arrow_left_altNaar overzicht

Aneurysma

Aneurysma's, uitstulpingen in een bloedvatwand, kunnen levensbedreigend worden als ze scheuren. Risicofactoren omvatten genetica, hoge bloeddruk, en schade aan de bloedvaten. Door deze risico's te begrijpen, kun je gerichte preventieve maatregelen nemen.

Soorten aneurysma's 

Er zijn verschillende soorten aneurysma's, maar de twee meest voorkomende zijn:

  • Cerebraal aneurysma: Dit treedt op in de bloedvaten van de hersenen en kan ernstige hoofdpijn, gezichtsproblemen, en in sommige gevallen een beroerte veroorzaken als het barst.
  • Aorta-aneurysma: Dit gebeurt in de grote lichaamsslagader, de aorta. Het kan zich ontwikkelen in het thoracale (borst) of abdominale (buik) gedeelte van de aorta en kan leiden tot ernstige bloedingen als het scheurt.

Het oplopen van een aneurysma kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

  • Hoge bloeddruk: Langdurige hoge bloeddruk kan de wanden van bloedvaten verzwakken en het risico op het ontwikkelen van een aneurysma vergroten.
  • Roken: Roken beschadigt de bloedvaten en verhoogt het risico op het ontstaan van aneurysma's, vooral in de aorta.
  • Leeftijd: Aneurysma's komen vaker voor bij oudere mensen, omdat de bloedvaten in de loop van de tijd kunnen verzwakken.
  • Familiegeschiedenis: Als er gevallen van aneurysma in de familie voorkomen, kan het genetische componenten hebben.
  • Atherosclerose: De opbouw van plaque in de bloedvaten (atherosclerose) kan bijdragen aan het ontstaan van aneurysma's.

Invloed van leefstijl op het ontstaan van aneurysma's

Een gezonde leefstijl kan aanzienlijk bijdragen aan het voorkomen van het ontstaan van aneurysma's en het verbeteren van het verloop ervan voor degenen die al gediagnosticeerd zijn. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van leefstijl en hun effect op aneurysma's:

Roken

Roken is een van de grootste risicofactoren voor de ontwikkeling van aneurysma's, vooral in de aorta. De schadelijke chemicaliën in tabaksrook beschadigen de wanden van bloedvaten en verhogen het risico op het ontstaan van aneurysma's. Als u rookt, stop dan zo snel mogelijk om uw risico te verminderen.

Gezonde voeding

Een evenwichtig dieet speelt een essentiële rol bij het handhaven van gezonde bloedvaten. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, zoals groenten, fruit en volle granen, kan bijdragen aan het behoud van een gezond cardiovasculair systeem. Vermijd verzadigde vetten en transvetten, omdat deze de opbouw van plaque in de bloedvaten kunnen versnellen.

Lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging versterkt het hart en verbetert de algehele cardiovasculaire gezondheid. Het kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht en het verminderen van het risico op hoge bloeddruk, wat op zijn beurt het risico op aneurysma's kan verminderen.

Gewichtsbeheersing

Overgewicht of obesitas kunnen de belasting van de bloedvaten verhogen en het risico op het ontstaan van aneurysma's vergroten. Door een gezond gewicht te behouden, kunt u de druk op de bloedvaten verminderen.

Stressbeheersing

Chronische stress kan een negatieve invloed hebben op het cardiovasculaire systeem. Leer technieken voor stressbeheersing, zoals meditatie, yoga of mindfulness, om de impact van stress op de bloedvaten te verminderen.

Alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Matig alcoholgebruik of helemaal stoppen kan bijdragen aan een gezondere leefstijl.

Vaak geen klachten

Het is belangrijk op te merken dat aneurysma's vaak asymptomatisch zijn totdat ze scheuren, wat een medisch noodgeval is. Regelmatige medische controles, vooral als er risicofactoren aanwezig zijn, kunnen helpen bij het opsporen van een aneurysma voordat het problematisch wordt. In sommige gevallen kan een behandeling, zoals chirurgie of endovasculaire reparatie, worden overwogen om te voorkomen dat een aneurysma barst. Het beheersen van risicofactoren, zoals hoge bloeddruk en roken, kan ook helpen bij het verminderen van het risico op het ontstaan van aneurysma's.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.