Home Kennisbank Hart Aneurysma

Aneurysma

Een aneurysma is een lokale verwijding van een slagader. De wand van een slagader wordt zo dun dat er op die plek een soort ‘kloppende ballon’ ontstaat. Deze vaatafwijking komt het meest voor in de hersenen en aan de aorta. Iemand met een aneurysma aan de aorta leeft eigenlijk met een tijdbom. Immers, wanneer de aorta knapt, zijn de gevolgen niet te overzien en kan alleen snel medisch ingrijpen het leven redden.

Oorzaak aneurysma

De meest voorkomende oorzaak van een aneurysma is slagaderverkalking (arteriosclerose). Daarnaast spelen afwijkingen in opbouw en stevigheid van de vaatwand een rol. Ook erfelijke factoren kunnen een rol spelen. De belangrijkste risicofactor is roken, maar ook een te hoog cholesterol gehalte, een te hoge bloeddruk en suikerziekte kunnen de indirecte veroorzakers zijn.

symptomen
  • Een aneurysma geeft in principe geen klachten. Het is dan ook moeilijk om de symptomen te beschrijven.
  • Het komt vaak voor dat een aneurysma toevallig ontdekt wordt bij een medisch onderzoek. De arts voelt dan bijvoorbeeld boven de navel een kloppende zwelling.
  • Heel af en toe zijn een pijnlijke buik en vage rugklachten symptomen van een aneurysma.
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
Bodyscan
Basis

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. De bodyscan richt zich op het opsporen van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen.

MRI-scan icon
Bodyscan
Plus

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik. Daarnaast wordt je hart uitgebreid onderzocht tijdens een uitgebreid cardiologisch onderzoek. Ook wordt je bloed en urine onderzocht door middel van een laboratoriumonderzoek.

MRI-scan icon
Bodyscan
Excellent

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik. Daarnaast wordt je hart uitgebreid onderzocht tijdens een uitgebreid cardiologisch onderzoek en wordt je bloed en urine onderzocht door middel van een laboratoriumonderzoek. Ook wordt je huid uitgebreid onderzocht tijdens een dermatologisch onderzoek (huidonderzoek).

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.