Home Kennisbank Nek Pijn in nek en schouder

Pijn in nek en schouder

Bij nek- en schouderklachten ervaar je klachten of pijn in de nek of schouder. Dit kunnen lokale klachten zijn, maar ook uitstralingen. Deze pijn in de nek en/of schouder komt vaak voor bij zowel mannen als vrouwen, jong en oud en kan terugkerend zijn.

Ontstaan nek- en schouderklachten

Nekklachten die doorstralen naar de schouder kunnen voor een flinke beperking zorgen in je dagelijkse leven. Bij pijn in nek en schouder wordt er al snel gesproken over cervicobrachialgie (nek-/schouderpijn), of CANS (‘Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder’, oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder). Eerder noemde men dat ook wel RSI. Pijn in de nek en schouder kunnen een duidelijke aanleiding hebben. Spierpijn na het sporten is daarvan een goed voorbeeld. Dat gaat na een paar dagen weer over. Soms heeft men al langer pijn in de nek en schouder. Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een carpaal tunnel syndroom, tenniselleboog of rotator cuff syndroom.
Een verkeerde beweging kan ook een oorzaak zijn, maar ook een verkeerde houding of misschien wel overbelasting door werk. Die overbelasting kan uiteindelijk lijden tot een ontsteking in een pees of in de slijmbeurs.
Een nekhernia kan ook een oorzaak zijn voor de uitstralende nekklachten naar de schouder.
Op latere leeftijd zien we vaak dat Artrose een mogelijke oorzaak is van de nekklachten en schouderklachten. Bij artrose slijten de gewrichten tussen de wervels.
Ook door Osteoporose (botontkalking) kunnen de klachten ontstaan. Zelf snekwervels kunnen hierdoor wat inzakken waardoor en nekwervelbreuken kunnen ontstaan. Soms kan er echter geen duidelijke medische oorzaak worden gevonden voor de pijn in nek en schouder. Dan spreekt men over aspecifieke klachten.

Hoe lang duren nek- en schouderklachten?

Nekklachten en schouderklachten kunnen voor ene lange tijd aanhouden. Denk hierbij aan een paar weken. Net als bij andere pijnen en klachten is het verstandig om na een week contact op te nemen met de huisarts. Die kan, mocht het nodig zijn, onderzoek laten verrichten.
Mochten de nekklachten en schouderklachten vaker terugkeren, dan kan een fysiotherapeut een mogelijke oplossing zijn.

Tips om nek- en schouderklachten te voorkomen

Beweging blijft belangrijk om nekklachten en schouderklachten te voorkomen. Let wel op dat wanneer er meer pijn ontstaat na het bewegen of de pijn verergert na enkele dagen, dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Warmte kan ook helpen om de nek- en schouderklachten te verminderen. Denk hierbij aan een infrarood lamp, warm water of een andere warmtebron.
Het is ook goed om je kussen waarop je slaapt eens te checken. Is deze nog stevig genoeg of is deze aan vervanging toe?

Nekonderzoek

Heb je pijn in nek en schouder, let dan goed op hoe en wanneer de klachten zijn ontstaan en wanneer je er last van hebt. Een arts zal daarnaar vragen. Daarnaast zal de arts kijken of er andere aandoeningen zijn die een rol kunnen spelen zoals medicijngebruik of eventuele ziektes in de familie. Soms kan de arts op basis van die informatie bepalen waar de pijn in nek en schouder vandaan komt. Maar om echt te weten wat er aan de hand is, is lichamelijk onderzoek nodig en vaak ook aanvullend onderzoek. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een MRI-scan of CT-scan. Die geven duidelijkheid of laten zien dat bepaalde aandoeningen kunnen worden uitgesloten.

Welke symptomen komen voor bij nek- en schouderklachten?
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Hoofdpijn
  • Stijve nek
  • Zeurende nekpijn
  • Zeurende pijn van de schouders
  • Pijnlijke bovenarm
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
  • Nekwervels
  • Nekaandoeningen zoals een nekhernia, slijtage (artrose) en een tumor
  • Schedel en hersenen
  • Hersenbeschadigingen en hersentumoren
  • Herseninfarct
  • Holte ontsteking
  • Schoudergewricht
  • Slijtage/artrose
  • Ontstekingen (peesirritatie, slijmbeurs)
  • Kraakbeen
  • Bekijk meer
In zes stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je kiest voor een preventief gezondheidsonderzoek bij Prescan? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30