Hernia symptomen

De klachten bij een rug- en nekhernia

Welke symptomen zijn er bij een hernia?

De symptomen van een hernia lopen uiteen en verschillen per soort hernia. Vaak voeren (uitstralings)pijn, tintelingen en een doof gevoel in armen of benen de boventoon. Overigens hoef je bij een (beginnende) hernia niet altijd klachten te ervaren. Als je last hebt van een rughernia, kan het gebeuren dat je lage rugpijn na een tijdje weer verdwijnt. Het wil dan niet zeggen dat de hernia verdwenen is, zeker als je nog klachten in je benen houdt. Een MRI-scan kan dan meer duidelijkheid geven.

Hernia’s komen voor bij zowel mensen die licht werk doen als bij mensen die zwaar werk doen.

 

Wisselende pijnklachten

De pijnklachten bij een hernia kunnen heel erg wisselen. De ene keer voel je intense pijn en kun je je dagelijkse werkzaamheden nauwelijks uitvoeren en de ander keer voel je nauwelijks wat. 

Laat je adviseren

Bel of WhatsApp vrijblijvend één van onze medisch specialisten op:
Stuur een WhatsApp
074 - 255 9 255

Symptomen hernia van de onderrug

Bij een hernia van de onderrug drukt de uitstulping van de tussenwervelschijf tegen het ruggenmerg of een zenuw aan. Daardoor ontstaan kenmerkende herniasymptomen zoals:

 • Pijn in het been die soms tot in het onderbeen of tot in de voet uitstraalt 
 • Een doof gevoel in de bil, benen of tenen
 • Prikkelingen of tintelingen in het been
 • Pijn in de onderrug (meestal)
 • Vermindering van kracht en soms zelfs een lichte verlamming, waardoor de grote teen niet goed gebruikt kan worden.

Als je moet hoesten of niezen kan de pijn (tijdelijk) verergeren. Soms is pijn in de onderrug één van de hernia symptomen, maar dat is lang niet altijd het geval. Bij de symptomen hoort in elk geval pijn of een doof gevoel in één van de benen. Meestal voel je de pijn aan de zij- of achterkant en van de bil tot in het onderbeen. Soms strekt de pijn zich zelfs uit tot in de voet of tenen.

Nekhernia symptomen

Veel voorkomende symptomen bij een nekhernia zijn:

 • Pijn in de schouders en nek
 • Hoofdpijn
 • Uitstralingspijn in de armen

Naast of in plaats van pijn ervaren mensen soms ook een doof of prikkelend gevoel, krachtverlies van de hand of de arm of zelfs uitval. Raadpleeg bij uitval direct een arts!

Druk op, irritatie of een ontsteking van een zenuw veroorzaken de klachten bij een hernia.

Diagnose hernia

De specialist stelt de diagnose hernia aan de hand van het klachtenpatroon in combinatie met lichamelijk en diagnostisch onderzoek. Vaak biedt een MRI-scan of CT-scan uitkomst.

MRI-scan nek

Geeft inzicht in de oorzaak van bepaalde klachten als een zere nek (pijn in de nek en hals) en schouderklachten. Er wordt gekeken naar nekwervels, nekhernia, slijtage/artrose of bewegingsbeperkingen.

Lees verder

MRI-scan rug

Bij langdurige rugklachten zoals spit, pijn tussen de schouderbladen, lage rugpijn, hoge rugpijn en uitstraling naar de benen. De oorzaak kan een scheve wervel zijn, slijtage of een rughernia. De MRI scan maakt beelden van nekwervels, middenrug, onderrug en de complete wervelkolom.

Lees verder

Gerelateerde informatie

Lees hieronder meer over wat Prescan voor u kan betekenen als u een hernia vermoedt.

Wat is een hernia

Op deze pagina

  Hulp nodig?

  Stuur een WhatsApp
  074 - 255 9 255

  Stel een vraag