Hevige rugpijn

De oorzaak van hevige rugpijnklachten

Hevige rugpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Meestal zijn die relatief onschuldig, zoals bijvoorbeeld hevige rugpijn door spierknopen of overbelasting van de spieren. Soms is hevige rugpijn het gevolg van ernstigere aandoeningen, zoals een wervelontsteking, een tumor of achteruitgang van een tussenwervelschijf.

Hevige rugpijn, wanneer moet je er iets aan doen?

Heeft u hevige rugklachten, ga dan naar de huisarts. Gelukkig gaan de meeste rugklachten – ook hevige rugpijn - binnen een paar weken vanzelf of met toegespitste fysiotherapie weer over. Vaak is de pijn te bestrijden met spierverslappers en pijnstillers.  Blijft de hevige rugpijn langer aanhouden dan een paar weken of is deze vanaf het begin bijna niet te verdragen, dan is er alle reden om verder te kijken.

Het voordeel van een gerichte MRI-scan bij hevige rugpijn

(Huis)artsen weten waar ze het over hebben. In de meeste gevallen is hun diagnose bij hevige rugpijn de juiste. Maar soms duurt het lang voor er actie ondernomen wordt. Een MRI-scan biedt dan extra duidelijkheid. Met behulp van magnetische resonantie wordt een 3D doorsnede van uw rug gemaakt. Een mogelijke tumor kan op die manier goed opgespoord worden en hetzelfde geldt voor achteruitgang van een tussenwervelschijf. Een MRI-scan is dan ook een goed beginpunt voor een behandelplan van hevige rugpijn.

Wat kan Prescan voor u betekenen?

In Nederland komt u alleen in aanmerking voor een MRI-scan via een verwijsbrief van de huisarts. Bovendien zijn de wachtlijsten in de reguliere gezondheidszorg vaak lang. Bij Prescan heeft u geen verwijsbrief nodig en kunt u in vrijwel alle gevallen direct terecht. Prescan houdt zich bezig met preventief onderzoek door onder andere lichaamscans uit te voeren. Ook een MRI-scan bij hevige rugpijnklachten behoort tot de mogelijkheden.

Meer lezen over een MRI scan van de rug.  

Heeft u een vraag over hevige rugpijn of de oorzaak van hevige rugpijn? Neem dan vrijblijvend contact op met het team van Prescan of stel direct uw vraag.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk jezelf goed te laten voorlichten over preventief medisch onderzoek, zoals de Total Body Scan. Weten wat de beperkingen, of de voor- en nadelen zijn van bepaalde onderzoeks- methodes voorkomt een verkeerde verwachting.

Vragen?