Preventief medisch onderzoek

Met een preventief medisch onderzoek kunnen eventuele aandoeningen in een vroeg stadium ontdekt worden.

Bijna iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving waarbij een aandoening pas aan het licht kwam in een vergevorderd stadium. De reguliere zorg is in Nederland zo ingericht dat er vaak pas zorg mogelijk is wanneer er al lichamelijke klachten zijn. Terwijl de kans op genezing veel groter is als eventuele aandoeningen zo vroeg mogelijk ontdekt worden. Met een preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan van Prescan, kunnen aandoeningen of risicofactoren in vroeg stadium ontdekt worden. 

Laat u vrijblijvend adviseren over preventief medisch onderzoek

Wat is preventief medisch onderzoek?

De naam zegt het eigenlijk al: een preventief medisch onderzoek is een medische check voordat er, in de meeste gevallen, überhaupt klachten aanwezig zijn. Het doel van een dergelijk onderzoek is om gezondheidsproblemen in en zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Op die manier helpt Prescan met het vaststellen van de juiste behandeling.

Maar ook als u al wel klachten heeft dan kunt ervoor kiezen om een onderzoek bij Prescan te laten doen. Als u dit in een ziekenhuis laat doen dan kan het maar zo zijn dat u niet direct geholpen kunt worden. Bij Prescan zijn er geen wachtlijsten, u kunt altijd meteen geholpen worden.

 

Waarom preventief medisch onderzoek bij Prescan?

Prescan is marktleider in Nederland op het gebied van preventieve gezondheidsonderzoeken en heeft al ruim 100.000 mensen onderzocht. De medisch specialisten hebben jarenlange ervaring en behoren tot de beste in hun vakgebied. Prescan werkt nauw samen met een groot aantal academische ziekenhuizen zodat de kwaliteit van de onderzoeken te allen tijde gewaarborgd wordt. Bovendien heeft u geen verwijzing nodig en krijgt u direct na het onderzoek de uitslag al!

Uit ervaring weten we dat de kans dat er iets ontdekt wordt niet groot is. Wordt er wel iets gevonden, dan staat een team van nazorgverpleegkundigen voor u klaar. Samen met het nazorgteam worden de te nemen stappen uitgewerkt.

De voordelen van Prescan op een rijtje:

 • Marktleider in preventieve onderzoeken
 • De allerbeste medische specialisten
 • Gespecialiseerde Nazorg
 • Geen wachtlijsten
 • Direct na de onderzoeken de uitslag

 

Hoe ziet een dag tijdens een preventief medisch onderzoek eruit?

Tijdens het intakegesprek stellen onze verpleegkundige onderzoekscoördinatoren samen met u het onderzoeksprogramma vast. Wilt u een specifiek deel van uw lichaam laten onderzoeken, bijvoorbeeld een darmonderzoek of hartonderzoek, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem. Wilt u inzicht in uw volledige gezondheid? Dan is de Total Body Scan waarschijnlijk de beste optie. Vanzelfsprekend denkt ons team met u mee om te adviseren over het meest geschikte onderzoek.

In de meeste gevallen ligt het zwaartepunt van het onderzoek op het uitsluiten van hart- en vaatziekten en kanker. Daarnaast kijken we natuurlijk naar uw eigen wensen en naar risicofactoren zoals erfelijke aandoeningen leeftijd, leefstijl en medisch verleden.

De onderzoeken vinden vaak op één locatie plaats en wij zullen er alles aan doen om uw verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Afhankelijk van het gekozen programma vinden de verschillende onderzoeken plaats op één of maximaal twee dagen.

Bekijk hieronder hoe een dag bij Prescan eruit ziet

 

 

Hoe vaak is preventief medisch onderzoek gewenst?

Bij Prescan adviseren we om een preventief medisch onderzoek met enige regelmaat te laten doen. Het menselijk lichaam is namelijk constant aan verandering onderhevig. Om ervoor te zorgen dat mogelijke aandoeningen in de kiem gesmoord worden, wordt een preventief medisch onderzoek eens in de twee, of maximaal drie jaar, aangeraden. Deze periode is sterk afhankelijk van leeftijd, medisch verleden en persoonlijke risicofactoren.

 

Wordt preventief medisch onderzoek vergoed?

Preventief medisch onderzoek wordt in de meeste gevallen niet vergoed vanuit het basispakket. Dit soort onderzoeken zijn, de naam zegt het al, namelijk preventief en vinden vaak plaats zonder doorverwijzing van de huisarts.

Maar de meeste zorgverzekeraars bieden wel de mogelijkheid voor het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering ten behoeve van preventief medisch onderzoek. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat een preventief medisch onderzoek toch (deels) wordt vergoed.

Voor meer informatie over het wel of niet vergoeden van preventief medisch onderzoek verwijzen we u door naar uw eigen zorgverzekering.

 

Is een preventief medisch onderzoek zakelijk aftrekbaar?

In de meeste gevallen is preventief medisch onderzoek wel zakelijk aftrekbaar. Ontdek hier alles over de zakelijke mogelijkheden.

 

Waar wordt het onderzoek uitgevoerd?

Kiest u voor een Total Body Scan? Het onderzoek vindt in Nederland of in Duitsland plaats. Gelukkig liggen de Prescan klinieken dichtbij de Nederlandse grens. In Duitsland werken we samen met zes ziekenhuizen. De onderzoeken vinden altijd plaats bij een van deze zes ziekenhuizen. Het spreekt voor zich dat deze ziekenhuizen aan de allerstrengste eisen in de gezondheidszorg voldoen. Hierdoor zijn we in staat om de hoogst mogelijke kwaliteit te garanderen.

U hoeft zich geen zorgen te maken over een taalbarrière. In alle Duitse klinieken is een Nederlandstalige begeleider aanwezig, die u begeleidt tijdens de volledige onderzoeksdag(en). Indien gewenst is de begeleider ook aanwezig bij de gesprekken met de cardio- en/of radioloog. De begeleider treedt op als tolk tijdens de verschillende onderzoeken in het Duitse ziekenhuis. Bovendien werken de meeste artsen nu al zo lang voor Prescan dat de Nederlandse taal hen steeds beter afgaat.

 

Wat kost een preventief medisch onderzoek?

De kosten van een preventief medisch onderzoek zijn sterk afhankelijk van voor welk onderzoeksprogramma u samen met onze specialisten kiest. Ongeveer 39% van de cliënten van Prescan kiest voor het Total Body Scan Plus programma. Dit programma kost 1399 euro. Maar de Total Body Scan Basis kunt u al voor slechts 899 euro laten uitvoeren. Bekijk hieronder de prijzentabel met de verschillende kosten voor preventief medisch onderzoek per onderzoeksprogramma. 

 • Basis
 • Plus
 • Excellent
 • Premium
Total Body Scan Basis Meer over dit programma Plus Meer over dit programma Excellent Meer over dit programma Premium Meer over dit programma
12% kiest voor dit
programma
39% kiest voor dit
programma
32% kiest voor dit
programma
17% kiest voor dit
programma
MRI scans
Schedel/Hersenen
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in de structuren van schedel/hersenen, eventuele verwijdingen bloedvaten, tumoren en ontstekingen, grijze en witte stof.

Halsslagaderen

Inzicht van de hersen-aanvoerende bloedvaten op vernauwingen en verwijdingen door middel van contrast.

Bovenbuik
Lees meer over dit onderzoek

Inzicht van de bovenbuik organen (lever, galblaas, nieren, alvleesklier, milt) op ontstekingen, tumoren en cysten. Bovendien zien we de grote lichaamsslagader (aorta)

Onderbuik
Lees meer over dit onderzoek

Inzicht van de onderbuik organen (blaas/prostaat/eierstokken/baarmoeder) op ontstekingen, tumoren en cysten. Bovendien zien we de grote lichaamsslagader (aorta)

Overzichtscan Bekken & Heup

Hierbij zien we globaal aandoeningen, zoals slijtage, artrose en ontstekingen.

Longen
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in de longen op ontstekingen en tumoren. Bij verhoogd risicoprofiel (45+) adviseren we een CT scan van de longen (na langdurig en veel roken, bijvoorbeeld)

Cardiologisch onderzoek
Echo hart
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in de hartkleppen, hartkamers, pompfunctie en de hartspier

Hartfilm (ECG) Inspanning & Rust
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in het hartritme, en/of de hartspier voldoende zuurstof krijgt tijdens rust en inspanning.

Longfunctieonderzoek
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht of er voldoende longinhoud is (volume)

Consult Cardioloog
Lees meer over dit onderzoek

Het resultaat van het uitgebreide hartonderzoek wordt besproken met een van onze cardiologen. Je wordt daarnaast voorzien van een advies.

Aanvullende onderzoeken
Laboratoriumonderzoek
Lees meer over dit onderzoek

Bij het Plus programma wordt bloed, urine en ontlasting onderzocht. Bij het Premium programma wordt alleen bloed en urine onderzocht en geen ontlasting, aangezien er al een darmonderzoek wordt uitgevoerd. Het laboratoriumonderzoek geeft inzicht in de functie van een aantal organen, zoals nieren en lever. Tevens geeft een risicoprofiel van hart- en bloedvaten. Daarnaast wordt er gekeken naar bloed in de ontlasting, wat kan duiden op darmkanker evenals de PSA-waarde, welke kan duiden op prostaatkanker.

Huidonderzoek
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in veroudering van de huid en zonneschade. Daarnaast worden risico’s in kaart gebracht bij moedervlekken.

Maagonderzoek
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm op ontstekingen, tumoren. Bovendien wordt er gekeken naar de helicobacter bacterie.

Darmonderzoek
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in de dikke darm; aanwezigheid van poliepen, ontstekingen, slijmvliesveranderingen of tumoren.

2-daags programma
inclusief hotelovernachting, diner, ontbijt,
taxivervoer van en naar kliniek.
* De programmaprijzen zijn exclusief € 59,- intakekosten. Basis 950,- Plus 1.443,- Excellent 1.589,- Premium 1.999,-
Programmavoordeel  
75,-
124,-
284,-
Optionele onderzoeken
Cardiologisch onderzoek €395,- al inbegrepen al inbegrepen al inbegrepen
Lees meer over dit onderzoek

Dit onderzoek, bestaande uit een echo van het hart, een hartfilm (ECG) inspanning & rust, een longfunctieonderzoek en een eindconsult met een cardioloog geeft inzicht in risico’s op hart- en vaatziekten.

Laboratoriumonderzoek €240,- al inbegrepen al inbegrepen al inbegrepen
Lees meer over dit onderzoek

Bij het Plus programma wordt bloed, urine en ontlasting onderzocht. Bij het Premium programma wordt alleen bloed en urine onderzocht en geen ontlasting, aangezien er al een darmonderzoek wordt uitgevoerd. Het laboratoriumonderzoek geeft inzicht in de functie van een aantal organen, zoals nieren en lever. Tevens geeft een risicoprofiel van hart- en bloedvaten. Daarnaast wordt er gekeken naar bloed in de ontlasting, wat kan duiden op darmkanker evenals de PSA-waarde, welke kan duiden op prostaatkanker.

Botdichtheidsonderzoek (osteoporose) €89,- €89,- €89,- €89,-
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in of er al sprake is van botontkalking door middel van hielmeting of een DEXA-scan.

Borstonderzoek vanaf €275,- vanaf €275,- vanaf €275,- vanaf €275,-
Lees meer over dit onderzoek

Geeft preventief inzicht van het borstweefsel door middel van echo- en tastonderzoek. Op indicatie van de arts wordt een mammografie gemaakt.

Huidonderzoek €169,- €169,- al inbegrepen €169,-
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in veroudering van de huid en zonneschade. Daarnaast worden risico’s in kaart gebracht bij moedervlekken.

Urologisch onderzoek (prostaat/blaas) vanaf €250,- vanaf €250,- vanaf €250,- vanaf €250,-
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in de prostaat en het functioneren van de geslachtsorganen. Dit onderzoek is met name gericht op mannen.

Vaatleeftijdscan (IMT-meting) €100,- €100,- €100,- €100,-

Inzicht in vroegtijdige vaatveroudering d.m.v. echo vaatonderzoek.

CT-scan van het hart €225,- €225,- €225,- €225,-

Geeft inzicht in mogelijke verkalkingen rond de kransslagaderen. Ook wordt er een calciumscore aangelegd (alleen bij risicoprofielen en 45+).

Maagonderzoek €420,- €420,- €420,- al inbegrepen
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in de slokdarm, maag, twaalfvingerige darm op ontstekingen, tumoren. Bovendien wordt er gekeken naar de helicobacter bacterie.

Darmonderzoek €420,- €420,- €420,- al inbegrepen
Lees meer over dit onderzoek

Geeft inzicht in de dikke darm; aanwezigheid van poliepen, ontstekingen, slijmvliesveranderingen of tumoren.

Menopauze consult €210,- €210,- €210,- €210,-
Lees meer over dit onderzoek

Een consult voor iedereen die hulp nodig heeft (bij klachten) tijdens de overgang

Gerichte MRI €490,- €490,- €490,- €490,-
Lees meer over dit onderzoek

Met behulp van een losse MRI-scan kan er gericht gezocht worden naar de oorzaak van klachten

Een vrijblijvende afspraak maken voor een Total Body Scan?

Wist je dat we jouw vragen over onze onderzoeken tijdens een gratis consult kunnen beantwoorden ?

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag