‘Ik ben bijna vijftig, en ben van plan om nog veel ouder te worden’

1 december 2022 leestijd 4 minuten

Hij werkte soms 60 uur per week, en rookte 35 sigaretten per dag. Tot Joost Hermsen (49) een preventief gezondheidsonderzoek liet doen bij Prescan, dat zijn leven op zijn kop zette. “Ik ben gestopt met roken en minder gaan werken. En ik ben vooral meer gaan genieten.”

Joost, die in Utrecht woont met zijn vrouw en hun twee honden, is ondernemer en zit niet graag stil. “Behalve het runnen van mijn schoonmaakbedrijf sport ik drie à vier keer in de week.” Hij omschrijft zichzelf als een levensgenieter. “Ik ga regelmatig uit eten met mijn vrouw en we houden wel van een feestje.”

Begin 2022 voelde Joost zich wat moe. “Ik had hier en daar wat pijntjes, had last van vermoeidheid. Niks ernstigs, maar ik was benieuwd wat de oorzaak zou kunnen zijn. Via vrienden had ik al eens van Prescan gehoord, zij hadden eerder een preventief onderzoek laten doen en waren enthousiast over het inzicht dat zij in hun gezondheid kregen.”

Ik ben na 35 jaar gestopt met roken, ik zet nu echt mijn gezondheid voorop.
Joost Hermsen

Daarom besloot Joost een bodyscan te doen. “Ik had geen idee waar die vermoeidheid vandaan kwam, en met zo’n scan kom je toch van alles over je lichaam te weten en misschien waren er wel zaken waar ik aan zou kunnen werken. Ik had eerder al eens hartproblemen gehad, en wilde uitsluiten dat het daarmee te maken zou hebben.”

Op 5 mei van dit jaar kon Joost bij Prescan terecht. “Ik had gekozen voor een bodyscan plus, waar nog een extra bloedonderzoek aan te pas komt. Ik werd netjes ontvangen, waarna er bloed en urine werd afgenomen. Daarna kreeg ik een fietstest, waarbij ze je hele lichaam monitoren. Daarna volgde meerdere MRI-scans. In totaal duurde het zo’n 3,5 uur. Alles was goed geregeld en de sfeer was heel gastvrij, het voelde een beetje als een lounge. Er was koffie en thee en er werd voor lekkere broodjes gezorgd.”

 

Het is toch een soort wake up-call: als je te lang wacht met genieten, kan het straks misschien niet meer. Daarom doe ik de dingen die ik leuk vind voortaan nu, in plaats van later. Ik stel leuke dingen niet meer uit.”

Aansluitend volgde het nagesprek, waarin alle uitslagen direct met Joost werden doorgenomen. “Ze beginnen van boven naar beneden, alles wordt punt voor punt besproken. Eigenlijk was alles goed, tot ze bij mijn blaas uitkwamen. Daar zagen ze een plekje dat ze niet vertrouwden.”

Met het resultaat van het onderzoek ging Joost vervolgens naar zijn huisarts. Hij werd doorverwezen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Daar werd vastgesteld dat het plekje in zijn blaas inderdaad een tumor was. “Toen stortte mijn wereld wel even in. Bij kanker denk je toch meteen dat je doodgaat. Maar dat is al lang niet meer zo, veel vormen van kanker kunnen in een vroeg stadium goed behandeld worden.”

Dat was in het geval van Joost gelukkig ook zo. “Ik kreeg een CT-scan om te kijken of er uitzaaiingen waren, maar dat was niet het geval. Ik ben in juni geopereerd en daarna begonnen met chemo.” Tijdens zijn laatste controle kreeg Joost goed nieuws: “Er was niets meer te zien, ik ben schoon verklaard. Ik moet nog wel drie preventieve chemokuren en blijf de komende tien jaar onder controle, maar het ziet er allemaal positief en goed uit.”

Ik had hier en daar wat pijntjes, had last van vermoeidheid. Niks ernstigs, maar ik was benieuwd wat de oorzaak zou kunnen zijn.
Joost Hermsen

Joost kijkt terug op een bewogen zomer. “Ik ben heel blij dat het zo vroeg ontdekt is, en dat de behandeling goed is gegaan. Natuurlijk was de chemo af en toe zwaar, maar alles doet het nog, ik heb geen blijvende schade. Het had veel erger kunnen worden, en dat is mij bespaard gebleven. Ik ben heel dankbaar voor de mogelijkheid die er is om preventief onderzoek te kunnen doen, anders had ik dit misschien pas veel later ontdekt.”

Het onderzoek heeft zijn leven veranderd. “Ik ben na 35 jaar gestopt met roken, ik zet nu echt mijn gezondheid voorop. Ik ben ook minder gaan werken om meer tijd vrij te maken voor de belangrijke dingen in het leven, zoals op vakantie met mijn vrouw en lekker samen uit eten. Ik ben bewuster gaan leven en genieten. Ik ben nu bijna 50 en sta volop in het leven, en ben van plan nog veel ouder te worden. Het is toch een soort wake up-call: als je te lang wacht met genieten, kan het straks misschien niet meer. Daarom doe ik de dingen die ik leuk vind voortaan nu, in plaats van later. Ik stel leuke dingen niet meer uit.”

Wij helpen je graag verder.

Mis geen nieuws meer

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, aanbiedingen en meer.