arrow_left_altNaar overzicht

slagaderverkalking (atherosclerose)

Atherosclerose, oftewel slagaderverkalking, is een aandoening waarbij de binnenwanden van de bloedvaten verdikken door de ophoping van plaque, een mix van vet, cholesterol, calcium en andere stoffen in het bloed. Deze ophopingen kunnen de bloedstroom beperken of zelfs blokkeren, wat het risico op hartziekten, een hartaanval of beroerte verhoogt.

De Belangrijkste Oorzaken van Aderverkalking

Ongezonde Leefstijl

Een van de meest significante bijdragers aan atherosclerose is een ongezonde leefstijl. Factoren zoals roken, een dieet dat rijk is aan verzadigde vetten en transvetten, en een gebrek aan fysieke activiteit dragen bij aan de ontwikkeling van plaque in de bloedvaten.

Hoge Bloeddruk

Hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kan schade toebrengen aan de binnenwand van de bloedvaten, waardoor de vorming van plaque wordt bevorderd. Het is een belangrijke risicofactor voor atherosclerose.

Hoge Cholesterolwaarden

Met name een hoog niveau van LDL (slechte cholesterol) in het bloed draagt bij aan de vorming van plaque in de slagaders. Het is cruciaal om de cholesterolwaarden onder controle te houden.

Diabetes

Diabetes, vooral wanneer de bloedsuikerspiegels niet goed worden beheerd, kan de bloedvaten beschadigen en bijdragen aan de ontwikkeling van atherosclerose.

Herken de Symptomen van Atherosclerose

Vaak ervaren mensen geen symptomen van atherosclerose totdat een slagader aanzienlijk is vernauwd of volledig is geblokkeerd, wat kan leiden tot:

  • Pijn op de borst of angina: Dit kan optreden als de kransslagaders (slagaders die het hart van bloed voorzien) zijn aangetast.
  • Kortademigheid: Als de bloedtoevoer naar de longen wordt beperkt.
  • Vermoeidheid: Door verminderde bloedtoevoer naar belangrijke organen.
  • Verwarring: Als de bloedvaten van de hersenen zijn aangetast, kan dit leiden tot cognitieve problemen.
  • Spierzwakte in de benen: Dit kan optreden als de slagaders in de benen zijn aangetast, wat resulteert in verminderde bloedcirculatie.
lees meer over de MRI-scan van de halsvaten

De Rol van Leefstijl in het Voorkomen van Aderverkalking

Leefstijlveranderingen spelen een cruciale rol in de preventie van atherosclerose en het behoud van gezonde bloedvaten. Hier zijn de essentiƫle leefstijlmaatregelen:

Gezonde Voeding

Richt je op een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volkorenproducten en magere eiwitten. Deze voedingsmiddelen bevatten essentiƫle voedingsstoffen die de bloedvaten gezond houden en de ontwikkeling van plaque kunnen afremmen.

Reguliere Lichaamsbeweging

Streef naar minstens 150 minuten matige intensiteit of 75 minuten hoge intensiteit lichaamsbeweging per week. Dit helpt bij het beheersen van de bloeddruk, verbetert de hartgezondheid en ondersteunt een gezond gewicht.

Stoppen met Roken

Roken is een van de krachtigste risicofactoren voor atherosclerose. Stoppen met roken verlaagt je risico aanzienlijk.

Gewichtsbeheersing

Handhaaf een gezond gewicht om de belasting op je hart en bloedvaten te verminderen.

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.