Home Nieuws Wat te doen bij buikpijnklachten.

Wat te doen bij buikpijnklachten.

21 september 2018  •  leestijd 2 minuten

Veel mensen in Nederland hebben last van pijn in de bovenbuik. Buikpijn is een breed begrip, waarbij als pijngebied in de meeste gevallen de buik of maagstreek wordt aangegeven. Buikpijnklachten worden nogal eens onderschat. Meestal gaan ze vanzelf over, maar dat is niet altijd het geval. Waar de pijn vandaan kan komen en wat je kunt doen als het niet vanzelf overgaat, lees je in deze blog.

Hoe voorkom je het?

Laten we wel wezen: voorkomen is beter dan genezen. Leef dus bewust. Gezond en gevarieerd eten, voldoende drinken, regelmatig bewegen, voldoende ontspannen en stress beperken. Allemaal essentiële factoren om je energiek te voelen, maar in geval van een aandoening helaas niet voldoende om je van pijn en ongemak af te helpen.

Waar komt de pijn vandaan?

De meeste gevallen van buikpijn zijn niet ernstig en de symptomen verdwijnen binnen enkele uren tot dagen met zelfzorgmaatregelen zoals rust, pijnstillers, een warme kruik en voldoende drinken. Maar pijn in de bovenbuik kan ook een symptoom zijn van een probleem in één van jouw organen. Zo heeft één op de vier Nederlanders wel eens last van maagpijn. Maar ook nierstenen, galstenen of een verslechterde werking van de lever kunnen jouw pijn veroorzaken. Wil je weten waar de pijn vandaan komt, dan helpt het om te achterhalen waar en wanneer het optreedt. Zo lokaliseer je wellicht de onderliggende oorzaak. Is het bijvoorbeeld na een maaltijd? Wat is de frequentie? Zijn er andere symptomen dan pijn?

Oorzaak achterhalen

Om de daadwerkelijke oorzaak aan te pakken, is het van belang deze eerst te traceren. Een MRI-scan van de bovenbuik leent zich hier uitstekend voor. Met behulp van een groot magnetisch veld worden honderden beelden van je lichaam gemaakt. Een arts krijgt zo sneller duidelijkheid over een eventuele afwijking of aandoening aan een van jouw organen (nieren, alvleesklier/pancreas, milt, lever, galblaas).

MRI-scan

Je ondergaat een MRI-scan van de bovenbuik al voor €525. Er zijn geen wachttijden en direct na het onderzoek wordt de uitslag ter plekke met je besproken. Op MRI-scan bovenbuik lees je meer over dit onderzoek. Wil je persoonlijk advies? Wij zijn er voor je. Laat je informeren door één van onze verpleegkundigen en bel met 074-2559255.

Terug naar overzicht
Lees ook:
Cardioloog van den Berg staat voor een muur
Direct inzicht in je gezondheid.
27 augustus 2021

Iedereen wil in goede gezondheid oud worden. Maar hoe weet je of je gezond bent? En wat zijn voor jou…

Lees meer
Client ligt op bank MRI-scanner, MRI-laborant staat ernaast.
‘Ik kon binnen een week terecht bij Prescan’
3 augustus 2021

Op een half uurtje rijden van Enschede ligt – nét over de grens met Duitsland – de Prescan-kliniek in Ahaus.…

Lees meer
Wij helpen je graag verder.