Home Kennisbank MRI-scan MRI-scan hoofd

MRI-scan hoofd

Een MRI-scan van het hoofd (schedel en hersenen) kan meer inzicht geven bij (langdurige) klachten, zoals heftige hoofdpijn en migraine. Ook worden tijdens deze scan de schedel en hersenen in kaart gebracht voor bijvoorbeeld meer duidelijkheid over de conditie van de bloedvaten.

MRI-scan

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om tot in detail de meest vitale organen en bloedvaten te controleren. De MRI-scanner maakt bij het onderzoek een groot aantal beelden van je hoofd en hersenen door gebruik te maken van een groot magneetveld. Op die manier kunnen doorsneden worden gemaakt. Om de resultaten vervolgens te kunnen beoordelen, presenteert de computer de beelden als plakjes. Onze specialisten kunnen de beelden onder een willekeurige hoek bekijken, waardoor ze in staat zijn om details vanaf 5 mm waar te nemen.

Tijdens het onderzoek

Je ligt tijdens het scannen op een aangename bank, die in een soort tunnel wordt geschoven. De tunnel is aan zowel de voorzijde als de achterzijde open. Wanneer je het eng vindt om in de tunnel te liggen, is het mogelijk dat een begeleider mee de MRI ruimte ingaat. Een verpleegkundige staat je bij om informatie te geven en je zo nodig gerust te stellen. Verder beschik je tijdens de MRI-scan over een bel, die je in noodgevallen kunt gebruiken om de scan te onderbreken.

Klachten en oorzaak

Regelmatig terugkerende hoofdpijn (clusterhoofdpijn, migraine, spanningshoofdpijn) is een van de meest voorkomende klachten. De oorzaak kan te maken hebben met stress of psychische druk. Vaak worden hoofdpijnklachten veroorzaakt door langdurige stress (spanningshoofdpijn), een verkeerde houding (spierspanningshoofdpijn door overbelaste nekspieren), of als symptoom van bijvoorbeeld griep of een voorhoofdsholteontsteking.

In zeldzame gevallen kan de hoofdpijn een symptoom zijn van een proces in de hersenen, zoals een hersentumor of een vaataneurysma. Een MRI-scan van de schedel en hersenen kan je duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van de klachten, omdat onderzoek met MRI beelden meer informatie geeft dan bijvoorbeeld een röntgenfoto. Bij chronische of regelmatig terugkerende hoofdpijn klachten, waarvoor geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden, kan een MRI van het hoofd vaak helpen om een beter inzicht te krijgen in de mogelijke oorzaken. We kijken op de scanbeelden naar de schedel, de hersenen, een vernauwing/verwijding van de bloedvaten, hersenbeschadigingen en hersentumoren.

Kenmerken MRI-scan hoofd
  • 30 minuten
  • Direct de uitslag
  • Scan op basis van magnetische velden en radiogolven
  • Brengt de schedel en hersenen laag voor laag in beeld
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan
Hoofd

Een MRI-scan hoofd (schedel en hersenen) kan duidelijkheid geven over de oorzaak van hoofd gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

MRI-scan
Bovenbuik

Een MRI-scan van je bovenbuik brengt de bovenbuikorganen in beeld en kan afwijkingen aan deze organen opsporen of juist uitsluiten.

MRI-scan
Rug

Een MRI-scan van je rug kan duidelijkheid geven over de oorzaak van rug gerelateerde klachten of juist bepaalde oorzaken uitsluiten.

In 5 stappen volledig inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.