Onderzoeken

MRI-scan onderbuik & bekken

In 30 minuten inzicht in de mogelijke oorzaak van buikklachten

Home Onderzoeken MRI-scan onderbuik & bekken

Wat wordt er onderzocht bij de MRI-scan onderbuik & bekken?

Bij deze MRI-scan onderzoeken we je het onderste gedeelte van de buik. We kijken zorgvuldig naar het bekken en de organen in de onderbuik om te beoordelen of daar afwijkingen zichtbaar zijn. Bij vrouwen kijken we naar de blaas, de eierstokken en de baarmoeder, bij mannen met name naar de blaas. De prostaat kunnen we screenen: zien we dat die is vergroot? Dan adviseren we nader onderzoek. Bij mannen boven de 40 jaar kijken we ook naar prostaatcarnicoom.

Wat levert de MRI-scan mij op?

Een MRI-scan van onderbuik en bekken geeft inzicht in de gezondheid van de organen in je onderbuik en in mogelijke afwijkingen in het bekken. We kunnen bijvoorbeeld zien of er sprake is van slijtage van de heup of het SI-gewricht. Bij vrouwen wordt duidelijk of er myomen (vleesbomen) in de baarmoeder zijn. Ook cystes (holtes gevuld met vocht) en blaasstenen zijn met deze MRI op te sporen.
Daarnaast kijken we of er divertikels in de wand van de dikke darm zichtbaar zijn. Deze kleine, goedaardige uitstulpingen geven meestal geen klachten. Toch is het belangrijk om te weten dat ze er zijn: met de juiste leefstijladviezen kun je voorkomen dat ze gaan ontsteken en dan wél voor klachten zorgen.

Wat kunnen we wel en niet zien op de onderbuikscan?

Een MRI-scan van onderbuik & bekken laat wel zien:

 • Myomen (vleesbomen)
 • Cysten
 • Blaasstenen
 • Divertikels (uitstulpingen in de dikke darm)
 • Slijtage van heupgewrichten
 • Slijtage van SI-gewrichten
 • Afwijkingen in het bekken

Dit kunnen we niet zien:

 • Afwijkingen in de darmen, urineleiders of beenvaten
 • Kleine afwijkingen aan de baarmoederhals
 • Blaasontsteking

Voor wie is een MRI-scan van de onderbuik aan te raden?

Een MRI-scan onderbuik & bekken is onderdeel van de Bodyscan, die inzicht geeft in je algehele gezondheid. Deze MRI-scan kan ook los gedaan worden wanneer je specifieke klachten hebt. Zeker wanneer de klachten vaak terugkomen of langer aanhouden is het verstandig om een scan van onderbuik en bekken te laten maken.

Goed om te weten: niet alle klachten zijn te verklaren. Het kan dus zijn de MRI-scan geen duidelijke oorzaak aan het licht brengt voor buikpijn, obstipatie of diarree, een opgeblazen gevoel, bloed in de ontlasting of urine of tussentijds abnormaal bloedverlies bij vrouwen. Ook kunnen we vragen over de vruchtbaarheid meestal niet beantwoorden. Maar vaak kunnen we wel een aantal dingen uitsluiten - dat geeft rust.

Inhoud & prijs

MRI-scan onderbuik & bekken

Gericht onderzoek naar:
 • Myoom
 • Cyste
 • Stenen
 • (Darm)divertikels
 • Slijtage (artrose)
 • Tijdsduur onderzoek
  Tijdsduur onderzoek
  30 min
 • Zelfde dag uitslag?
  Zelfde dag uitslag?
  Ja
Meer informatie? Bel 074 255 9 255 of WhatsApp ons.

Hoe verloopt de MRI-scan van de onderbuik?

Tijdens de MRI-scan onderbuik & bekken neem je plaats op een ligbank. Deze wordt in een tunnel geschoven, die aan hoofd- en voeteneinde open is. Tijdens het maken van de beelden hoor je een hard tikkend geluid, daarom krijg je een koptelefoon waarmee je naar muziek kunt luisteren.

Bij een MRI-scan is het belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen, zodat de beelden mooi scherp worden. Ben je claustrofobisch? Dat hoeft geen probleem te zijn. Onze MRI-scanners hebben een bredere tunnel en voelen dus ruimtelijk aan. Word je tijdens het scannen toch angstig, dan druk je op een belletje. De laborant komt dan direct naar je toe.

De MRI-scanner werkt met een sterk magnetisch veld. Dat is niet schadelijk voor je gezondheid. Het is wel belangrijk dat je in de scanner geen metaal draagt (zoals sieraden, sleutels, haarspeldjes of metaal in je kleding zoals ritsen of knopen). Heb je met metaal gewerkt? Dan kan het zijn dat je metaalsplinters met je meedraagt zonder dat je dit weet. Ook mag je geen make-up dragen tijdens het onderzoek, omdat make-up soms metalen deeltjes bevat.

Het onderzoek duurt 30 minuten.

Wanneer krijg ik de uitslag van de MRI-scan?

De radioloog bespreekt de resultaten van de MRI-scan onderbuik & bekken direct na het onderzoek met jou. Je weet dus meteen waar je aan toe bent. Onze radioloog neemt ruim de tijd om de onderzoeksresultaten te bespreken en je vragen te beantwoorden.

Mocht er iets gevonden worden en is nader onderzoek nodig, dan zorgen wij voor een goede overdracht naar je huisarts of medisch specialist. Zo weet je precies waar je aan toe bent en houd je de regie over je eigen gezondheid.

Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
Bodyscan
Basis

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. De bodyscan richt zich op het opsporen van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen.

MRI-scan icon
Bodyscan
Plus

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik. Daarnaast wordt je hart uitgebreid onderzocht tijdens een uitgebreid cardiologisch onderzoek. Ook wordt je bloed en urine onderzocht door middel van een laboratoriumonderzoek.

MRI-scan icon
Bodyscan
Excellent

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik. Daarnaast wordt je hart uitgebreid onderzocht tijdens een uitgebreid cardiologisch onderzoek en wordt je bloed en urine onderzocht door middel van een laboratoriumonderzoek. Ook wordt je huid uitgebreid onderzocht tijdens een dermatologisch onderzoek (huidonderzoek).

Meer artikelen over MRI-scan onderbuik

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Dit is waarom klanten voor ons kiezen.
 
‘Als ik niet naar Prescan was gegaan, had ik nooit geweten wat ik nu weet.’
- Esther Hendriksma
Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30