Hoe weet je of het nog steeds goed gaat ‘daarbinnen’?

14 september 2021 leestijd 4 minuten

Anne-Joke (68), fervent wandelaar en buitenmens, kampte al 20 jaar met een hoge bloeddruk en later ook met een verslechterd zicht en vermoeidheid. Prescan zorgde ervoor dat het totaalplaatje duidelijk werd.

‘Vanaf ongeveer mijn vijfenveertigste kreeg ik voor het eerst last van een hoge bloeddruk. Ondanks de medicijnen hiertegen, liep de bloeddruk gaandeweg op. Ik had thuis een bloeddrukmeter en merkte dat mijn bloeddruk eigenlijk permanent te hoog was. Pas vele jaren later, zo rond mijn vijfenzestigste, kreeg ik echt serieuze klachten zoals een bonkend en pompend gevoel bij mijn oor, als een soort tinnitus. Via de huisarts heb ik toen een holteronderzoek gekregen waarbij 24 uur lang mijn hartslag en bloeddruk werden geregistreerd. Hierdoor werd duidelijk dat mijn bloeddruk ook ‘s nachts heel hoog was en kwam ik in het cardiovasculaire programma terecht van de huisarts.

Ik had thuis een bloeddrukmeter en merkte dat mijn bloeddruk eigenlijk permanent te hoog was.
Anne-Joke

Vanaf dat moment ben ik me ook gaan verdiepen in hart- en vaatziekten en stuitte ik op het boek van cardioloog Janneke Wittekoek. Zij heeft zich gespecialiseerd in hart- en vaatproblemen bij vrouwen, want blijkbaar werkt het hart bij vrouwen anders dan bij mannen en krijgen vrouwen andere en vaak meer subtielere klachten.

Volledig dicht geslipte halsslagader

Na het lezen van het boek van mevrouw Wittekoek besloot ik naar haar kliniek te gaan voor nader onderzoek. De uitslag van dit onderzoek kwam nogal rauw op mijn dak. Uiteindelijk bleek namelijk dat mijn halsslagaders aan één zijde compleet dichtgeslibd waren en de andere zijde was voor ongeveer 60 procent vernauwd. Dat was enorm schrikken, vooral omdat mijn klachten niet zo hevig waren. Ik had dan wel last van mijn ogen en een bonkend gevoel bij mijn oor, maar daar kon ik prima mee functioneren. Blijkbaar hoeft een vernauwing of zelfs een volledige afsluiting in de halsslagader geen specifieke klachten te geven, omdat er meerdere slagaders verantwoordelijk zijn voor de bloedvoorziening van de hersenen. Achteraf gezien was er wel een belangrijk signaal geweest. Ik kreeg op een dag in de winkel plots een kortstondig zichtuitval, dat bleek achteraf een oogtia te zijn. Maar dat herkende ik destijds niet en heb ik weggewuifd.

Blijkbaar hoeft een vernauwing of zelfs een volledige afsluiting in de halsslagader geen klachten te geven.
Anne-Joke

Niet lang na de uitslag ben ik geopereerd waarbij mijn halsslagader is opengemaakt. Tijdens deze operatie zijn de vernauwingen verwijderd en de vaatwanden schoongemaakt. Deze operatie was behoorlijk risicovol. Zo voeren artsen bij een vernauwing van minder dan 70 procent de operatie meestal niet uit, want dan zijn de risico’s van de operatie groter dan de voordelen. Gelukkig is bij mij de operatie goed verlopen, na vier dagen in het ziekenhuis mocht ik weer naar huis.

Geen goed gevoel

Na de operatie merkte ik dat mijn klachten direct verdwenen waren en ik voelde me energiek. Toch had ik geen goed gevoel over mijn gezondheid. Mijn redenering was: het zou gek zijn als de slagaders in mijn hals als enige zo zijn aangetast. Hoe is het gesteld met de andere slagaders in mijn lichaam, zoals in mijn benen en in mijn hart? Dat was voor mij de reden om naar Prescan te gaan voor een bodyscan en een CT-scan van mijn hart. Uit dit onderzoek bleek dat mijn doorbloeding goed was, maar de calciumscore was hoog, wat inhoudt dat ik een hoog risico heb op hart- en vaatziekten.Met deze uitkomst ben ik teruggegaan naar mijn eigen cardioloog, mevrouw Wittekoek. Zij constateerde vervolgens stabiele angina pectoris, dit wordt meestal veroorzaakt door vernauwde kransslagaders, daarom stelde ze een hartkatheterisatie voor. Tijdens deze operatie bleek inderdaad dat ik vernauwingen had in mijn kransslagaders en ben ik een week later gedotterd en zijn er stents geplaatst. Ik ben dus achteraf gezien erg blij dat ik me aanvullend heb laten onderzoeken via Prescan, anders waren de vernauwingen rondom mijn hart pas veel later aan het licht gekomen. En soms is het dan al te laat. Daarnaast bracht het onderzoek van Prescan ook nog wat andere aandachtspunten aan het licht. Zo bleek dat ik maar twee grote bloedvaten in mijn been heb, in plaats van drie. En ze zagen nog ergens een vlekje en een cyste. Dit waren geen punten waarop ik actie hoefde te ondernemen, maar wel punten die ik in de gaten kan houden.

Zijn mijn halsslagaders en kransslagaders nog steeds schoon? Ik heb echt geen idee.
Anne-Joke

Is het in orde ‘daarbinnen’?

Preventie is voor mij erg belangrijk. Sinds ik weet dat ik een hoog risico heb op hart- en vaatziekten wandel ik iedere dag en eet ik zo gezond mogelijk. Ik eet bijvoorbeeld geen vet vlees, weinig zout en veel groenten. Maar ik weet niet of het aanpassen van mijn gedrag voldoende effect heeft. Zijn mijn halsslagaders en kransslagaders nog steeds schoon? Ik heb echt geen idee, want ik ervoer bij mijn vernauwingen bij mijn hart geen klachten. Daarom laat ik regelmatig preventief onderzoek uitvoeren bij Prescan. Tijdens het laatste onderzoek bij Prescan kreeg ik van de specialist te horen: 'je medicijnen zijn goed ingesteld en het ziet er verder prima uit.' Dat was zo fijn om te horen.’

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.