arrow_left_altNaar overzicht

Een MRI-scan hoofd (schedel & hersenen)

De MRI-scan van het hoofd identificeert risico's en aandoeningen in de hersenen, zoals trauma, infarcten, bloedingen, tumoren, en ontstekingen, en biedt essentieel inzicht in de gezondheid van je hersenen.

Waarom een MRI-scan van het hoofd?

Iemand kan ervoor kiezen om een MRI-scan van het hoofd te laten maken wanneer er klachten zijn, maar ook om inzicht te krijgen in de gezondheid van de hersenen. Bij Prescan is de MRI-scan van de schedel en hersenen onderdeel van de bodyscan. Het is ook mogelijk om de MRI van het hoofd apart te ondergaan wanneer je specifieke klachten hebt. Vooral wanneer de klachten in het hoofd regelmatig terugkeren of langer aanhouden.

De hersenscan kan interessant zijn wanneer hoofdpijn of migraine regelmatig terugkeert op dezelfde plek. Over het algemeen worden hoofdpijnklachten veroorzaakt door stress, verkeerde houding of bijvoorbeeld een holte ontsteking.

In sommige gevallen kunnen de hoofdpijnklachten veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een tumor of ander mogelijk hersenletsel. Door het ondergaan van een MRI-scan van de schedel en hersenen kan duidelijkheid worden verschaft over de mogelijk oorzaak van de klachten.

Hoe verloopt de MRI-scan van de schedel en hersenen

De MRI-scanner werkt met een sterk magnetisch veld. Dat is niet schadelijk voor je gezondheid. Het is wel belangrijk dat je in de scanner geen metaal draagt (zoals sieraden, sleutels, haarspeldjes of metaal in je kleding zoals ritsen of knopen).
Om de MRI-scan van het hoofd te ondergaan neem je liggend plaats op een comfortabele bank. Deze bank is bevestigt aan de tunnel van de MRI-scanner. Deze tunnel is aan hoofd- en voeteneinde open zodat de bank in de MRI-scanner geschoven kan worden. Ook krijg je een kap over het hoofd waar een spiegeltje aan zit bevestigd zodat je naar buiten kunt kijken. Deze kap zorgt ervoor dat alles goed in beeld wordt gebracht.

Omdat de MRI-scanner een hard tikkend geluid maakt krijg je een koptelefoon op waarmee je naar muziek kunt luisteren. Mocht het nodig zijn dan kan de MRI-laborant ook met je communiceren tijdens de scan en dan is dat te horen via de koptelefoon.
Als laatste krijg je een belletje in de hand. Word je tijdens het scannen toch angstig, dan druk je op een belletje. De laborant komt dan direct naar je toe.

Ben je claustrofobisch? Dat hoeft geen probleem te zijn. Onze MRI-scanners hebben een bredere tunnel en voelen dus ruimtelijk aan. Word je tijdens het scannen toch angstig, dan druk je op een belletje. De laborant komt dan direct naar je toe. Het belangrijkste is dat je tijdens het maken van de scan zo stil mogelijk blijft liggen.

Bekijk hier het onderzoek voor het hoofd

Hoe betrouwbaar is een MRI-scan van het hoofd?

Wanneer je een hersenscan wilt ondergaan is het belangrijk om te weten wat er wel zichtbaar is en wat we niet goed of helemaal niet kunnen beoordelen tijdens de MRI-scan van het hoofd.

Dit zien we wel

 • Hersenletsel (bijvoorbeeld na een trauma)
 • Hersentumoren
 • Herseninfarct of grotere hersenbloedingen
 • Holte-ontsteking

Dit zien we minder goed

 • Afwijkingen aan ogen en oren
 • Afwijkingen aan het schedel (botten)
 • Aanwijzingen voor dementie
 • Er kan niet altijd een verklaring gevonden worden voor tinnitus (oorsuizen)
 • Aneurysma (zwakke plek in een slagader) > hiervoor verwijzen we naar MRI van de halsvaten

Dit kunnen we niet zien

 • Afwijkingen aan kaak, tanden, mond en keel
 • Afwijkingen aan de kleine hersenzenuwen
 • Huidafwijkingen > hiervoor verwijzen we naar het dermatologisch onderzoek
Boek de MRI-scan hoofd (schedel & hersenen)

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.