Home Nieuws Medische (zelf)tests leiden niet tot extra huisartsbezoek.

Medische (zelf)tests leiden niet tot extra huisartsbezoek.

14 december 2017  •  leestijd 1 minuut

Uit onderzoek van NIVEL onder 244 huisartsen en 1.245 patiënten blijkt dat mensen die zelf een health check uitvoeren, zoals een bloeddruktest of een body scan, niet vaker de huisarts bezoeken. Dit in tegenstelling tot geluiden van tegenstanders van health checks.

Huisartsen zeggen zelden een patiënt te zien naar aanleiding van een health check. Vijf procent van de ondervraagden heeft in 2016 een health check uitgevoerd. De mensen die een dergelijk onderzoek hebben uitgevoerd zijn tevens niet gezonder of ongezonder dan de rest van de bevolking. De aanleiding om een check te doen liep bij de ondervraagden uiteen van lichamelijke klachten, nieuwsgierigheid of het gebruikmaken van een gratis gelegenheid.

Prescan is blij met dit onderzoek. Een gehoord tegenargument om een bodyscan uit te voeren is namelijk dat het overdiagnose zou veroorzaken, wat leidt tot extra huisartsbezoeken. Het NIVEL heeft dus onderzocht dat dit niet het geval is. Zoals zorgnieuws-platform Skipr schrijft: "Aan de ene kant kan vroege opsporing van aandoeningen aan de hand van health checks gezondheidswinst opleveren. Aan de andere kant kunnen fout-positieve resultaten onnodig ongerustheid veroorzaken bij burgers, en leiden tot onnodig zorggebruik en dus tot hogere zorgkosten. Volgens NIVEL is daarvan dus niets gebleken."

Prescan voert al bijna 15 jaar dergelijke preventieve health checks uit, om eventuele aandoeningen in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken.

Bron: Skipr

Meer weten over onze Total Body Scan? Bel dan voor een vrijblijvend gesprek 074 - 255 9 255.
Terug naar overzicht
Lees ook:
Movember: de maand van mannengezondheid.
Movember: de maand van mannengezondheid.
13 oktober 2021

Ieder jaar is het weer zover: mannen laten massaal hun snor staan in het kader van ‘Movember’, bedacht door…

Lees meer
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
Tips: verklein je vatbaarheid voor virussen en bacteriën
12 oktober 2021

De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt hoe belangrijk en waardevol een goede weerstand is. Door de…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.