Onderzoeken

MRI-scan onderbuik & bekken

In 30 minuten inzicht in je onderbuikorganen en bekken.

Home Onderzoeken MRI-scan onderbuik & bekken

Wat wordt er onderzocht en welke inzichten haal ik op?

Er wordt een MRI-scan gemaakt van het bekken en de onderbuikorganen: blaas, eierstokken & baarmoeder onderzoek (vrouw) en prostaat onderzoek (man).

Welke inzichten kan ik verwachten?
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van:

 • Het Bekken
 • Heup- en SI-gewricht
 • Baarmoeder en eierstokken
 • Blaas

Ook geeft de scan een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van:

 • Myomen: goedaardige knobbels in de spierwand van de baarmoeder. Dit worden ook wel vleesbomen genoemd.
 • Cyste: holte in het lichaam gevuld met vocht, lucht of een andere lichaamsstof.
  Blaasstenen
 • Divertikels: kleine goedaardige ontstekingen in de darmwand die waarschijnlijk ontstaan op zwakke plekken in de darm
 • Slijtage van de heup- en/of SI-gewricht ook wel artrose genoemd.

De prostaat kan screenend beoordeeld worden. Hierbij kunnen we zien of de prostaat vergroot is en of nader onderzoek te adviseren is.

Deze scan is niet bedoeld voor het vaststellen van (prostaat)kanker.

Inhoud & prijs

MRI-scan onderbuik & bekken

Gericht onderzoek naar:
 • Myoom
 • Cyste
 • Stenen
 • (Darm)divertikels
 • Slijtage (artrose)
 • Tijdsduur onderzoek
  Tijdsduur onderzoek
  30 min
 • Zelfde dag uitslag?
  Zelfde dag uitslag?
  Ja
Meer informatie? Bel 074 255 9 255 of WhatsApp ons.

Hoe verloopt het onderzoek?

De MRI-scan richt zich op het opsporen van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Deze onderzoeksmethode is eenvoudig toegankelijk, geeft veel informatie en is niet schadelijk voor je gezondheid. Er komt bijvoorbeeld geen röntgenstraling van pas.

Tijdens de MRI-scan neem je plaats op een comfortabele bank. Deze wordt in een tunnel geschoven, welke aan hoofd -en voeteneinde open is. De scanner maakt tijdens het maken van de beelden een hard tikkend geluid, hiervoor krijg je een koptelefoon waarmee je naar muziek kunt luisteren.

Bij een MRI-scan is het belangrijk dat je op de momenten dat de scan wordt gemaakt niet beweegt. Ben je claustrofobisch? Dat hoeft geen probleem te zijn wanneer je een MRI-scan wilt ondergaan. Onze state of the art MRI-scanners beschikken over een bredere tunnel, voor een ruimtelijk gevoel. Je persoonlijk begeleider is tot aan de MRI-scan bij je om je op je gemak te stellen. Vlak voor de scan krijg je een belletje, wanneer je je tijdens de MRI-scan claustrofobisch voelt kun je dat de laborant met het belletje laten weten.

De MRI-scanner heeft een hoge aantrekkingskracht op metaal en dit is nadelig voor het onderzoek. Het is daarom belangrijk dat je in de scanner geen metaal draagt (zoals sierraden, sleutels, haarspeldjes of metaal in je kleding zoals je ritsen op knopen). Ook vragen we je van tevoren of je met metalen hebt gewerkt of dat er zich metalen in je lichaam bevinden. Wanneer je met metaal hebt gewerkt, kan het zijn dat je metaalsplinters met je meedraagt zonder dat je dit weet. Tot slot mag er geen make-up worden gedragen tijdens het onderzoek, omdat make-up soms metalen deeltjes bevat.

Wanneer ontvang ik de uitslag van mijn onderzoek?

De onderzoeksresultaten worden direct na het onderzoek door de radioloog met jou besproken. Zo weet je meteen waar je aan toe bent. Wij hebben alle aandacht voor jou en je gezondheid, daarom neemt onze radioloog ruim de tijd om de onderzoeksresultaten met jou te bespreken. En mocht er iets gevonden worden waar nader naar gekeken moet worden, dan zorgen wij voor een goede overdracht naar jouw huisarts of medisch specialist. Zo weet jij precies waar je aan toe bent en houd jij de regie over jouw gezondheid.

Wat kan er niet beoordeeld worden met dit onderzoek?

Op basis van de beelden van de MRI-scan kan de radioloog geen uitspraak doen over de darmen, urineleiders en beenvaten, kleine afwijkingen aan de barmoederhals, afwijkingen in de darmen of blaasontsteking. De volgende (pijn)klachten kunnen niet altijd verklaard worden: buikpijn, krampen, obstipatie/diarree, opgeblazen gevoel, bloed in de ontlasting of urine (lab onderzoek) en tussentijds abnormaal bloedverlies bij vrouwen. Ook kunnen fertiliteitsvragen niet altijd worden beantwoord.

Ook kan de radioloog geen uitspraak doen over de werking van de organen, klachten die zich alleen in een bepaalde houding of situatie manifesteren, algemene klachten zoals afvallen, gewichtstoename of algehele malaise, vetverdeling, botontkalking (osteoporose) en spierreuma.

Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
Bodyscan
Basis

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. De bodyscan richt zich op het opsporen van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen.

MRI-scan icon
Bodyscan
Plus

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik. Daarnaast wordt je hart uitgebreid onderzocht tijdens een uitgebreid cardiologisch onderzoek. Ook wordt je bloed en urine onderzocht door middel van een laboratoriumonderzoek.

MRI-scan icon
Bodyscan
Excellent

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik. Daarnaast wordt je hart uitgebreid onderzocht tijdens een uitgebreid cardiologisch onderzoek en wordt je bloed en urine onderzocht door middel van een laboratoriumonderzoek. Ook wordt je huid uitgebreid onderzocht tijdens een dermatologisch onderzoek (huidonderzoek).

 

Meer artikelen over MRI-scan onderbuik

MRI-scan
Klinieken
Welke kleding mag ik aan tijdens de MRI-scan?

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Dit is waarom klanten voor ons kiezen.
 
‘Preventief medisch onderzoek geeft mij inzicht in mijn gezondheid. Door mij regelmatig preventief te laten onderzoeken hoop ik gezond oud te worden.’
- Brigitte Baggliaca
9.3 is het gemiddelde cijfer waarmee onze klanten ons beoordelen.
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30