Hernia

Wat is het en wat zijn de oorzaken?

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van weefsel of een orgaan in het lichaam. Als mensen het hebben over een hernia, doelen ze meestal op een rughernia of hernia van de onderrug

Verschillende types

Er bestaan zo’n 20 verschillende type hernia’s. Deze uitstulpingen kunnen in verschillende plekken van het lichaam voorkomen, zoals de buik, navel en het middenrif. 

Diagnose & behandeling

Een MRI-scan geeft vaak duidelijkheid of je een hernia hebt of niet. De behandeling hangt af van je klachten en welk soort je hebt. Soms is een operatie noodzakelijk, soms verdwijnt het vanzelf.

Soorten hernia's

De nek-of rughernia (hernia nuclei pulposi) is een hernia van de tussenwervelschijf. Daarnaast bestaan er nog vele andere, waaronder:

 • Hernia van het middenrif (middenrifbreuk)
 • Een liesbreuk (hernia inguinalis en scrotalis)
 • Een navelbreuk (hernia umbilicalis)
 • Een littekenbreuk (hernia cicatricialis)

Deze vallen allemaal onder de K40-46 in de lijst van ziekten ICD-10 zoals samengesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie.  

Wist je dat de lies- en navelbreuk de meest voorkomende hernia is?

 

De tussenwervelschijf

De nek- en rughernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de rug respectievelijk de hals. Deze heet een Hernia Nuclei Pulposi (HNP). Deze uitstulping kan op het ruggenmerg of een zenuw drukken, waardoor er onder andere pijnklachten in de arm of het been kunnen ontstaan.

Adviesgesprek aanvragen

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

De rughernia en de nekhernia

Ook al komt de liesbreuk het meeste voor, de bekendste hernia’s zijn de nek- of rughernia en dan met name die van de onderrug. Dit is een uitstulping van de zachte kern van een kraakbeenachtige tussenwervelschijf, de zogeheten Discus. De uitstulping drukt tegen het ruggenmerg of een zenuw wat specifieke klachten kan geven. Lees meer over de symptomen van een hernia.

Een hernia in de rug; op welke plek?

In de overgrote meerderheid van de gevallen komt een rughernia voor bij de onderste tussenwervelschijven. Toch kan een hernia op elke tussenweervelschijf optreden. De meest voorkomende liggen tussen de wervels L4-L5 (vierde en vijfde lendenwervel) en L5-S1 (heiligbeen), oftewel de onderrug.

Een hernia in de nek; op welke plek?

De meest voorkomende nekhernia's liggen tussen de 5e en de 6e (C5-6) en tussen de 6e en de 7e halswervel (C6-7), maar ze kunnen ook op andere plaatsen binnen de halswervelkolom optreden waar een tussenwervelschijf zit. Tussen C1 en C2 kan dat niet. 

In Nederland krijgen zo'n 75.000 mensen per jaar klachten die op een mogelijke hernia wijzen.

Oorzaken hernia (rughernia)

Een hernia van de tussenwervelschijf (rughernia) komt in meer dan 50% van de gevallen door een genetisch bepaalde zwakte van het weefsel van de tussenwervelschijf. Verdere oorzaken zijn, al dan niet in combinatie met de erfelijke factor:

 • Werkzaamheden die de rug zwaar belasten
 • Een plotselinge (draai)beweging van het bovenlichaam
 • Langdurig zitten, (te) weinig beweging
 • Vertillen of verschuiven

Een hernia kan zowel chronisch als acuut zijn. Als je de acute variant niet laat behandelen, wordt deze bijna altijd chronisch. 

Onderzoeken hernia

Eén van onderstaande onderzoeken of een CT-scan van de rug kan inzicht bieden of je een hernia hebt.

MRI-scan rug

Bij langdurige rugklachten zoals spit, pijn tussen de schouderbladen, lage rugpijn, hoge rugpijn en uitstraling naar de benen. De oorzaak kan een scheve wervel zijn, slijtage of een rughernia. De MRI scan maakt beelden van nekwervels, middenrug, onderrug en de complete wervelkolom.

Lees verder

MRI-scan nek

Geeft inzicht in de oorzaak van bepaalde klachten als een zere nek (pijn in de nek en hals) en schouderklachten. Er wordt gekeken naar nekwervels, nekhernia, slijtage/artrose of bewegingsbeperkingen.

Lees verder

Klachten rug- en nekhernia

In de meeste gevallen is er pijn in de (onder)rug en pijn of een doof gevoel in het been. Bij een nekhernia ontstaat er vaak pijn in het schoudergebied. Lees via onderstaande links meer over deze specifieke klachten en de symptomen van een hernia.

Bekijk alle herniasymptomen

Heb je een vraag?

We streven ernaar binnen één werkdag contact met je op te nemen

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag