'Het had ook compleet anders kunnen aflopen met mij.'

2 augustus 2021 leestijd 3 minuten

In 2018 liet Irma Slagter (70) een MRI-scan van haar bovenbuik uitvoeren bij Prescan. Daaruit kwam naar voren dat ze te maken had met een eerder aangetoonde galstuwing en indicaties van een kwaadaardige tumor in haar rechternier. Bovendien was er een verdachte cyste in haar enige aanwezige rechtereierstok, die gezien haar leeftijd verder onderzocht diende te worden.

'Vroeger ben ik werkzaam geweest als analiste voor het Rode Kruis. Daardoor ben ik me altijd meer bewust van mijn gezondheid en alert op bepaalde klachten. Nadat ik geopereerd was aan mijn galblaas vanwege galblaasstenen, bleven de klachten in mijn bovenbuik aanhouden. In januari van 2018 zou ik een maag- en darmonderzoek krijgen in het ziekenhuis. Maar het combineren van de bovenbuik met het bestaande onderzoek was helaas geen mogelijkheid. Vanwege de gezondheid van een aantal naasten, dacht ik: hier moet ik wat mee doen. Niet veel later belde ik Prescan op, waar ik van hoorde vanwege het onderzoek dat een bekende Nederlander liet uitvoeren.

Adequaat handelen

De eerstvolgende mogelijkheid voor het nodige onderzoeksprogramma was een aantal weken later, wat gezien mijn klachten niet de beste optie was. Toch bleek er nog één mogelijkheid beschikbaar te zijn, en wel op de dag van de crematie van mijn moeder. Een enorm beladen keuze, en dat voelde het team van Prescan feilloos aan. Binnen de kortste tijd wisten ze mijn afspraak naar voren te halen, waarna al snel bleek dat er meer aan de hand was.

Bij die pech heb ik dan het geluk gehad dat ik naar Prescan ben gegaan.
Irma Slagter

De MRI-scan van mijn bovenbuik liet zien dat verschillende plaatsen in mijn lichaam extra controle nodig hadden. Onder andere een verdachte cyste op mijn rechtereierstok, wat opmerkelijk was voor mijn leeftijd, en een cyste op mijn rechternier kwamen uit het onderzoek naar voren. De cyste op mijn nier gaf zelfs indicaties van een kwaadaardige tumor. En niet alles veroorzaakte op dat moment klachten. Die klachten waren te wijden aan een eerder aangetoonde galstuwing na mijn operatie. De radioloog van Prescan nam alles rustig met me door en besprak de verschillende vervolgstappen.

Na een doorverwijzing van mijn huisarts, die schrok van de resultaten, kwam ik uiteindelijk in het ziekenhuis terecht. Daar werd in eerste instantie nog een beetje voorbarig gereageerd – “want er is altijd wel wat” – maar na het bekijken van de onderzoeksresultaten zagen zij dat er direct actie nodig was. Om meer te weten te komen over de oorzaken, vroegen de artsen in het ziekenhuis: “Heeft u nierkanker in uw familie? Heeft u vroeger gerookt of drugs gebruikt?” Allemaal zaken waar ik nee op kan antwoorden. “Nou, dan heeft u pech gehad”, zeiden ze concluderend. Ja, inderdaad. Dat is flinke pech hebben. Bij die pech heb ik dan het geluk gehad dat ik naar Prescan ben gegaan. Het had ook compleet anders kunnen aflopen met mij.

Het had ook compleet anders kunnen aflopen.
Irma Slagter

Klachten voor zijn

Op dit moment voel ik me goed. Ik kan genieten van mijn leven, mijn kinderen en mijn kleinkinderen – met een zesde kleinkind op komst. Vanwege mijn gezondheidsverleden word ik periodiek gecontroleerd in het ziekenhuis. Zo kunnen we bepaalde zaken goed in de gaten houden. Daarbij heb ik wel het voornemen om eens in de zoveel tijd een onderzoek uit te laten voeren bij Prescan. Er kan iets gesignaleerd worden waar je misschien geen klachten van ervaart. Het onderzoek en het contact is destijds ook heel prettig verlopen. Mijn man heeft zelfs nog een brief naar de radioloog geschreven om hem te bedanken voor het hele proces en zijn snelle handelen.

Better safe than sorry.
Irma Slagter

Je leest wel eens verhalen waarbij je denkt ‘goh, die heeft mazzel gehad’. Nu ben ik diegene die mazzel heeft gehad. Ik kan nu gelukkig nog mijn leven leiden. Door de vele verschillende, specifieke onderzoeken is het daarnaast eenvoudig om gericht te werk te gaan. Dat maakt in mijn ogen de drempel een stuk lager. Waarom trakteren we onszelf eigenlijk wel op vakanties en nieuwe kleding, maar niet op een goede gezondheid? Better safe than sorry, zeg ik dan.'

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.