een health check uitgevoerd. De mensen die een dergelijk onderzoek hebben uitgevoerd zijn tevens niet gezonder of ongezonder dan de rest van de bevolking. De aanleiding om een check te doen liep bij de ondervraagden uiteen van lichamelijke klachten, nieuwsgierigheid of het gebruikmaken van een gratis gelegenheid.

Prescan is blij met dit onderzoek. Een gehoord tegenargument om een bodyscan uit te voeren is namelijk dat het overdiagnose zou veroorzaken, wat leidt tot extra huisartsbezoeken. Het NIVEL heeft dus onderzocht dat dit niet het geval is. Zoals zorgnieuws-platform Skipr schrijft: "Aan de ene kant kan vroege opsporing van aandoeningen aan de hand van health checks gezondheidswinst opleveren. Aan de andere kant kunnen fout-positieve resultaten onnodig ongerustheid veroorzaken bij burgers, en leiden tot onnodig zorggebruik en dus tot hogere zorgkosten. Volgens NIVEL is daarvan dus niets gebleken."

Prescan voert al bijna 15 jaar dergelijke preventieve health checks uit, om eventuele aandoeningen in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.

Bron: Skipr

Meer weten over onze Total Body Scan? Bel dan voor een vrijblijvend gesprek 074 - 255 9 255.
Terug naar overzicht
Lees ook:
Het effect van (stoppen met) roken op je huid
Het effect van (stoppen met) roken op je huid
1 uur geleden

We weten allemaal dat stoppen met roken goed voor je is. Roken zorgt er onder andere voor dat je collageen en…

Lees meer
Het effect van stoppen met roken op je mentale gezondheid
Het effect van stoppen met roken op je mentale gezondheid
22 september 2023

Veel mensen geloven dat nicotine stress en angst vermindert, maar onderzoek wijst uit dat dit juist andersom…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30