Prescan in gesprek met huisarts drs. Tamara de Weijer.

4 oktober 2021 leestijd 5 minuten

Huisarts drs. Tamara de Weijer onderging onlangs een bodyscan bij Prescan bestaande uit vijf gerichte MRI-scans en een cardiologisch onderzoek. Prescan sprak De Weijer voorafgaand én na afloop van haar dag bij Prescan. “Het was beter dan ik had verwacht. Vriendelijke doortastende specialisten en het is heel prettig dat je dezelfde dag al de uitslag krijgt”, aldus De Weijer.

Prescan levert een bijdrage aan de gezondheidszorg en het leven van mensen door hen inzicht te geven in hun gezondheid via preventief medisch onderzoek. Het tijdig signaleren van eventuele gezondheidsrisico’s en problemen zijn de speerpunten van Prescan. Door het gebrek aan kennis over of ervaring met preventief medisch onderzoek kunnen vooroordelen of verkeerde aannames ontstaan. Prescan biedt huisartsen en andere specialisten uit de reguliere zorg de kans om het zelf te ervaren. Eerder deelde huisarts M. Berghuis al zijn kijk op preventief medisch onderzoek. De tweede in deze reeks is huisarts drs. Tamara de Weijer.

Voorstander van preventief onderzoek

De Weijer (40 jaar) had Prescan al vaker langs de snelweg gezien, voordat ze wist wat er gebeurde in de kliniek. Inmiddels komt het regelmatig voor dat patiënten in haar huisartsenpraktijk komen die preventief medisch onderzoek hebben laten doen. “Als een patiënt dat graag wil, moet ’ie dat zeker doen”, zegt ze. “Als er iets afwijkends uitkomt, zal ik advies geven. Ik vind het voor de patiënten spreken als ze zo bezig zijn met hun gezondheid. Zelf vind ik het prettig om eerst iets te ervaren en daarna pas een mening te vormen. Het is makkelijk roepen vanaf de zijlijn dat je iets belachelijk of onnodig vindt. Nee, ik ben juist nieuwsgierig naar hoe het is om zo’n onderzoek te doen. Het is prijzig, maar daar valt wat voor te zeggen, want een MRI-scan is duur en er loopt gekwalificeerd personeel rond. Ik ben erg benieuwd of er bij mij iets uitkomt. Mijn ouders zijn allebei jong gestorven aan kanker. Toen ze erachter kwamen, was het veel te laat en uitgezaaid.”

Van de servicegerichtheid bij Prescan kunnen ze in sommige ziekenhuizen echt wat leren.
Tamara de Weijer

Ik ken mijn lichaam

Dokter Tamara, zoals ze zichzelf profileert op social media, ging graag in op ons aanbod om een plus onderzoek, bestaande uit vijf gerichte MRI-scans en een cardiologisch onderzoek, te ondergaan. “Voor de onderzoeken zelf ben ik niet zo gespannen, de uitkomsten daarentegen toch wel gezien de historie met mijn ouders. Ik voel me verder kerngezond en heb een gezonde levensstijl, maar dat geeft geen garantie. Tijdens mijn opleiding deden we echo’s op elkaar, en ik heb twee kinderen, dus op zo’n manier ken ik mijn lichaam wel. Maar verder heb ik nooit scans of röntgenfoto’s gehad.” De Weijer kan zich er wat bij indenken dat mensen bij Prescan aankloppen. “Wat me opviel, was dat ik vooral jonge mensen heb gezien die ochtend. Ik snap dat wel, het is nu heel normaal al jong met je lichaam bezig te zijn. Ik vind mezelf ook nog jong, maar als je zestig, zeventig, tachtig bent, is de kans groter dat ze wat vinden. Neem bijvoorbeeld de controle van halsvaten, deze kunnen op latere leeftijd dichtslibben waardoor mensen een beroerte krijgen. Het heeft echt wel zin om te laten onderzoeken of je daar aanleg voor hebt.”

De dag

De Weijer is zeer te spreken over haar bezoek aan de Prescan-kliniek in Baarn. “De ontvangst was heel fijn, in die mooie ruimtes en met supervriendelijke mensen die je gedurende de dag begeleiden. Degenen die ik heb gesproken, waren allemaal oud-verpleegkundigen en wat me opviel, was dat ze het enorm naar hun zin hadden. Iedereen nam de tijd voor me, legde uit hoe de dag in zijn werk ging. Van de servicegerichtheid kunnen ze in sommige ziekenhuizen echt wat leren. De scan zelf vond ik eigenlijk wel relaxed. Je ligt daar gewoon, je kan verder niet zoveel. Ik heb me drie kwartier geconcentreerd op mijn ademhaling, dus al die jaren yoga en meditatie kwamen goed van pas. Ik moest af en toe zelfs oppassen dat ik niet in slaap viel, want dan zou je zomaar de aanwijzingen die tijdens de scan door de MRI-laborant worden gegeven, kunnen missen. Ik had me niet echt ingelezen of me druk gemaakt, dus het kwam als een verrassing dat je dezelfde dag al de uitslag krijgt. Hoe fijn! Dan hoef je je niet dagen- of wekenlang zorgen te maken of ze iets gevonden hebben. Na afloop krijg je alles mee op een cd-rom.”

Ik heb al een half jaar regelmatig hoofdpijn. Als je dan een scan van je hersenen krijgt waarop niks te zien is, dan is dat een pak van je hart.
Tamara de Weijer

Preventie is belangrijk

“Ik vond de radioloog en de cardioloog vriendelijk en doortastend, en de onderzoeken zinvol. Ik heb geen moment aan iemands expertise getwijfeld. Het was eerlijk gezegd beter dan ik had verwacht. Kijk, ik heb bijvoorbeeld al een half jaar met enige regelmaat hoofdpijn, terwijl ik daarvoor nooit hoofdpijn had. Zal wel niks zijn, dacht ik, gevolgd door of toch wel. Als je dan een scan van je hersenen onder ogen krijgt en er blijkt niks aan de hand, dan is dat toch een pak van je hart. Dan is die hoofdpijn toch spanning-gerelateerd en moet ik meer water drinken. Tijdens de inspanningstest trapte ik 115% van wat ik zou moeten fietsen en herstelde ik daar snel van, terwijl ik bij een soortgelijke test vorig jaar ‘gemiddeld voor een Amerikaan’ scoorde. Dat is helemaal te danken aan het half jaartje dat ik nu aan het hardlopen ben. Mijn bloeddruk was dik in orde, alle organen zagen er prachtig uit. Stel nou dat er wat vernauwing wordt gezien van je halsslagaders. Dan weet je dat je wat harder aan de bak moet qua gezond leven. Zo’n scan kan echt een motivator zijn om aan de slag te gaan met je gezondheid.”

In één dag inzicht in je gezondheid?

Een bodyscan - ook wel bekend als health check of total body scan - is een preventief medisch onderzoek, met als doel het signaleren van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Waar en wanneer je dat wilt, zonder verwijzing. Een bodyscan bestaat uit vijf gerichte MRI-scans van: schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. Niet alle risicofactoren zijn op een MRI-scan zichtbaar. Daarom bieden wij ook uitgebreide onderzoeksprogramma's aan met een cardiologisch-, dermatologisch- en laboratoriumonderzoek. Alle onderzoeken worden beoordeeld door medisch specialisten. Je krijgt direct de uitslag en jouw MRI-beelden zijn voor jou altijd toegankelijk en eenvoudig te delen. Zo krijg je direct inzicht in je gezondheid.

Plan onderzoek

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.