Home Kennisbank Nek Pijn in nek en schouder

Pijn in nek en schouder

Langdurige pijn in nek en schouder beïnvloedt het plezier in het dagelijks leven behoorlijk. Je kunt bepaalde dingen niet meer, terwijl je deze graag zou willen. Het is daarom belangrijk dat snel de juiste diagnose wordt gesteld.

Oorzaak pijn in nek en schouder

Bij pijn in nek en schouder wordt er al snel gesproken over cervicobrachialgie (nek-/schouderpijn), of CANS (‘Complaints of the Arm, Neck and/or Shoulder’, oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder). Eerder noemde men dat ook wel RSI. Pijn in de nek en schouder kunnen een duidelijke aanleiding hebben. Spierpijn na het sporten is daarvan een goed voorbeeld. Dat gaat na een paar dagen weer over. Soms heeft men al langer pijn in de nek en schouder. Dan kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een carpaal tunnel syndroom, tenniselleboog of rotator cuff syndroom. Soms kan er echter geen duidelijke medische oorzaak worden gevonden voor de pijn in nek en schouder. Dan spreekt men over aspecifieke klachten. Als je langer dan een paar weken last hebt van pijn in je nek en schouder, of als je plotseling hevige pijn hebt, dan is het raadzaam naar de huisarts te gaan.

Nekonderzoek

Heb je pijn in nek en schouder, let dan goed op hoe en wanneer de klachten zijn ontstaan en wanneer je er last van hebt. Een arts zal daarnaar vragen. Daarnaast zal de arts kijken of er andere aandoeningen zijn die een rol kunnen spelen zoals medicijngebruik of eventuele ziektes in de familie. Soms kan de arts op basis van die informatie bepalen waar de pijn in nek en schouder vandaan komt. Maar om echt te weten wat er aan de hand is, is lichamelijk onderzoek nodig en vaak ook aanvullend onderzoek. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een MRI-scan of CT-scan. Die geven duidelijkheid of laten zien dat bepaalde aandoeningen kunnen worden uitgesloten.

Klachten nek en schouder
Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
  • Hoofdpijn
  • Stijve nek
  • Zeurende nekpijn
  • Zeurende pijn van de schouders
  • Pijnlijke bovenarm
Toon meer
Meest gekozen onderzoeken
MRI-scan icon
MRI-scan
Bovenste deel wervelkolom (cervicale wervels)

Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en myelum (ruggenmerg)afwijkingen bij je nekwervels.

MRI-scan icon
mri scan rug wat is dat
MRI-scan
Rug (gehele wervelkolom)

Door de beelden van de MRI-scan rug krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van slijtage (artrose), botafwijkingen, hernia, wervelkanaalvernauwing, compressie op de zenuwen en standsafwijkingen (scoliose).

MRI-scan icon
MRI-scan
Hoofd (schedel & hersenen)

Tijdens een MRI-scan van je schedel & hersenen krijg je inzicht in mogelijke afwijkingen in de hersenen zoals een herseninfarct, holte ontsteking of mogelijke risicofactoren.

In 6 stappen inzicht in je gezondheid.

Wat kun je verwachten wanneer je voor een health check bij Prescan kiest? Wij hebben het stap voor stap voor je op een rij gezet; van de intake en het inplannen van je onderzoek tot de onderzoeksresultaten en onze nazorg.

Wij helpen je graag verder.
Ik wil graag mailen
Ik wil graag WhatsAppen Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30
Ik wil graag iemand spreken Ma. t/m vr. van 8:30 tot 17:30