Hoofdpijn en migraine | Prescan
Home Kennisbank MRI-scan MRI-scan hoofd (schedel & hersenen)

MRI-scan hoofd

Een MRI-scan van het hoofd (schedel en hersenen) kan meer inzicht geven bij (langdurige) klachten, zoals langdurige hoofdpijn en migraine.

Wat is een MRI-scan?

De MRI-scan richt zich op het opsporen van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen. Deze onderzoeksmethode is eenvoudig toegankelijk, geeft veel informatie en is niet schadelijk voor je gezondheid. Tijdens een MRI-scan wordt een specifiek deel van je lichaam gescand op mogelijke aandoeningen en eventuele risicofactoren. Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een MRI-scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten. Kies je voor een bodyscan? Dan krijg je vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik (& bekken). De combinatie van deze gerichte MRI-scans geeft een goed beeld van je huidige gezondheidssituatie.

Hoe verloopt het onderzoek?

Een MRI-scan hoofd brengt grof de holtes/sinussen en omringende wekedelen (spieren, pezen en ook alle ondersteunende vet- en bindweefsel) in beeld. Tijdens de MRI-scan neem je plaats op een comfortabele bank. Deze wordt in een tunnel geschoven, welke aan hoofd -en voeteneinde open is. De scanner maakt tijdens het maken van de beelden een hard tikkend geluid, hiervoor krijg je een koptelefoon waarmee je naar je favoriete muziek kunt luisteren. Ben je claustrofobisch? Dat hoeft geen probleem te zijn wanneer je een MRI-scan wilt ondergaan. Daarnaast is het belangrijk dat je in de scanner geen metaal draagt (zoals sierraden, sleutels, haarspeldjes). De onderzoeksresultaten worden direct na het onderzoek door de radioloog met jou besproken. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Klachten en oorzaak

Regelmatig terugkerende hoofdpijn (clusterhoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn) is een van de meest voorkomende klachten. De oorzaak kan te maken hebben met stress of psychische druk. Vaak worden hoofdpijnklachten veroorzaakt door langdurige stress (spanningshoofdpijn), een verkeerde houding (spierspanningshoofdpijn door overbelaste nekspieren), of als symptoom van bijvoorbeeld griep of een voorhoofdsholteontsteking.

In zeldzame gevallen kan de hoofdpijn een symptoom zijn van een proces in de hersenen, zoals een hersentumor of een vaataneurysma. Een MRI-scan van de schedel en hersenen kan je duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van de klachten, omdat onderzoek met MRI beelden meer informatie geeft dan bijvoorbeeld een röntgenfoto. Bij chronische of regelmatig terugkerende hoofdpijn klachten, waarvoor geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden, kan een MRI van het hoofd vaak helpen om een beter inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken. We kijken op de MRI-beelden naar de schedel, de hersenen, een vernauwing/verwijding van de bloedvaten, hersenbeschadigingen en hersentumoren.

Kenmerken MRI-scan hoofd
  • 30 minuten
  • Direct de uitslag
  • Scan op basis van magnetische velden en radiogolven
  • Hersenscan
  • Grove beoordeling van de holtes/sinussen en omringende wekedelen (spieren, pezen en ook alle ondersteunende vet- en bindweefsel)
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
Bodyscan
Basis

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas, bovenbuik en onderbuik. De bodyscan richt zich op het opsporen van risicofactoren en (mogelijke) aandoeningen.

MRI-scan icon
Bodyscan
Plus

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik. Daarnaast wordt je hart uitgebreid onderzocht tijdens een uitgebreid cardiologisch onderzoek. Ook wordt je bloed en urine onderzocht door middel van een laboratoriumonderzoek.

MRI-scan icon
Bodyscan
Excellent

Vijf gerichte MRI-scans van je schedel & hersenen, halsvaten, borstkas (thorax), bovenbuik en onderbuik. Daarnaast wordt je hart uitgebreid onderzocht tijdens een uitgebreid cardiologisch onderzoek en wordt je bloed en urine onderzocht door middel van een laboratoriumonderzoek. Ook wordt je huid uitgebreid onderzocht tijdens een dermatologisch onderzoek (huidonderzoek).

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30