Wat levert de MRI-scan mij op?
Een MRI-scan van onderbuik en bekken geeft inzicht in de gezondheid van de organen in je onderbuik en in mogelijke afwijkingen in het bekken. We kunnen bijvoorbeeld zien of er sprake is van slijtage van de heup of het SI-gewricht. Bij vrouwen wordt duidelijk of er myomen (vleesbomen) in de baarmoeder zijn. Ook cystes (holtes gevuld met vocht) en blaasstenen zijn met deze MRI op te sporen.
Daarnaast kijken we of er divertikels in de wand van de dikke darm zichtbaar zijn. Deze kleine, goedaardige uitstulpingen geven meestal geen klachten. Toch is het belangrijk om te weten dat ze er zijn: met de juiste leefstijladviezen kun je voorkomen dat ze gaan ontsteken en dan wél voor klachten zorgen.
Wat kunnen we wel en niet zien op de onderbuikscan?
Een MRI-scan van onderbuik & bekken laat wel zien:
- Myomen (vleesbomen)
- Cysten
- Blaasstenen
- Divertikels (uitstulpingen in de dikke darm)
- Slijtage van heupgewrichten
- Slijtage van SI-gewrichten
- Afwijkingen in het bekken
Dit kunnen we niet zien:
- Afwijkingen in de darmen, urineleiders of beenvaten
- Kleine afwijkingen aan de baarmoederhals
- Blaasontsteking
Voor wie is een MRI-scan van de onderbuik aan te raden?
Een MRI-scan onderbuik & bekken is onderdeel van de Bodyscan, die inzicht geeft in je algehele gezondheid. Deze MRI-scan kan ook los gedaan worden wanneer je specifieke klachten hebt. Zeker wanneer de klachten vaak terugkomen of langer aanhouden is het verstandig om een scan van onderbuik en bekken te laten maken.
Goed om te weten: niet alle klachten zijn te verklaren. Het kan dus zijn de MRI-scan geen duidelijke oorzaak aan het licht brengt voor buikpijn, obstipatie of diarree, een opgeblazen gevoel, bloed in de ontlasting of urine of tussentijds abnormaal bloedverlies bij vrouwen. Ook kunnen we vragen over de vruchtbaarheid meestal niet beantwoorden. Maar vaak kunnen we wel een aantal dingen uitsluiten - dat geeft rust.