Wat levert de MRI-scan mij op?
Een MRI-scan van de bovenbuik geeft inzicht in de gezondheid van de organen in je bovenbuik. We kunnen bijvoorbeeld zien of er een breuk in de buikwand zit en of er tumoren zichtbaar zijn. Ook uitstulpingen op de dikke darm (divertikels) en leververvetting zijn op te sporen. Daarnaast onderzoeken we de grote lichaamsslagader (aorta) op afwijkingen, zoals een verwijding (aneurysma).
Op de MRI-scan kunnen we de vooral de solide organen goed zien. De holle organen (slokdarm, maag, darmen) zijn minder goed te beoordelen
Wat kunnen we wel en niet zien op de bovenbuikscan?
Een MRI-scan van de bovenbuik laat wel zien:
- Lever
- Alvleesklier
- Milt
- Nieren
- Galblaas
- Bijnieren
- Aneursyma
- Levermetastasen (uitzaaiingen)
- Buikwandbreuk
Dit kunnen we niet goed zien:
- De werking van de organen
- Slokdarm, maag en darmen
- Kleine galblaaspoliepen of galstenen (kleiner dan 4 mm)
- Kleinere vaten
Voor wie is een MRI-scan van de bovenbuik aan te raden?
Een MRI-scan van de bovenbuik is onderdeel van de Bodyscan, die inzicht geeft in je algehele gezondheid. De MRI-scan bovenbuik kan ook los gedaan worden wanneer je specifieke klachten hebt. Zeker wanneer de klachten vaak terugkomen of langer aanhouden kan worden overwogen om een buikscan te laten maken. Denk daarbij aan klachten als:
- Chronische pijnaanvallen
- Aanhoudende misselijkheid
- Een zwaar gevoel in de buikstreek
- Een opgeblazen gevoel
- Onbedoeld afvallen
- Buikpijn die uitstraalt naar de rug
Goed om te weten: niet alle klachten zijn te verklaren. Het kan dus zijn de MRI-scan geen duidelijke oorzaak aan het licht brengt voor buikpijn, obstipatie of diarree, een opgeblazen gevoel, misselijkheid of bloed in de ontlasting of urine Maar vaak kunnen we wel een aantal dingen uitsluiten - dat geeft rust.