arrow_left_altNaar overzicht

10 voordelen van stoppen met roken en de effecten ervan

Stoppen met roken is een belangrijke stap voor je gezondheid en de effecten van het stoppen zijn sneller merkbaar dan je denkt. Dit artikel legt stap-voor-stap uit hoe stoppen met roken je lichaam ten goede komt en je algehele gezondheid verbetert.

Korte- en lange termijn voordelen stoppen met roken

Stoppen met roken biedt zowel op korte- als lange termijn veel gezondheidsvoordelen. Zodra je stopt, begint je lichaam voelbaar te herstellen. Op de lange termijn verlaag je het risico op ernstige ziekten. Daarnaast verbeteren je algehele welzijn en levenskwaliteit aanzienlijk.

Kortetermijneffecten stoppen met roken

1. Gezondere hartslag en bloeddruk

Binnen 20 minuten na je laatste sigaret dalen je bloeddruk en hartslag naar normale niveaus. Dit heeft direct een positief effect op de gezondheid van je hart, omdat het minder hard hoeft te werken om bloed door je lichaam te pompen.

2. Herstel van zuurstofniveaus

Na 12 uur is de hoeveelheid koolmonoxide in je bloed weer normaal. Dit betekent dat je bloed beter zuurstof kan vervoeren naar al je organen en weefsels. Dit is essentieel voor het goed functioneren van je lichaam en helpt bij het verbeteren van je algehele gezondheid.

Stoppen roken

Middellangetermijneffecten stoppen met roken

3. Verbeterde longfunctie en ademhaling

Na 2 tot 12 weken merk je dat je longen beter functioneren. Dit betekent dat je makkelijker kunt ademen en dat je minder snel buiten adem raakt bij inspanning. De trilhaartjes in je luchtwegen, die eerder beschadigd waren door het roken, herstellen zich langzaam en helpen beter bij het verwijderen van slijm en vuil.

4. Betere bloedsomloop

Tijdens deze periode verbetert ook je bloedsomloop. Dit zorgt ervoor dat zuurstof en voedingsstoffen efficiënter door je lichaam worden getransporteerd. Het resultaat is een verhoogd energieniveau, waardoor je meer energie hebt voor dagelijkse activiteiten.

5. Verhoogd uithoudingsvermogen

Door de verbeterde longfunctie en bloedsomloop zul je merken dat je uithoudingsvermogen toeneemt. Activiteiten die vroeger vermoeiend waren, zoals traplopen of sporten, worden nu makkelijker vol te houden. Je voelt je fitter en gezonder, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven.

6. Sneller herstel van lichamelijke inspanning

Dankzij de verbeterde zuurstoftoevoer naar je spieren en organen herstel je sneller van lichamelijke inspanning. Dit betekent minder spierpijn en vermoeidheid na het sporten of andere fysieke activiteiten, waardoor je actiever en productiever bent in je dagelijkse leven.

Gezond voelen stoppen roken

Langetermijneffecten stoppen met roken

7. Verminderde rokershoest en gezondere longen

Op langere termijn, na 1 tot 9 maanden, vermindert je rokershoest. Dit komt doordat de trilhaartjes in je luchtwegen nog beter beginnen te werken. Hierdoor wordt ademhalen makkelijker en voelen je longen gezonder aan.

8. Versterkte mentale gezondheid

Het opgeven van sigaretten kan leiden tot een aanzienlijke afname van stress en angst. Dit is belangrijk voor je mentale gezondheid. Ex-rokers melden vaak dat ze zich emotioneel stabieler voelen en minder last hebben van depressieve gevoelens na het stoppen met roken. Dit komt doordat de chemische stoffen in je hersenen, die door nicotinegebruik uit balans raken, weer normaal worden.

9. Verbeterde huidconditie

Stoppen met roken verbetert niet alleen je gezondheid van binnenuit, maar het heeft, naast de voelbare, ook zichtbare voordelen. Eén van deze voordelen is een gezondere en jonger uitziende huid door een verbeterde huidconditie. De verbeterde bloedcirculatie zorgt ervoor dat je huidcellen meer zuurstof en voedingsstoffen kunnen opnemen. Dit helpt bij het herstellen van schade aan de huid veroorzaakt door roken, zoals rimpels en een doffe huid.

Gezondere huid stoppen roken

10. Verlaagd risico op hart- en vaatziekten

Wanneer je stopt met roken, verlaag je drastisch de kans op hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen en beroertes.

 • Na 10 jaar is het risico op een hartinfarct, beroerte of boezemfibrilleren met twee derde gedaald en na 20 jaar met 75%.
 • Daarnaast neemt, na 10 jaar, de kans op vernauwingen in de beenslagaders af met meer dan 80% en is deze kans na 30 jaar helemaal verdwenen.
 • Ook vermindert de kans op een aneurysma in de aorta, met een daling van 25% na 10 jaar en 50% na 20 jaar. Na 40 jaar is het risico teruggelopen naar 10%.

Het is dus duidelijk dat stoppen met roken een positief resultaat heeft op een gezonder hart en schonere bloedvaten, wat essentieel is voor een goede bloedcirculatie door je hele lichaam.

Het is nooit te laat om te stoppen met roken

Er zijn dus genoeg voordelen om te stoppen met roken. Ongeacht je leeftijd of hoe lang je al rookt, het is nooit te laat om te stoppen. Binnen enkele minuten na je laatste sigaret beginnen de gezondheidsvoordelen al en deze blijven toenemen. Stoppen kan je leven verlengen en je kwaliteit van leven verbeteren. Elk moment dat je besluit te stoppen, is een stap naar een gezonder en vitaler leven.

Gerelateerde onderzoeken

Laboratoriumonderzoek

Bloedonderzoek Hart en Vaten Extra

 • Prijs is incl. standaard laboratoriumonderzoek t.w.v. €240,-
 • LpA
 • Apolipoproteine B
 • Apolipoproteine A1
 • Lees meer expand_more
MRI-scan

Halsvaten (carotiden)

 • Vernauwingen of verstoppingen van de halsslagaderen
 • Aneurysma van de hersenvaten
 • Aneurysma halsslagader
Cardiologisch onderzoek

Cardio Vitaal Compleet

 • Geschikt voor mensen met familiaire belasting en risicofactoren
 • Risicofactoren voor hart- en vaatziekten: o.a. cholesterol, bloeddruk, bloedsuiker, nierfunctie
 • Screenend wordt er gekeken naar de alvleesklier en milt, lymfeklieren en vrij vocht in de buik
 • Buik aorta; de wijdte van de aorta
 • Lees meer expand_more

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.