Bloedarmoede waarde
Bij bloedarmoede kan het zijn dat er te weinig rode bloedcellen in het bloed zitten of dat deze minder goed werken. De rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor o.a. het transport van zuurstof door het lichaam. In de rode bloedcel zit hemoglobine (eiwit) met daarin vier ijzerionen waaraan zuurstof kan binden. Door middel van bloedarmoede test en bloedarmoede bloedprikken kan bloedarmoede worden vastgesteld.
Een verlaagd hemoglobinegehalte kan te maken hebben met ijzertekorten, maar ook afwijkingen in het vitamine B12 of foliumzuurgehalte kunnen de oorzaak zijn van lage hemoglobine waarden. Bloedarmoede kan met dergelijke tekorten te maken hebben maar kan ook te maken met erfelijkheid, chronische ziekten of (overmatig) bloedverlies. Ook wordt er, naast de bloedarmoede waarde, bij een bloedarmoede test gekeken of de rode bloedcellen sneller worden afgebroken door het aantal reticulocyten te bepalen en het enzym LDH te meten.
Standaard laboratoriumonderzoek
Het onderzoek naar bloedarmoede is een aanvullend onderzoek op ons standaard laboratoriumonderzoek. Het laboratoriumonderzoek geeft belangrijke informatie over uw gezondheidssituatie. Bloedwaarden, de lever- en nierfunctie, eventuele risicofactoren op hart- en vaatziekten en tumormarkers worden in kaart gebracht. Daarnaast wordt gekeken naar de totale samenstelling van je bloed, oftewel het bloedbeeld.